Az MVM Koncertek – A Zongora sorozat keretében, 2015. március 17-én rendezik meg a rendkívüli zongoraművész, Grigorij Szokolov szólóestjét. 

GrigorySokolov-1

A világszerte ünnepelt művész először 2003-ban lépett fel Magyarországon a Zongora sorozat meghívására és bűvölte el a hazai közönséget. Azóta évről-évre vendégünk a sorozatban,  fellépése mindig ünnepszámba megy.

Grigorij Szokolov rendkívüli tehetségével már ötéves korában felhívta magára az orosz zenei élet figyelmét. Leningrádban született, speciális zeneiskolába járt, majd 1960-ban a Leningrádi Konzervatórium tanulója lett. Tizenhat évesen megnyerte a 3. Nemzetközi Csajkovszkij Zongoraversenyt, mely hatalmas lökéssel indította útjára karrierjét.

Játéka költői és egészen egyéni megoldásokban is bővelkedik, előadásában a legismertebb darabok is meghökkentően újnak hatnak. Rendszeresen koncertezik a világ legnagyobb koncerttermeiben (bécsi Musikverein, berlini Filharmónia, amszterdami Concertgebouw, New York-i Carnegie Hall, valamint London, Salzburg, Tokió, Párizs és Róma), s olyan zenekarok voltak partnerei, mint a New York-i, Drezdai, Müncheni és a Varsói Filharmonikusok, a lipcsei Gewandhaus Zenekara, a Bambergi Szimfonikusok, a Helsinki Rádiózenekar és a milánói Scala Filharmonikus Zenekara.

Együtt dolgozott a világ vezető karmestereinek nagy részével. Széles repertoárja Bachtól Schönbergig terjed, a zene értelmezésének komolysága és eredetisége, előadásmódjának pontossága mind a közönséget, mind a kritikusokat megragadja, bárhol is játszik.

Műsor:

J. S. Bach: B-dúr partita, BWV 825, No. 1

Beethoven: D-dúr szonáta, op. 10, No. 3

Schubert: a-moll szonáta, op. 143, D. 784

Schubert: Hat moment musical, op. 94, D. 780

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

2015. március 17. (kedd), 19.30 

Hozzászólások