“A sokfelé szakadt magyarságnak nem kell feltétlenül egyetértenie, de értenie kell egymást.” (Csoóri Sándor)

pava3

Ilyen univerzális nyelv a tánc és a zene, és ezek különlegesen mély hagyományokkal bíró alma matere, a néptánc és a népzene. Az MTVA és a Hagyományok háza ezt az örökséget felvállalva rendezi meg immár negyedik alkalommal a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató műsort, amelyben idén ismét a gyerekeké lesz a főszerep.

A Fölszállott a páva első két adását október 21-én és 28-án 20.30-tól adja a Duna közszolgálati csatorna, az élő elődöntők pedig november 4-én kezdődnek 19.30-tól.

A négy elődöntőt két középdöntő követi, a kategóriák győzteseire pedig a december 16-i döntőben derül fény. Idén a következő négy kategóriában mutathatják meg tehetségüket a 6-14 éves fiatalok:

– énekes szólisták – énekegyüttesek
– hangszeres szólisták – zenekarok
– táncos szólisták – táncospárok
– és néptáncegyüttesek.

Minden adásban kategóriánként három induló lép színpadra, a produkciókat hattagú szakmai zsűri értékeli. Idén az ítészek között köszönthetjük Sebő Ferenc Kossuth-díjas dalszerzőt, népzenekutatót, a zsűri elnökét, Berecz Istvánt, a Fölszállott a páva első versenyének szólótáncos nyertesét, Dr. Agócs Gergely népzenészt, néprajzkutatót, Kocsis Enikő táncművészt, koreográfust, Sebestyén Márta Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekest, előadóművészt, valamint Tímár Böskét, a Csillagszeműek táncegyüttes alapítóját és művészeti igazgatóját. Műsorvezetőként idén is Morvai Noémit és Novák Pétert láthatják a nézők.

pava1

A Fölszállott a páva évadindító sajtótájékoztatóján Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója a Fölszállott a páva érdemeit méltatta.

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója hozzátette, hogy nagy felelőssége van a közmédiának a Kárpát-medence hagyományos kultúrájának közvetítésében, népszerűsítésében és ezt a Hagyományok Háza szakmai munkájának köszönhetően a lehető legmagasabb színvonalon teheti meg.

 

A tavalyi évad közönségdíjasának története jól mutatja, milyen érzés lehet a „Páva-családhoz” tartozni. Hoksz Attila, a műsor 2015-ös közönségdíjasa már az adások alatt megtalálta az utat a nézők szívéhez. „Kétmillió forintot és nagyon sok barátot nyertem ma este” – mondta a dombrádi fiú a Fölszállott a páva decemberi döntőjében. Attila elhatározta, hogy nyereményéből házat vesz a városban édesanyjának és testvéreinek. A kétmillió forintos nyeremény azonban erre nem volt elég.

 

A kisfiú története Borbás Marcsit is meghatotta, aki a Maradj talpon! Gasztroangyal különkiadásában nyert 1 millió forintját teljes egészében jótékony célra fordította és ennek felét – 500 ezer forintot –, ajánlott fel arra, hogy a kisfiú álma egy lépéssel közelebb kerüljön a valósághoz.

pava2

Dr. Balogh Júlia – a műsor vezető szerkesztője – pedig férjével, az idén elhunyt Csoóri Sándorral és a stáb több tagjával együtt további 600 ezer forintot adott Attila nyereményéhez. A mesébe illő történet után egy márciusi sajtóeseményen újabb kellemes meglepetés érte Attilát: az OTP Bank további egy millió forinttal egészítette ki nyereményét, így a tehetséges táncos megvalósíthatta álmát és saját otthont biztosíthatott testvéreinek és édesanyjának.

Ezen a ponton veszi fel újra a fonalat az OTP Bank sajtótájékoztatón bemutatott kisfilmje, amely a fiatal tehetség verseny utáni életéről szól és bemutatja Attila családjának új otthonát, ahová az OTP Bank – díjon felüli – extra támogatásával és a Humanitás Szociális Alapítvány segítségével költözhettek be.

Idén ismét eljött a lehetőség a fiatal tehetségek számára, hogy a negyedik évadban bizonyíthassanak egy ország előtt. Az elismerésen túl a Fölszállott a pávát övező kiemelt figyelem álmokat válthat valóra, ahogy Hoksz Attila története is bizonyítja.

Forrás: MTVA

 

Hozzászólások