A megújuló Dunán látható először a Kék róka filmes adaptációja. A romantikus tévéfilm a ‘30-as évek Budapestjére repíti vissza a nézőket, ahol egy izgalmas szerelmi történet közepébe csöppenhetünk.

kek roka

A Kék róka

Herczeg Ferenc legtöbbet játszott színdarabjából készült egész estés játékfilm. A lebilincselő cselekmény, a kiváló színészi alakítások és a különleges képi világ nemzetközi szuperprodukciókat idéz. A főszerepekben Száraz Dénest és Zsigmond Emőkét láthatjuk.

A Kék róka premierje január 22-én lesz a Dunán.

Komoly lelki utazást és egyben önfeledt szórakozást ígér nézőinek a Kék róka. Herczeg Ferenc 1917-es színdarabja Pacskovszky József rendezésében kelt új életre.

A főbb szerepekben Száraz Dénest, Fekete Ernőt, Zsigmond Emőkét, Schmied Zoltánt és Sodró Elizát láthatjuk.

Bár a történet alapja egy romantikus komédia, a tévéfilm megmutatja a szerelmi bonyodalmak drámai oldalát is. A színmű modernizált feldolgozása helyenként Woody Allen, másutt a francia, újhullámos alkotók mozijait idézi. Dialógusaiban, látványvilágában és elbeszélő stílusában is egyedülálló.

A gyönyörű és rejtélyes hősnő, Cecília a vőlegényéhez sietve beleszeret egy ismeretlen férfiba, akiről kiderül, hogy jövendőbelije sokat emlegetett barátja és tanúja. Ez a szerelem nem teljesedhet ki, mivel Sándor kizártnak tartja, hogy titkos harmadik legyen. Ugyanakkor továbbra is gyakran jár a házaspárhoz. A történet idővel szerelmi sokszöggé duzzad. Minden szálat Cecília mozgat, aki rádöbben, hogy egyik férfi sem méltó igazán a figyelmére, ezért elhatározza, hogy kezébe veszi az irányítást.

A mai napig nagy sikerrel játszott színdarabot 1920-ban Erotikon címmel, némafilmként már vászonra vitték Svédországban. A magyar filmesek azonban eddig még nem fedezték fel.

Helmeczy Dorottyának, a producernek korábban már felkeltette a figyelmét Herczeg Ferenc munkássága. „2020-ban már készítettünk egy televíziós filmet Herczeg Ferenc több novellájából összegyúrva az MTVA megrendelésére, amit nagyon szerettek a nézők. Ezúttal a színműíró azon művét választottuk, amelyik az ízig-vérig férfi-nő kapcsolat klasszikus játékát filmesíti meg.

A szereplők közötti kapcsolatok erőteljesebbek, mint az eredeti műben. Minden nő-férfi kapcsolat igazi tétet kapott, a legnagyobbat pedig a főhős páros karakterei. Főként Cecília, a női főszereplő, aki megmutatja, hogy finom játékkal mit és hogyan tehet egy nő egy szenvedélyes szerelemért.”

A rendező, Pacskovszky József úgy fogalmazott, megpróbáltak kicsit francia újhullámos lendülettel egy szerethető, játékos, de ugyanakkor a mélyből fel-felcsillanó drámát készíteni. Bizonyos változtatásokat is beiktattak ehhez. Például az eredeti színműben öt szereplő van, a tévéfilmben viszont több mint tíz.

„Megpróbáltuk megteremteni a főhősök környezetét. Cecíliának lesz barátnője, Sándornak szeretője, a professzornak plátói viszonya. Igyekeztünk életszerű, de kiindulási pontként is érdekes helyzetekből indítani a sztorit.

Pincér, taxisofőr, kalauz, bárónő a vonaton. Mind-mind lenyomatot hordoznak, sorsokat villantanak föl az adott korból. A hőseinket a körülöttük felvillanó karakterekhez való viszonyuk is jellemzi. Esendővé tettük őket, nem akarunk ítélkezni. Az a fajta elnéző irónia ez, amit én nagyon szeretek filmben megjeleníteni. A Woody Allen-utat követjük. Nem a tragédia felé visszük a filmet, a drámát a vígjáték elemeivel próbáljuk ötvözni.”

A történetet a századelőről áthelyezték a ’30-as évekbe, aminek szintén kiemelt jelentősége van. „A nők emancipációja ekkor már nagyobb teret kapott, hitelesebbnek tűnik, hogy Cecília a kezébe veszi a sorsát. Akkor indult be a jazzkorszak. Ezért úgy döntöttünk, Sándornak legyen jazz klubja. Izgalmas világot ad ez a környezet. A zeneszerző – ehhez igazodva – Bacsó Kristóf jazz-zenész lett.”

Látványban is magával ragadó a film. Mozgalmas stílusra, sok steady-camre lehet számítani. Több vizuális rétege van. Szerepelnek benne archív felvételek a ‘30-as évek Budapestjéről. Az autóknak, vonatbelsőknek, tereknek, ruháknak van egyfajta jó értelemben vett romantikája, de ugyanakkor már modernek.

Beillesztettek stock videókat is, amiket CGI-jal alakítottak át a korszaknak megfelelően. Olyan trükköket is alkalmaztak, amik a meseszerűséget erősítik.

A Kék róka premierje január 22-én, 19:50-től látható a Dunán, a nemzet televízióján.

 

Forrás: MTVA Sajtó- és Marketingiroda

Korábbi, a DUNA TV-vel kapcsolatos cikkünket itt találja.

 

 

 

 

Hozzászólások