A Második Országos Jazz Műveltségi vetélkedő döntője augusztus 6-án, vasárnap délután zajlott a Jazzfőváros Fesztivál keretében Kecskeméten. A programon a pásztói csapat vitte el a pálmát. A nyertesek jutalma 2 CD, amelyet a JAZZFŐVÁROS vendégművészei ajánlottak fel a nyertesek részére.

Dezső Csaba dzsesszhegedűs – nyugalmazott szimfonikus zenekari brácsás, aki 33 évig volt az Állami Hangversenyzenekar tagja – lapunk kérdésére elmondta:

Zsűrizőként le voltam döbbenve a 17-18 éves korosztály tudásán, mert ők teljesen más zenét hallgatnak. A jazz egy speciális területet, egy bizonyos réteget érint nemcsak hazánkban, de a világ minden táján. Csodálatos volt számomra, hogy a fiatalok mennyire tájékozottak, és mennyire értékelik és tudják a szépségét ennek a zenei műfajnak!

Igaz, a jazz rétegzene, viszont az 1960-as évek előtt a swingre is táncoltak az egész világon. Utána jött a beat-zene (ami nem baj), és a dzsessz visszaszorult. Ezért lepődtünk meg a zsűriben, hogy ez a fiatal nemzedék mennyire tájékozott, és mennyire érdeklődik a jazz iránt! Reméljük, hogy az idők folyamán minél többet ismernek fel a jazz zenei stílusaiból, és teljes mértékben megszeretik ezt a különleges zenei világot.

Másodszorra járok Kodály városában, itt, a JAZZFÖVÁROSBAN, és biztonsággal kijelenthetem, hogy a fiatal nemzedék körében közkedvelt a jazz műfaja, s ennél szebbet nem is érezhet egy olyan ember, aki az egész életét a zenének áldozta, bár részemről ez egy nagyon kedves áldozat volt.

A vetélkedő zsűrije

Dezső Csaba egyébként egy külön ajándékkal is készült. Az első három helyezett egy 2003-ban készített CD limitált utánnyomását kapta, amelyen Dezső Csaba és Gyárfás István közös játéka hallható. Érdekessége a CD-nek, hogy egy énekesnő is szerepel rajta, aki a felvételek idején még jazzfőiskolás volt. Az élete első lemezén éneklő diákot Fábián Évának hívják.

A vetélkedő után a Gasztrosátorban a Kőrösi Szürke Verebek jazzbandája játszott. Nagyszerű hangulatban telt a koncert, a közönség a lábával dobolta a ritmust. A zenei sátrakon kívül sem állt meg az élet. Megtudtam Horváth Mátétól, a Fair Play Event képviselőjétől, hogy ők hozták a legújabb őrületet, a buborékfocit, illetve az arcfestő sátrat, az asztali foci pályákat, és egy kis sátor alatt óvodások építőkockáztak. Külön érdekesség volt számomra, hogy egy fűtéstechnikai múzeumot is láthattunk.

Vajon hogy került a csizma az asztalra? A JAZZFŐVÁROSBAN egy épületgépészeti cég múzeuma?! Kiderült, hogy támogatják a rendezvényt, mert szeretik a jazz zenét. A múzeum is, a cég is támogatta a fesztivált! A Múzeum és a fűtéstechnikai cég közös kis sátormúzeumot hozott létre a régi fűtési technikákról.

Láthattunk öreg szenes kályhát, „ördögkádat”, amelynek az aljában fűtési rendszer volt beépítve, s a fürödni vágyó ember a víz hőfokát szabályozhatta (melegítette vagy forróra hevítette). A manuális, fütyülő hanggal riasztó füstjelző készüléket ki is lehetett próbálni.

E sátorban találkozott a leglátványosabban a múlt és a jövő, mert az ezüstösen csillogó napelemtábla mellett ott álldogált a régi szenes kályha….

 

Szeli Sára

 

 

Hozzászólások