A Müpa 5 hónap után újra kinyitotta kapuit, fokozottan ügyelve a nézők és a művészek biztonságára. A Müpa nagy örömmel és várakozással tekint a 2020/21-es évad elé, amely augusztus 28-án a háromestés New Orleans Swingfesztivállal kezdődött el.

 

Az intézmény 5 hónap és körültekintő előkészületek után nyitott újra, hogy látogatói a lehető legnagyobb biztonságban és felszabadultan élvezhessék az előadásokat. Ennek érdekében a Müpa a kormányzati ajánlások, a témában végzett saját kutatás, illetve hazai és nemzetközi partnerintézményeinek gyakorlata alapján speciális egészségügyi előírásokat vezetett be.

Magyarország egyik legjelentősebb kulturális intézménye az elmúlt rendkívüli hónapokat is igyekezett kreatív megoldásokkal könnyebbé tenni nézői számára. Többek közt regisztráció nélkül lehetett elérni digitális médiatárukat, emellett online közvetítéssorozattal és autós koncertmozival készültek, és mindvégig bizakodva tervezték a következő évadot.

Augusztus 28-án végre elérkezett a várva várt nap. A Müpa közel 5 hónap után, gondosan ügyelve látogatói biztonságára, újra szeretettel várja a nézőket.

A 2020/21-es évad a Müpához hasonlóan 15. jubileumát ünneplő New Orleans Swingfesztivállal indul, amely igazi csemegékkel kedveskedik a tradicionális jazz rajongóinak.

Az augusztus 28-tól 30-ig zajló programsorozatot a világ egyik legrangosabb jazzének versenyén, Montreaux-ben éppen 15 éve diadalmaskodó énekesnő, Szőke Nikoletta Hollywood aranykora című estje nyitott meg, ahol népszerű filmslágerek csendültek fel a Budafoki Dohnányi Zenekar és Gájer Bálint közreműködésével. 29-én a 35 éves Bohém Ragtime Jazz Band a jazztörténet rejtett kincseiből válogat. Váczi Eszter pedig a világhírű vibrafonossal, Martin Breinschmiddel és az osztrák-magyar The Dream Makersszel karöltve hozza el a korai swingkorszak örökzöldjeit.

Matthias Seuffert – Váczi Eszter

Ahhoz azonban, hogy a nézők újra birtokba vehessék a Müpát, és az épület ismét örömteli, jó hangulatú találkozásoknak adhasson otthont, elengedhetetlen, hogy egyúttal maximális biztonságban is érezhessék magukat.

Ennek érdekében az intézmény speciális biztonsági előírásokkal gondoskodik a látogatók egészségéről és nyugalmáról. Ezeket az egészségügyi, szakmai iránymutatások, a témában végzett saját kutatás eredményei, illetve a hazai és nemzetközi partnerintézmények jól működő gyakorlatai mentén alakították ki.

Ennek jegyében a Müpa napközben nem látogatható – kivéve azok számára, akik a Ludwig Múzeumba érkeznek. A nagyközönség számára az épület a koncertek kezdete előtt másfél órával nyit ki, és az előadások után legkésőbb egy órával zár be.

Szőke Nikoletta

A Müpába csak lázmérés után lehet majd belépni: a bejáratnál érintésmentes kézi hőmérővel mérik majd az érkezők testhőmérsékletét. Emellett kiemelt figyelmet fordítanak az épület takarítására, különös tekintettel a mosdók, pultok, kilincsek, ülőhelyek és egyéb felületek fertőtlenítésére és a nézőterek átszellőztetésére. A Müpa teljes területén érintésmentes kézfertőtlenítők segítik a védekezést.

Martin Breinschmid

A Müpa épületének teljes területén – a közönségforgalmi területeken és a hangversenyteremben egyaránt – kötelező maszkot viselni úgy, hogy az orrot és szájat is takarja, sorban álláskor pedig kötelező a 1,5 méteres távolság betartása.

Ha a biztonsági intézkedések miatt esetleg lassulna a bejutás, az előadás csak akkor kezdődik meg, amikor a sorban állók is elfoglalták a helyüket. A Müpa ezért arra kéri látogatóit, hogy a szokottnál korábban érkezzenek a rendezvényekre.

Ben Cummings

Amennyiben influenzaszerű tüneteket észlelnek magukon, illetve fennáll a vírusfertőzés gyanúja, a Müpa arra kéri nézőit, hogy ne látogassanak el a Müpába. Mielőbbi gyógyulásuk érdekében maradjanak otthon, jegyüket adják át másnak. Ha erre nem lenne módjuk, belépőjüket kivételesen az erre a célra korábban kialakított online felületen az előadás napjáig visszaválthatják.

A New Orleans Swingfesztivál részletes programja itt érhető el.

Forrás: MÜPA Kommunikáció

Korábbi hasonló cikkünk:

A Müpa Autósmozi kamarazenei csemegékkel búcsúzik

 

Hozzászólások