Itt található a Gruber József víztározó, a Filozófiai kert, s a Buda királyfi és Pest királykisasszony szoborkompozíció.

SáncOromHegyalja
Erre sétáltunk férjemmel az idei március első napsütéses szombatján. Saját fotóimmal illusztrálom e séta fő látványosságait.

Gruber József víztározó

Budapest legnagyobb víztározó medencéje. A Hegyalja út, a Sánc utca és az Orom utca által határolt terület alatt fekszik. 1904-ben épült, 1974 és 1980 között bővítették ki mai méretére. Két zongora alakú medencéből áll, melyek tárolókapacitása 2 × 40 000 köbméter. A medencék alakjából kifolyólag a víz folyamatosan áramlik, ezáltal a minősége nem romlik. Az összfelület 2 × 5000 négyzetméter, a medencék födémszerkezetét 2 × 106 db pillér tartja, a falai 35 cm vastagságúak. (A víztároló márciustól októberig ingyen látogatható minden szerdán és szombaton 12-től 15 óráig) (A kép forrása)

m

Tán az idősebbek emlékeznek rá, hogy ennek a víztározónak a helyén, az egykori „katlanban” 1971-től 1974-ig minden május elsején megrendezték azokat az ős-rockfesztiválokat, amelyekről az LGT: Gyere, gyere ki a hegyoldalba hívódala is szólt. Itt játszott tán először szabadtéren – Woodstock mintájára -, a Mini, a Syrius, a Kex , az LGT, a Skorpió, a Scampolo… Aztán egy szinttel lejjebb költöztették a hegyoldali május elsejéket és megépült a víztározó. Befüvesítették a tetejét, parkosítottak.

lgt-taban

Filozófiai kert

Ma az Orom utcából indulva különleges szoborcsoportot pillanthatunk meg. A Filozófiai kert nyolc figurájából öt egy olyan körben áll, melynek közepén az isteni pontot szimbolizáló apró gömb látható. A másik három alak egy vonalban áll egy kicsit távolabb a körtől.

Kik is ezek az embernagyságú szoboralakok, akik közt nyugalom önti el a lelket? Ki készítette és miért épp ide kerültek?

IMG_1482

A bronzból és gránitból készült szoboregyüttes Wagner Nándor – a Nagyváradon született, és élete második felében Japánban élt – magyar szobrászművész alkotása. A szoborkompozíció 1977-ben, Japánban készült és a művész végső akarata szerint felesége, Chiyo asszony segítségével került a magyarországi helyszínre, a gellérthegyi víztározó tetején elhelyezkedő parkba. A művész 1997-ben adományozta Budapestnek különleges művét, amelyet 2001-ben adtak át.

IMG_1493

 

Itt, a víz, a föld és az ég határán állították fel a filozófia kertjének alakjait. Öt alak – Ekhnaton, Jézus, Buddha és Lao-ce, valamint Ábrahám fekvő szobrát láthatjuk – a világmindenséget, a közös Istenséget jelképező kör alakban, egy fénylő gömb felé nézve helyezkednek el. (Kép forrása)

Képkivágás2

 Mellettük kapott szobrot Assisi Szent Ferenc, Daruma (Boddhidarma) herceg és Mahatma Gandhi – elhelyezésük egyenlő oldalú háromszöget alkot. Wagner szerint ők azok, akik elérték a szellemi megvilágosodást és ennek eredményét saját társadalmuk gyakorlatában meg is valósították.

Sajnos, 2007-ben elloptak három alakot, melyek öntőformáit a művész felesége a Főváros rendelkezésére bocsátotta, így újraöntötték, és 2010 óta ismét együtt csodálhatjuk az újra összeállt nyolc szoboralakot. (Forrás)

 

A művész egy másik alkotása a Budai Vár aljában, a Bécsi kapu mellett található szintén filozofikus mű, Földanya címmel.

Földanya

Néhány méterre a szobroktól Buda királyfi és Pest királykisasszony szoborpárját pillanthatjuk meg.

Buda királyfi és Pest királykisasszony

A szobrot 1982-ben Lesenyei Márta és Vadász György készítette. 150 cm magas, kő és bronz anyagú közkedvelt kompozíció, gyönyörű kilátással. A két kőtömb közötti hasadék a Dunát jelképezi, a városrészek stilizált terepasztalszerű ábrázolásban, felettük király és királylány figurája, egymás felé nyújtott kezekkel.

Innen is garantáltan gyönyörű kilátásban lehet része az egész év során az idelátogatónak.

IMG_1540

Hazafelé, sétánk és a filozofikus téma lezárásaként az Istenhegyi út- Kékgolyó utca sarkától egy érdekes mezítlábas sportoló futott előttünk.

IMG_1553

A teljes fotóalbum

Antalffy Yvette

Hozzászólások