Ha valaki apaság témájában kezd el kutatni az interneten, több millió jótanácsot és útmutatást fog találni. Ebben a nagy információ-zuhatagban egyrészt nagyon nehéz eligazodni, másrészt mindez nagy nyomás alá helyezi az apákat. Süveges Gergő Apakulcs című könyve nemcsak arra bátorít, hogy elinduljunk ezen az úton, hanem abban is segít, hogy felismerjük, hol tartunk éppen.

suveges gergo

Süveges Gergő ismert ember: újságíró, tréner, coach, – de elsősorban négygyermekes apa. Szerinte ez utóbbi a leghasznosabb, legösszetettebb s legszebb feladat. Hogyan lehetne összefoglalni az apaság lényegét? – kérdezték egyszer Süveges Gergőt egy általa tartott apaszeminárium végén. Ő egyetlen szóval válaszolt: kapcsolódás.

Hogyan lehet ezt a nemes célt a mindennapokban minél tökéletesebben megvalósítani? Nem könnyű ilyen velősen összefoglalni, alaposabb átgondolást igényel. Az Apakulcs c. könyv olvasói rövid, áttekinthető struktúrájú, lényegre törő alapelveket találnak itt. A kötet az apa és gyermeke közötti kapcsolódás gyakorlati módszereit ismerteti, amelyeket a szerző apakulcsoknak nevezett el.

Nehogy elvont fogalmakra, titokzatos csodaszerekre gondoljanak, hanem valójában minden apa által valamilyen mértékben – többnyire ösztönösen – alkalmazott eszközök, amelyek megkönnyítik a szülői kapcsolódást. Biztos eddig is volt valami jó „trükk” a zsebünkben, – ha bevált, érdemes ezt megerősíteni.

Süveges Gergő és családja

A kapcsolódás kulcsai

A Süveges Gergő három apakulcsot mutat be. Mindháromhoz tartozik egy-egy értelmezést könnyítő hívószó, valamint négy-négy kihívás, amelyek lépésről lépésre vezethetnek bennünket a kapcsolódás kulcsaihoz. A kapcsolódás három kulcsa:

• A tudás kulcsa, amelynek hívószava: ismerd!
• A jóakarat kulcsa, amelynek hívószava: szeresd!
• A szövetség kulcsa, amelynek hívószava: támogasd!

Jól kell ismerniük egymás egyéniségét apának és gyermeknek, hogy kölcsönösen tudjanak kapcsolódni egymáshoz, ezért a legelső apakulcs a tudás kulcsa. Apaként tudnom kell, a gyerekem mit szeret, mitől fél, mi a fontos a számára. A gyereknek is ismernie kell az apját, amelyhez az is szükséges, hogy az apa ne legyen megközelíthetetlen, túl szigorú . Mi a kihívás: a csendben lévő apa, az érdeklődő apa, a megajándékozható apa, a sebezhető apa.

A második kulcs a jóakarat kulcsa, amely a helyes, keresztyéni szeretetre tanít minket. A kitartó szeretet – a gyermekünk érdekében. A jóakarat kulcsához tartozó kihívások: az elérhető apa, a gyengéd apa, a veszíteni is tudó apa és a bocsánatkérő apa. Az apai tekintélyünk elvesztésének legjobb útja, ha úgy gondoljuk, nekünk soha nem kell bocsánatot kérnünk gyermekünktől, ha tévedhetelennek gondoljuk magunkat…

A kapcsolódás sorrendben harmadik kulcsa a szövetség kulcsa. Apa+gyermek szövetsége a támogatás pillérén nyugszik. Abban kell segíteni a gyereket, hogy növekedni, fejlődni tudjon, hogy megfelelő módon bontakozhasson ki. Terelgetjük cselekedetei útvesztőjében, segítjük döntéseiben. Felhívjuk figyelmét valós érdekeire. Kihívásai a társul hívó apa, az elismerő apa, az ösztönző apa és a jelen lévő apa. Ez csak akkor fog sikerülni,ha feltétel nélkül bízunk gyermekeinkben, – de felnőttként vállaljuk, hogy mellé állunk, ám neki kell viselnie a saját kis döntéseiért a felelősséget.

Ha valaki megérti a három alapelvet, meg fogja tudni határozni, melyik az a terület, amelyben jól működik, és melyikre érdemes egy picivel jobban odafigyelnie.

Apró lépések sora

„Nem az a kérdés, hogyan legyünk jó apák, hanem hogyan lehetünk ma picivel jobbak, mint tegnap voltunk” – mondta Süveges Gergő a Szent István Könyvhéten tartott színpadi beszélgetésen egy rádióinterjúban. Minden apa más, így az is apánként eltérő, hogy kinek melyik kulcs jelenti a legnagyobb kihívást.

„Nekem általában a tudás kulcsa. Négy gyerekemnek százhúsz osztálytársa van, ez kétszáznegyven szülőt és ki tudja, hány testvért jelent. Ezeket nem lehet fejben tartani, de törekszem arra, hogy a gyermekeim számára fontos emberekről tudjak. Én is nehéz dió vagyok a megismerhetőség szempontjából, ezért oda kell figyelnem arra, hogy csöpögtessek magamról információkat a gyerekeknek.”

Alapvető, hogy az „apakulcsok” akkor segítenek, ha egyensúly van közöttük. Ez a könyv központi gondolata. A könyv abban is segít, hogy egy rövid Apakulcs-teszt segítségével kiderítsük, hogyan működünk apaként. Gergő elmondta, hogy az apakulcs.hu honlapon nemcsak egy bővebb változatát találhatjuk meg ennek a tesztnek, de hamarosan további teszteket is. Van közöttük olyan, amit magunknak kell kitöltenünk, de olyan is, amelyet a gyerekünk vagy a feleségünk tölthet ki rólunk. Az Örökségtesztből pedig kiderülhet, hogy milyen apai „csomagokat” hoztunk magunkkal.

suveges gergo

Az író vallását megélő és azt gyakorló ember. Így nem véletlen, hogy ilyen része is van a műnek: Isten kulcsai. „Isten saját képmására teremtett bennünket, és Atyánk is, ezért kapcsolódásra törekszik: ismer, szeret és támogat bennünket. Ez a különleges kapcsolat apaként is mintaadó lehet számunkra” – írta Gergő.

Istenkapcsolatunkra ugyanúgy jellemző a kapcsolódás utáni vágy, mint minden emberi viszonyrendszerünkre, ezért az apakulcsoknak nemcsak szülőként vehetjük hasznát: minden kapcsolatunkat tartóssá tehetik. „Mert a kapcsolódásainkban élünk tovább. Ez az öröklétünk” – írta a könyvben.

Süveges Gergő Apakulcs című könyve nemrég jelent meg a Harmat Kiadó gondozásában. Szeretnék megvásárolni? Az Apakulcs című könyv megrendelhető a Harmat Kiadó webshopjából, illetve megvásárolható többek között a Bibliás Könyvesboltban is. A kapcsolódó tesztek és az egyéb háttéranyagok az apakulcs.hu oldalon találhatóak.

Az önfejlesztéshez jó olvasást kívánok!

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

Korábbi könyvajánlónk a szerzőtől