Salzburg Európa legszebb és legsokszínűbb városai közé tartozik. Az Alpok északi peremén található barokk város magával ragadó eleganciája építészeti alkotásaiban és kulturális kínálatában egyaránt megnyilvánul. Egész évben egymást érik a kimagasló művészek által fémjelzett rendezvények. A legkiemelkedőbb minden kétséget kizáróan a világ legjelentősebb klasszikus zenei fesztiváljaként számon tartott Salzburgi Ünnepi Játékok.

 

A 2018-as Salzburgi Nyári Ünnepi Játékok: 2018. július 20. – augusztus 30.

Az ünnepi játékoknak köszönhetően Salzburg évről évre a világ legjelentősebb, legnagyobb és leghíresebb klasszikus zenei és előadóművészeti fesztiváljának ad otthont. A 2018-as programnaptár a rendezvénysorozat 42 napjára és 18 különböző helyszínére összesen 206 előadást tartogat.

Markus Hinterhäuser az idei év vezérmotívumainak – a vágy, a szenvedély és az eksztázis – jegyében öt újragondolt operával és színművel, valamint számtalan koncerttel mutatja be az érzelmek hatalmát és sokszínűségét. Az ünnepi játékok fénypontjai közé tartozik Wolfgang Amadeus Mozart Varázsfuvolája, a fiatal amerikai rendezőnő, Lydia Steier újraértelmezésében és Richard Strauss Salome című egyfelvonásos operája is, amelyhez a Felsenreitschule (sziklába vájt lovasiskola) kínál majd lenyűgöző kulisszát.

Idén az Ouverture Spirituelle, az ünnepi játékok első napjaiban rendezett szakrális zenei koncertsorozat is Vágy alcímmel mutat be olyan műveket, amelyek a szenvedélyről és az odaadásról szólnak. Az ünnepi játékok központi eleme a Jedermann című darab, amelyet az elmúlt csaknem 100 évben 650 alkalommal adtak elő. 2018-ban Tobias Moretti és Stefanie Reinsperger látható Jedermann és a szerető szerepében.

Bővebb információ: www.salzburgerfestspiele.at

A barokk város fénypontjai: Salzburg, az egyházi város

A Salzburgi Hercegséget több mint 1000 éven át a nagyhatalmú hercegérsekek irányították. A világi és egyházi hatalom megtestesítőjeként a hercegérsekek számos különleges kiváltsággal és joggal rendelkeztek, amelyek részben mind a mai napig fennmaradtak. Ez is bizonyítja, hogy a Vatikán után Salzburg volt a legjelentősebb egyházi metropolis. A só- és ércbányáknak, valamint a drágaköveknek köszönhetően Salzburg hatalmas gazdagságra tett szert, amely jelentős mértékben a hercegérsekek élénk építtetői tevékenységében nyilvánult meg. Mintegy 400 évvel ezelőtt láttak neki a grandiózus feladatnak, hogy a várost az Alpoktól északra fekvő területek barokk gyöngyszemévé varázsolják.

Az épületek és a városkép kialakításához a pompázatos Róma szolgált mintaként. Ennek köszönhetően olasz mintára és olasz építőmesterek segítségével épültek fel a Salzburgot ma is meghatározó épületek: a dóm, a templomok, a kápolnák, a kolostorok és a temetők. A szinte egymást érő díszes építmények és egyházi épületek, valamint az óváros tágas terei Róma városképére emlékeztetnek. A hercegérsekek tették le az alapkövet Salzburg mai kinézetéhez, amelyet városépítészeti remekműként 1997-ben az UNESCO is felvett a kulturális világörökségek listájára.

Új felfedezések Salzburgban: körséta az egyházi városban

Egy speciális séta alkalmával igazán egyedülálló módon fedezhetjük fel a salzburgi templomajtók mögött rejlő világot. Az egyházi épületek homlokzatai mögött gyakran különleges látnivalók rejlenek és olyan titokzatos történetek ismerhetők meg, amelyeket még sok helybéli sem ismer. A körséta érinti többek között a Nonnberg apátsági templomot, ahol a Szent Benedek-rendi nővérek reggelente gregorián korálokat énekelnek. A salzburgi dóm is számtalan felfedezni valót kínál: a dóm keresztelőmedencéjében keresztelték meg például Wolfgang Amadeus Mozartot és Joseph Mohrt is, a Csendes éj! Szentséges éj! kezdetű karácsonyi dal szövegíróját. Számos mítosz alakult ki a ferences templom román stílusú főbejáratánál elrejtett esküre tartott kéz körül is.

Istentiszteletek, egyházi zene és féltve őrzött hagyományok

Salzburg egyházi városként egyedülálló bepillantást enged a hercegérsekek életébe és munkásságába. A salzburgi templomok a nyugalom különleges helyszínei, amelyek lehetőséget kínálnak a megnyugvásra és a megérkezésre. Emellett Salzburg templomai koncertekkel és kiállításokkal is várják a látogatókat. Az év közben tartott események sorát olyan rendezvények gazdagítják, mint például a Szentháromság templomban szombatonként tartott Musica Sacra Trinitatis Salisburgensis egyházzenei koncertek vagy a Salzburgi Ünnepi Játékok keretén belül tartott Ouverture Spirituelle szakrális zenei fesztivál.

Salzburgi Dómnegyed: egyedülálló múzeumi körséta

A hercegérsekek uralkodásának egyik legkülönlegesebb tanúbizonysága a Salzburgi Dómnegyed. Az óváros szívében található lenyűgöző múzeumi negyed az építészet, a festészet és a városfejlesztés sajátos komplexumaként várja a látogatókat. Az egész Európában egyedülálló Salzburgi Dómnegyedben 15 000 négyzetméteren mintegy 2 000 kiállítási tárgy tekinthető meg.

Bővebb információ: www.domquartier.at

További információ:
www.salzburg.info/hu

Forrás: Österreich Werbung/Osztrák Idegenforgalmi Hivatal

 

Hozzászólások