A 3. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál (2021. augusztus 26-31) a kamarazenét és annak leghitelesebb bemutatását helyezi középpontba. Miranda Liu hegedűművésznő – Magyarország legfiatalabb koncertmestere – által alapított New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Mesterkurzusok ismét élő koncertekkel, kiváló művészekkel várja visszatérő nézőit augusztus utolsó hétvégéjén.

new millennium

A kamarazenét és annak leghitelesebb bemutatását, valamint a tehetségek elősegítését helyezi középpontba a programsorozat, amelyet harmadik alkalommal rendeznek meg Budapesten tematikus műsorokkal és nemzetközi mesterkurzusokkal.

Miranda Liu a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál alapítója, hegedűművésznő

A fesztivál szervezői a rendkívüli járványhelyzetre való tekintettel az első sikeres év után a tavalyi évben koncertek nélkül, online mesterkurzusokkal készültek, amelyek nagy sikernek örvendtek mind a hallgatók, mind a közönség köreiben a közösségi oldalakon, a nézők élőben követhették a kurzusokat.

A NMICMF más mesterkurzusok közül kiemelkedik abban, hogy ösztöndíj felajánlásával nyújt segítséget a zenészeknek a szponzorainak köszönhetően. 2019-ben és 2020-ban Magyarországról, az Egyesült Államokból, Angliából, Ausztráliából, Görögországból, Japánból, Kanadából, Lengyelországból, Malajziából, Németországból, Oroszországból, Spanyolországból, Tajvanból és Ukrajnából is felvételt nyertek hallgatók.

new millennium

Az idei évben ösztöndíjjal, illetve rugalmas és magas színvonalú kurzuskínálattal várja a tehetséges fiatalok jelentkezését a fesztivál tanári kara.

A hallgatók online, illetve hibrid (online és Budapesten zajló) három alkalmas órára jelentkezhetnek. Az egy alkalmas kurzusokra pedig teljes ösztöndíjat kapnak a felvételt nyert művészek, ezzel is támogatva a tehetségeket ebben a pandémia utáni nehéz időszakban.

A fesztivál oktatói kiváló művészek, tanárok, akik hazai és nemzetközi tapasztalatukat innovatív és személyre szabott módon közvetítik a résztvevők felé.

A kurzusokra meghosszabbított határidővel július 15-ig lehet jelentkezni. A felvételhez szükséges információk ezen az oldalon érhetőek el.

Oktatók:

Zongora: Georgy Tchaidze (Oroszország)
Hegedű: Miranda Liu (USA/Magyarország)
Cselló: Bartosz Koziak (Lengyelország)
Fuvola: Győri Noémi (Magyarország/Egyesült Királyság)

Klarinét: Pálfi Csaba (Magyarország)
Hárfa: Bábel Klára (Magyarország)

2021-ben újra élőben találkozhat a közönség a New Millennium fesztivál visszatérő művészeivel és új vendégekkel, öt délutáni és öt esti kamarakoncerten.

A nyitóesemény egy különleges kültéri helyszínen, a Szabó Ervin Könyvtár kertjében indítja útjára a zenei élményeket 2021. augusztus 26-án, majd ezt követően a Régi Zeneakadémia, a Hubay Palota, valamint a Zenetudományi Intézet (Erdődy-Hatvany Palota) ad otthont a koncerteknek.

Az idei programban több kiemelkedő magyar zeneszerző is középpontba kerül: Liszt Ferenc és Hubay Jenő egykori otthonaiban hallhatjuk a szerzők darabjait. Ezenkívül Ligeti György, Szokolay Sándor és Balassa Sándor művei is elhangzanak olyan kiváló nemzetközi művészek által, mint Miranda Liu, Győri Noémi, Borbély László, Bábel Klára, Haruka Nagao, Szalai Éva, Georgy Tchaidze, Bartosz Koziak vagy éppen a Central European String Quartet.

A magyar zene mellett Bach, Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Debussy, Dvorak, Saint-Saëns, Szymanowski, Lutoslawski, George Crumb, Federico Mompou műveit is hallhatja a közönség a magas színvonalú, de elérhető árú koncerteken, amelyeken a nyugdíjasokat és a diákokat kiemelt kedvezményekkel várják. A fesztivál zárókoncertjén pedig a Central European String Quartet II. Nemzetközi Zeneszerzőverseny győztes darabját, az olasz Andrea Vanzo Wires (2020) című művét fogja bemutatni a CESQ.

Georgy Tchaidze nem először látogat el hazánkba, az orosz származású művész ugyanis a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei fesztivál visszatérő vendége debütálása óta. A The Telegraph a Wigmore Hallban játszó fiatal zongoristáról azt írta: Georgy Tchaidze „finom érzékenységgel és tökéletes technikával” rendelkezik. A koncerten többek között Schubert híres duóját adja elő Miranda Liu hegedűművésznővel, a fesztivál művészeti vezetőjével. A koncertek szervezésében a Cadenza Művészeti Ügynökség kiemelt szerepet vállal.

„2019 óta a küldetésünk a kiemelkedő kamarazene bemutatása a leghitelesebb formában, a ’baráti zene’ megosztása, valamint az, hogy a koncertjeinket a legvonzóbb és legmeghittebb helyszíneken rendezzük meg.

A hosszú, elmélkedésre szánt szünet után a fesztivál művészei nagyon boldogok, hogy újult energiával játszhatnak, ismét élő közönség előtt. Ezen kívül a fesztivál mesterkurzus-kínálata lehetőséget teremt a hallgatóknak, hogy egyéni és kamarazenei repertoárt tanulmányozhassanak a fesztivál művészeivel egy-egy személyes kurzus alatt.

A mesterkurzusok minden korosztályú és nemzetiségű haladó zenész számára nyitottak. A járvány miatt ebben az évben maximális rugalmasságot kínálunk, lehetőséggel online és/vagy személyes részvételre. Hálásak vagyunk szponzorainknak a nagyvonalú ösztöndíj-felajánlásokért.” (Miranda Liu, a fesztivál alapító-művészeti vezetője)

Miranda Liu hegedűművésznő az USÁ-ban született, és a salzburgi Mozarteumban és a budapesti Zeneakadémián végezte tanulmányait. 19 évesen lett Magyarország legfiatalabb koncertmestere a Concerto Budapestnél.

Második hazájának tekinti Magyarországot, amelynek zenei életében nagyon aktívan vesz részt nemcsak szólistaként, kamarazenészként és koncertmesterként, hanem innovatív nemzetközi projektek ötletgazdájaként és elindítójaként is.

2021-ben elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia Szóló Művészeti Ösztöndíját kiemelkedő művészi munkájáért, és a hazai zenei életért indított különleges kezdeményezéseiért. Idén 15-szörös túljelentkezés mellett rekordszámú, közel 1600 művész vett részt a hároméves művészeti alkotómunkát támogató pályázaton, amelyet immár negyedik alkalommal hirdettek meg.

Október 23-án, a 1956-os forradalom kitörése emléknapján pedig a Concerto Budapest Magyar Kincsek fesztiválján Lehár Ferenc ritkán hallható hegedűversenyét fogja előadni szólistaként az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével a Zeneakadémia Nagytermében.

Jegyek és bérletek kezelési költség nélkül a fesztivál weboldalán kaphatók, a Zeneakadémia jegypénztárában és az Interticket jegyirodáiban válthatók. A fesztiválbérletből elővétel esetén 10% kedvezményt adnak július 11-ig. Idén az egyes koncertekre szóló jegyek mellett a teljes napi programra szóló jegyeknél is kedvezményekkel kedveskednek a nyugdíjas, illetve diák nézőknek.

A New Millennium fesztivál kiemelt figyelmet fordít a vendégek és a művészek egészségére.

A résztvevők száma a járványügyi és biztonsági előírásoknak megfelelően korlátozott, ezért azt javasolják az érdeklődőknek, minél hamarabb vásárolják meg jegyeiket és bérleteiket.

A teljes műsor, illetve a koncertek megtalálhatóak a fesztivál honlapján, további információk a közösségi oldalakon:
Facebook
Instagram

Támogatók: Cadenza Arts Management, Support Excellence, Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Művészeti Akadémia, Suha Péter Photography

Jegyárak: (A résztvevők száma korlátozott)
Teljes árú jegy: 2.500 Ft
Diák, nyugdíjas jegy: 1.500 Ft

Teljes árú napi jegy (3 koncert): 4.250 Ft
Diák, nyugdíjas napi jegy (3 koncert): 2.550 Ft

4 alkalmas teljes árú fesztiválbérlet (4 esti koncert): 7.500 Ft
4 alkalmas diák, nyugdíjas fesztiválbérlet (4 esti koncert): 4.500 Ft

 

Fotók: Suha Péter

 

Kapcsolódó cikkünket itt találja.

 

 

 

Hozzászólások