Mindent magunkról – A Bookline januári sikerlistája arról tanúskodik, hogy az ünnepek után leginkább elmélyülni szeretünk. Hasznos is bekuckózni, és okos emberek gondolatait olvasni családról, döntésekről, sorsokról, boldogságról. Az év első hónapjában Edith Eva Eger A döntés című könyvében megfogalmazott gondolatok érdekelték a legtöbbeket, Kepes András elmélkedései kerültek a második helyre, és újra dobogós Orvos-Tóth Noémi örökérvényű Örökölt sorsa.

A lista első helyén Edith Eva Eger A döntés című könyve található. A sikerkönyv egy bátor, ám korántsem fájdalommentes szembenézés a múlttal, az Auschwitzot túlélő, magyar pszichológus műve számtalan embernek ad reményt és lehetőséget a leküzdhetetlennek tűnő traumákkal való szembenézéshez. A szerző új könyve, Az ajándék szintén sikerlistás, az ötödik helyen található.

Kepes András új könyvében egy igazán izgalmas és sokak által feltett kérdésre keresi a választ, miszerint lehet-e boldog egy intelligens ember manapság. A boldog hülye és az okos depressziós lapjain megfogalmazott gondolatok magukkal ragadják az olvasót, és nem kérdés, hogy a könyv végére érve mindannyian boldogabbak és kevésbé depressziósak leszünk.

Dobogós helyezést érte el újra, mint annyiszor az elmúlt három évben Orvos-Tóth Noémi pszichológiai írása. Az Örökölt sors lapjain esettanulmányokon keresztül nemcsak a magunkban hordozott családi frusztrációkra ismerhetünk rá, de azok feldolgozásához és akár elengedéséhez is nagyszerű segítséget kapunk.

Az évkezdés indukálta elmélyülés, gondolataink, érzelmeink felülvizsgálata jelenik meg a januári olvasmányélményeinkben. Ezt nemcsak a sikerlista első három helyezettje mutatja, a folytatás sem mutat mást, nagyszámban képviseltetik magukat a pszichológiai témájú könyvek. Felkerült a sikerlistára Almási Kitti 2015-ös kiadású könyve a Bátran élni, ami örökérvényű gondolatokat fogalmaz meg a gátlásokról és azok leküzdéséről. A kulcs természetesen itt is az elfogadás, illetve megtanulni azokat a technikákat, amikkel a sejtjeinkbe íródott gyerekkori traumák okozta gátlásokat megtanuljuk kezelni, esetleg le is küzdjük őket.

Vekerdy Tamás két művével is felkerült a Bookline legkeresettebb könyveinek a listájára. A Jól szeretni és az Érzelmi biztonság című művei a gyerekneveléshez nyújtanak elengedhetetlen és mindenképpen megszívlelendő, örökérvényű támpontokat. Bánki György A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról című könyvében közérthetően szól napjaink egyik legtöbbször taglalt, már-már kulturális jelenséggé kinőtt pszichológiai problémájáról, a nárcizmusról. Bemutatja annak minden válfaját, a szélsőségestől az éppen csak nárcisztikus jegyeket mutató személyiségig.

A sok gondolkozás, elmélyülés mellett a szép romantikus történeteket is kedvelték az olvasók. A Bridgerton című nagy sikerrel futó sorozat alapjául szolgáló könyvért lelkesedtek sokan, a szerző két könyve is felkerült a sikerkönyvek közé. A herceg és én, illetve az És boldogan éltek segít belesni a viktoriánus korban élő befolyásos londoni előkelő társaság mindennapjaiba, és a Bridgerton család szövevényes szerelmi ügyeibe.

Fábián Janka A könyvárus lány című regényében megismert Julcsi története folytatódik a Julie könyvkuckójá-ban. Julcsi Amerikában talál új otthonra és barátra, a magyar származású Ágira. Együtt élik át a kamaszkor és a felnövés olykor nehéz fázisait. Julcsi valóra váltja gyerekkori álmát, saját könyvesboltjában árulja a szívének oly kedves irodalmi műveket. A történetben a barátok elszakadnak, de a könyvesbolt megnyitója újra összehozza az addig szétválasztatlannak tűnt lányokat.

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline gyerekkönyvajánló programját, így könnyítve meg a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: januárban a program szakmai zsűrije Linn Skaber A szívem egy bezárt bódé című könyvét választotta. A szakmai csapat részéről Szél Dávid az Apapara írója így nyilatkozott a könyvről:

„A könyv felnőttként is annyira izgalmas, annyira hibátlan nyelvezetű és ritmusú, annyira tűpontosan mutat rá a kamaszok érzelmi világára, hogy egyszerűen nem tudtam letenni. Olyan tabusított, érzékeny, a kamaszok testi és lelki változásaival és a szülő-gyerek viszonnyal foglalkozó témákat vonultat fel Linn Skåber, amelyek utólag segítettek a kamaszkori önmagam, és előre segítenek a még nem is kamasz gyerekeim megértésében. Most már csak azt sajnálom, hogy épp kamaszként nem olvashattam a kamaszmonológokat. A könyv illusztrációi önmagában is megállják a helyüket, miközben tökéletesen kísérik a szöveget, adják vissza a hangulatot, és mutatnak rá önmagukban is egy-egy kamasz-jellegzetességre.”

Szívünk rajta 2021. január – Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája:

Linn Skaber: A szívem egy bezárt bódé – kamaszmonológok
Tóth Krisztina: Gatyát fel!
Verónica Chamorro: Sziasztok, érzelemek!
Dániel András: Nincs itt semmi látnivaló
Darvasi László: Pálcika, a detektív
Halász Margit: Hetvenhét vörös bárány
Martin Jenkins: Az állatvilág bajnokai

A Bookline nyomtatott könyv Top 50 listája élén: 

Edith Eva Eger: A döntés
Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Matthew McConaughey: Zöldlámpa
Edith Eva Eger: Az ajándék
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
Popper Péter: Hogyan választunk magunknak sorsot?
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon
Julia Quinn: A herceg és én
Böjte Csaba, Csender Levente: Böjte Csaba füveskönyve

A Bookline e-könyv Top 10 listája:

Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós
Edith Eva Eger: A döntés
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Edith Eva Eger: Az ajándék – 12 életmentő lecke
Ljudmila Ulickaja: Csak egy pestis
Almási Kitti: Ki vagy Te? – Elvárások szorításában – megfelelés vagy önazonosság?
Presser Gábor: Presser könyve I.
Yuval Noah Harari: Sapiens
Zoltán Gábor: Orgia
Jo Nesbø: A birodalom

Bookline

 

 

Hozzászólások