Az idei évben már 26. alkalommal rendezik meg a Vértesszőlősi Mesterkezek kiállítást. 2018. augusztus 14-e és 20-a között ismételten a falu ügyes kezű alkotói vesznek benne részt, akiknek a száma évről évre egyre gyarapszik.

A kiállítás ötletadója több, mint negyed évszázada Lepkó Ilona volt, és ez a kezdeményezés azóta is sikeresen működik a falu életében. Az első rendezvényen 1992-ben közel 40 szorgos kezű ember készült a munkáival emelni a rendezvény színvonalát. A kiállítás tárgyai igen színesek, hiszen rengeteg különböző festmény, kézimunka, baba vagy például fafaragás is érkezik évek óta a kiállításra. A szervezők büszkék a helyi kötőklub asszonyainak bemutató darabjaira is, mivel már évek óta készülnek a szebbnél szebb portékáikkal.

Az idei évben Marozsyné Guba Rózsa babakészítő népi iparművész lesz a művelődési ház díszvendége, aki a település több évszázados múlttal rendelkező szlovák – magyar nemzetiségi hagyományait és népviseleteit előzetesen felmérve elkészítette és bemutatja a Vértesszőlőshöz kapcsolódó népi viseleteket.

Jelenleg Szlovákia jelentős népviseleteit dolgozza fel makettszerű alkotásaival. Marozsyné Guba Rózsa – 1951-ben született az Alföldön (Magyarország). 1985-ben kapta meg a babakészítő népi iparművész címet. Feldolgozta és zsűriztette Magyarország tájegységeinek jelentős népviseleteit. Így például Sárköz, Kalocsa vidékének népviseleteit az 1800-as évek kezdetéig, valamint Baranya, Dunántúl, az Alföld és a Palócföld számos népviseletét is. Jelenleg Szlovákia jelentős népviseleteit dolgozza fel, valamint a Dunamenti kiemelkedő jelentőségű német, osztrák viseleteket és történelmi, Monarchia korabeli ruházatok, történelmi figurák és viseletek makettszerű megjelenítésén dolgozik.

Munkái jelentős részét a japán piacra készítette, de megtalálhatók a világ szinte minden táján. Munkái számos “államközi” ajándék részét képezték a 80-as években, így megtalálhatók voltak pl. Helmuth Kohl kancellár és Fidel Castro gyűjteményében is.

A kiállítás munkanapokon 10 – 18 óráig, illetve augusztus 20-án 14 – 17 óra közt látogatható a Vértesszőlős, Templom utca 75. címen található Közösségi Házban.

2018. AUGUSZTUS 14 – 20.

 

Hozzászólások