Még itt a remek lehetőség, hogy a szabadban, egy őszi napsütés simogatásában is lehet olvasni. Egyúttal levegőzni, madarakat figyelni, s az illatokat „kóstolgatni” a virágdömpingben, és a gyümölcsfák termését kóstolgatni! Néhány mód kínálja magát: egy kellemes ligetben a padon; az erkélyen/teraszon egy nyugágyban vagy hintaszéken egy puha pléd ölelésében. Nézzenek körül a könyvespolcon, vagy látogassanak el a könyvtárba! Ezúttal Polcz Alaine: Egész lényeddel című munkáját ajánljuk.

polcz alain

Néhány szó a szerzőről

Polcz Alaine Mészöly Miklós Kossuth-díjas magyar író felesége. Magyar pszichológus, író, a tanatológia magyarországi úttörője. A nevéhez fűződik a gyógyíthatatlan betegek testi és lelki szenvedéseinek enyhítését, a humánus kezelést, az emberi méltóság megőrzését célul kitűző Magyar Hospice Mozgalom megalapítása és elindulása. Ő volt a Magyar Hospice Alapítvány életre hívója, majd elnöke. Humánus munkájáért, emberségéért 2001-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét.

Született: 1922. október 7. Kolozsvár, Románia
Meghalt: 2007. szeptember 20. Budapest

A kolozsvári Polcz Alaine túlélte a háború viszontagságait és a klinikai halált is, kórházban kellett újraéleszteni.

Közben intenzív halálközeli élményekben volt része, melyek megváltoztatták addigi világlátását. A szörnyű élményeinek köszönhetően vált erős és független nővé. Az orosz megszállás alatt gyakran megerőszakolták, sokáig szenvedett nyomorban és éhezésben (az anyósával együtt), férjét elhurcolták az orosz katonák, és betegségből is kijutott neki. Rengeteg pofon érte az életben, de később rá kellett jönnie, hogy minden okkal történt meg vele. Rádöbbent, hogy az újrakezdés ad értelmet az ő létezésének.

„…a múltban nekem adtad, először, hogy visszahoztál az életbe. Mert akkor meghaltam volna, ha nem vagy velem, és nem akarok élni éretted”. /Polcz Alaine/

Ezek hatására kezdett pszichológiával, a halál és a gyász kutatásával (thanatológiával) foglalkozni. Thanatológiai munkássága nyomán az utolsó percek tanújának is nevezik.

„Mindig is érdekeltek az emberek. Mérei Ferenc, egyik nagy mesterem mondta is, hogy olyan vagyok, mint a tükör, ami tisztán tükrözi azt, ami előtte van. Ha rálehelsz, nem látni a leheletet. Szeretem követni a sorsokat, nagyon szeretem nézni az emberek szemét, amikor beszélnek. Nekem minden ember egy képeskönyv egy oldala”– mondta egy interjúban.

“A háborúról nem tudtam beszélni. Miklósnak annyit mondtam, hogy az oroszok elhurcoltak, így tárgyilagosan, és hogy nem tudom, hányan, megerőszakoltak. Hullámzott a front, mindenkit elvittek. Ő nem kérdezett többet. Anyám sem, soha nem kérdezett többet. Más sem. Senki. Ki mert ilyet kérdezni?” (Polcz Alaine: Egész lényeddel)

polcz alain

„Egész lényeddel” című könyve férjéhez, – a néhány éve elhunyt – Mészöly Miklós íróhoz fűződő szerelméről, élethosszig tartó szerető gondoskodásáról, kapcsolatuk – házasságuk – több, mint ötven évéről, a halálra való készülődésről és a gyászról szól. Az olvasó találkozhat az élettel teli, alkotó Mészöly Miklóssal, láthatja öregségében, és leülhet egy pillanatra felesége mellé elbúcsúzni a haldoklótól.

A cím nagyon kifejező, hisz a könyv végső soron „az ember egész lényében élő szeretetről szól.” Az írónő saját bevallása szerint a szerelemről ír könyvet. A nagy kérdés kutatásán kívül beavat férje egy-egy írásába, illetve azok hátterébe. Kik voltak az egyes szereplők mögött lévő valós személyek, illetve hogyan gondolta Mészöly azt, amit leírt.

“A szerelemről írok könyvet. Közel egy évszázada nézem és élem, a betegeim és a haldoklók küzdelmeiben is követem, hogyan szőtte át életüket a szerelem. Mit is jelent a szerelem? Mi a szerelem? / Polcz A./

Azon túl, hogy Polcz Alaine leírta házasságukat, megragadott valamit minden szerelem és minden kapcsolat történéséből is. Azt, hogy képtelenek vagyunk kilépni önmagunkból, nem ismerjük igazán a másikat.

„Ez az élet, az irodalom, a szerelem, a hit története, történése. Néhány dolgot megértünk az egészből – majdnem mindig ez történik –, de a teljességet? Egyáltalában lehet a teljességet megélni, megérteni? Legnagyobb akadálya ennek, hogy elsősorban (és mindig) önmagunkat, saját érzéseinket tudjuk átélni – főként a szerelemben –, a másikét nem.” Polcz Alaine

Miklós mellett tökéletesen betöltötte az írófeleség szerepét. Arról, hogy van egy másik élete, amelyben kutató, pszichológus, haldoklókat kísér, kevesen tudtak. Az eredetileg barátnője vigasztalására megírt Asszony a fronton megjelenése után lett csak férje és a világ szemében is író.

Polcz Alaine végigkísérte Mészölyt: a férfi évekig tartó súlyos betegsége idején, majd amikor 2001-ben kómába esett, kiharcolta, hogy hagyják férjét méltósággal meghalni. Hat évvel később, 2007-ben követte Miklóst.

polcz alain

Az olvasó láthatja öregségében a külvilágtól eltávolodó, betegséggel küzdő Férj alakját, és figyelheti a feleségét a kívülálló szemével, aki elköszön a nagy útra készülőtől. Az írónő személyes tragédiáját megosztva, őszinte hangjával támogatja mindazokat, akik félnek saját haláluktól, félnek látni szeretteik elmúlását. Azokat, akik gyászban vannak; azokat, akik elakadtak az úton, és félnek visszanézni; mindazokat, akik kezükbe veszik ezt a könyvet, mely az ember egész lényében élő szeretetről szól.

Összegezve: ez a könyv Polcz Alaine – a gondoskodó hitves, a meghalással foglalkozó szakember és a kíméletlenül őszinte írónő – tanúságtétele. A kötet lebilincselő, nagyon érdekes és értékes, tanulságos olvasmány. Érzelmi kapaszkodó!

Az írónő olvasásra ajánlott művei:

  • A bilincs a szabadság legyen
  • Asszony a fronton
  • Gyermekkorom
  • Életszakácskönyv szingliknek, egyedülállóknak, özvegyeknek és cölibátusban élő papoknak
  • Rend és rendetlenség
  • Macskaregény
  • Főzzünk örömmel!
  • Ideje az öregségnek I.-II.
  • Éjjeli lámpa

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

A szerző korábbi könyvajánlója

 

Hozzászólások