Király Lajos verseskönyvének bemutatójára – egy fantasztikus könyvbemutatóra – került sor 2015. március 19-én a Kávéházi Esték rendezvényen a Zila Kávéházban.

 

csond6

Király Lajos, a Krúdy Kör elnöke

Van egy olyan ismerősöm, akit különösen is jól ismerek, tehát jó ismerősöm – ahogy szoktuk mondani. Tőle tudom, hogy egy új kiadású könyvnek örülni kell, mert a könyv szent dolog. A tudást, az érzéseket, szerencsés esetben a jót, magát a Jót képviseli. Ami örök harcban áll a rosszal, mert hiszen a világ a jó és a rossz küzdelméről szól – tudták ezt már a görögök is: Platon, Arisztotelész… A jó melegágya, keltetője, bölcsője pedig a csönd.

 

csond4

 

Király Lajosnak ezt a könyvét megmutattam ismerősömnek, ő kivette a kezemből, nézegetni, olvasgatni kezdte. Néhány perc múlva megkérdezte: “nem haragszol, ha egy kicsit beleolvasok?” Nem haragudtam.

 

csond1

 

Könnyű kitalálni, hogy miről szól ez a könyv, hiszen a címe elárulja, meg mindjárt a könyv eleje, a címadó vers első strófája:
“A Csönd a kezdet és a végzet.
Az Élet előtti magány:
a Világmindenséget átszövő
küzdelem előtti csönd, – mikor
ádáz harc dúlt az elemek között: –
miből és miként lesz az Élet!…
A Csönd a hangok között feszülő, éltető,
szenvedő tüzek, hitek és katarzisok csöndje!”

 

csond3

Tálas Ernő operaénekessel

Azután együtt lapozgattuk és együtt olvasgattuk az oldalakat. Egymás után, gyorsan. Vitattuk, hogy melyik költemény szebb: A csönd nyugalma című, amelyik így kezdődik?

 
“A csönd nyugalma rám terül
szívemben béke hegedül
csodás e tiszta csönd zene
mintha sok csillag zengene
a puha bársony éjszaka
szerelmes csönd szimfónia”

Vagy a Dráva parton című, amelynek első versszaka alábbiak szerint íródott?

“Tavaszi madárdal,
csillogó fényözön,
drávai levegő
rád köszön, üdvözöl.”

Avagy a Madonna című költemény, amely nagypénteki-húsvéti költemény is lehetne? Esetleg A világmindenség csöndje fejezetből az Űrutazás? Vagy valamelyik versfordítás? Hiszen bőséges választék van ezekből is… Nem tudtuk eldönteni a kérdést, mert mindegyik nagyon szép és jó vers! Ismerősöm azt mondta, mindenkinek látnia, fognia és olvasnia kell ezt a verses könyvet! Addig is tekintse meg mellékelt videónkat! Különleges élményben lesz része.

 

 

Az est kapcsán Kanizsa József, a Krúdy Kör titkára bemutatta Pál Zsóka és Benke László festőművészeket, és megnyitotta kiállításukat. A könyvbemutató ünnepélyes zárásaként ifj. Zila László, a Zila Kávéház igazgatója Király Lajos költőt születésnapja alkalmából tortával köszöntötte. Király Lajos pedig Kanizsa Józsefet köszöntötte névnapja alkalmából.

 

csond5

A születésnapi torta

 

A képgaléria ITT tekinthető meg.

 

Írta: Szabó László

A Montázsmagazin munkatársai is sok szeretettel köszöntik Király Lajost születésnapja és új kötetének bemutatója alkalmából!

Weninger Endréné Erzsébet szerkesztő

Hozzászólások