A karácsony legnépszerűbb könyvei – íme a Bookline decemberi sikerlistája.  A könyv különleges ajándék, hiszen általa nemcsak egy tárgyat, de élményt, tudást, tanulságot is adunk a másiknak. A karácsonyi ajándékozási időszakban éppen ezért felértékelődik a könyvek szerepe, és mindenki próbálja megtalálni szerettei számára a megfelelő olvasnivalót.

Decemberben számos önismereti és életrajzi írás, szakácskönyv, regény került a Bookline sikerlistájára. Az első három helyet Orvos Tóth-Noémi, Robin Lim, valamint Bödőcs Tibor szerezte meg.

 

A sikerlista első helyére Orvos-Tóth Noémi Szabad akarat című könyve került. A nagy sikerű Örökölt sors című könyv szerzője második könyvével is meg tudta szólítani az olvasókat. Legújabb írásában sorra veszi „azokat a tényezőket, amik a párkapcsolataink alakulására hatnak, meghatározzák a pénzhez, sikerhez fűződő viszonyunkat, befolyásolják a testi-lelki egészségünket, és előrevetítik, hogyan reagálunk a nehézségekre.”

A legkeresettebb könyvek listájának második helyén is egy önismereti könyv áll. Robin Lim amerikai bába, emberi jogi aktivista Gyermekágy című írása testi-lelki útmutatót ad az anyaság első hónapjaira. A szerző nem ismeretlen magyar közönség számára, az On the Spot születésről szóló dokumentumfilmjében már találkozhattunk a világhírű szülésznővel.

A sikerlista harmadik helyét Bödőcs Tibor Mulat a manézs című könyve érdemelte ki, amely a mai magyar politikai viszonyok könyörtelen szatírája, fülszövege szerint a „cirkuszi bravúrokra is képes magyar nyelv karneváli dicshimnusza, szertelen, barokkosan burjánzó szatíra egy országról, amelyben a populizmus hamisítatlan zsenije uralkodik a fejszesuhanás egyszerűségével.”

karacsony
A karácsony, az év vége a magunkba nézés időszaka lett, legalábbis a könyvolvasási szokásokat vizsgálva mindenképp.

Orvos-Tóth Noémi és Robin Lim alkotásain kívül több más önismereti írás is szerepel a Bookline decemberi sikerlistáján. Sokan forgatták például az Életbátorság című kötetet, amely a Nyitott Akadémia kitartásról, küzdésről, túlélésről szóló előadásait dolgozza fel. Így a gyűjteményben találkozhatunk – többek között – Dr. Bagdy Emőke, Almási Kitti, Kádár Annamária gondolataival.

Népszerű volt Herendi Kata és Szabó Eszter Judit 20 önismereti kérdés és válasz, valamint Barcs Kriszta Így működik a lelked című könyve is. Előbbi praktikus pszichológiai kézikönyv, amelynek segítségével jobban megismerhetjük önmagunkat, utóbbi pedig a gyerekeknek próbál segíteni abban, hogy jól tudjanak tájékozódni az „érzelmek világában”.

Karácsony előtt a megszokottnál többen érdeklődnek a szakácskönyvek iránt, ezt jól mutatja, hogy a sikerlista ötödik és hatodik helyét is egy-egy receptgyűjtemény foglalja el. Az ötödik helyen Dan Buettner A hosszú élet ízei című írása található, ami a világ azon pontjairól mutat be recepteket, ahol a legegészségesebben étkeznek, és így a legtovább élnek az emberek.

Dan Buettner írását követi Borbás Marcsi Magyarország finom című könyvsorozatának legújabb része, ami a határon túlra, Erdélybe kalauzolja a hagyományos ízek kedvelőit. Színfolt a szakácskönyvek között a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szabadfi Szabolcs és Trogmayer Éva Labi, az erdő pékje című gyerekkönyve. Ez nemcsak a receptek, de egy kedves labrador segítségével is megismerteti a legkisebbekkel a sütés örömét, a pékszakma szépségét.

Presser Gábor, a Gucci-család, Pablo Escobar, Kajdi Csaba – mindannyiukról karácsony előtt jelent meg életrajzi könyv, és van köztük olyan is, aki saját maga írta meg élete történetét. Presser Gábor folytatta tavaly megjelent önéletírásának első részét, így tette teljessé memoárját.

A Presser könyve 2. mellett nagy sikert aratott Kajdi Csaba és Papp Gergő „Pimaszúr” könyve, A nagy Cyla-sztori is, amelyben megismerhetjük a népszerű modellügynök és influenszer izgalmas életét.

A tavaly bemutatott Gucci-ház című filmhez kapcsolódva jelent meg Sara Gay Forden azonos című könyve, amely a divattörténelem egyik leghíresebb családjának ellentmondásokkal teli életét dolgozza fel. Hasonlóan izgalmas életrajz Juan Pablo Escobar Mr. Escobar című írásai is. A kolumbiai drogbáró egyetlen fia legújabb könyvében azt kutatja, hogy milyen emlékeket őriznek mindazok, akiknek az élete valamilyen módon kapcsolódott Pablo Escobárhoz.

A Bookline 2014-ben indította el gyerekkönyvajánló programját azzal a céllal, hogy segítse a szülők választását. A Szívünk rajta független szakértői matricával jelölik meg a minőségi újdonságokat, s ezek közül minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást is.

Januárban a választás Jamie Littler Zúzmaraszív 2. – Menekülés Aurórából című könyvére esett, amit a program zsűritagja, Mutier Uszáma tanár, blogger így mutatott be: „havas környezet, izgalmas történetvezetés és egy olyan főszereplő fiú, aki ízig-vérig korosztályához hű. A Zúzmaraszív második részében kalandunk folytatódik, és bizony az útkeresés, mind önismeret, mind helyszínek szempontjából is bonyolódik. Természetesen a nagy csavar sem maradhat el, biztos vagyok benne, hogy minden olvasója tűkön ülve várja majd a folytatást.”

karacsony

Szívünk rajta 2021. január – Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája:

Jamie Littler: Zúzmaraszív 2. – Menekülés Aurórából  (7-10 éveseknek)
Maggie O’Farrell: Ahol a Hóangyalok laknak (6-10 éveseknek)
Zágoni Balázs: Karácsonyi történet (7-10 éveseknek)
Shona Innes: A rosszkedv olyan, mint egy felhő (3-6 éveseknek)
Vetter Zsilvia: Anya! Ugye megtarthatom? (6-10 éveseknek)

Bookline nyomtatott könyv Top 50 lista élén:

1. Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat
2. Robin Lim: Gyermekágy
3. Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs
4. Juan Pablo Escobar: Mr. Escobar
5. Dan Buettner: A hosszú élet titkai
6. Borbás Marcsi: Magyarország finom – határon túl és azon is túl – Erdély

7. Ken Follett: Soha
8. Presser Gábor Presser könyve 2.
9. Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
10. Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

11. Wéber Gábor: Forma-1 az új korszak küszöbén
12. Müller Péter: Anyám titkos könyve
13. Papp Gergő – Pimaszúr, Kajdi Csaba: A nagy Cyla-sztori
14. Edith Eva Eger: A döntés
15. David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

16. Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei
17. J. K. Rowling: A karácsonyi malac
18. Dan Buettner: A hosszú élet ízei
19. Bán Mór: Hunyadi – A förgeteg hírnöke
20. Náray Tamás:  Volt egyszer egy varrodám

Bookline e-könyv Top 10 lista:

1. Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat

2. Dezső András: Fedősztori

3. Jonathan Franzen: Keresztutak I-II.

4. Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs

5. Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

6. Lars Kepler: Tükörember

7. Arne Dahl: Hajsza

8. Robin Lim: Gyermekágy – Testi-lelki útmutató az anyaság első hónapjaira

9. Bán Mór: Hunyadi – A förgeteg hírnöke

10. J.K. Rowling: A karácsonyi malac

 

Libri-Bookline Zrt.

Szívünk rajta

 

Cikkünk a karácsonyi olvasnivalókról:

Ünnepre készülődve – A Bookline sikerlistája

 

Hozzászólások