Köztudomású, hogy Cseke Péter újabb öt évig irányíthatja a társulatot, hiszen ő nyerte el a város önkormányzatának a bizalmát az igazgatói poszt betöltéséhez. Gratulálunk hozzá, és köszönjük a munkáját. Nagyszabású tervekről számolt be a jövő évadra nézve. Ősztől a színház új tagozattal bővül, 2013 szeptemberében lesz a balettkar önálló produkciójának a bemutatkozása. Az újonnan kialakítandó Hírös Város Turisztikai Központba (volt Városi Mozi) a Kelemen László Kamaraszínház költözik majd. Várhatóan 2014 tavaszán kezdi meg ott a működését.

Tizennégy bemutató előadás várja majd a nagyérdemű közönséget a következő évadban, sokkal több, mint eddig valaha. Mint megtudtuk, különböző bérletkonstrukciókat dolgoznak ki, hogy ki-ki megtalálja az őt igazán érdeklő előadásokat.

Ízelítőül a jövő évad kínálatából:
•    Kálmán Imre: Marica grófnő (operett)
•    Peter Buckman: Most mindenki együtt! (színmű)
•    Ray Cooney: Páratlan páros 2. (bohózat)
•    Weöres Sándor: Kétfejű fenevad (színmű)
•    Arisztophanész: Lüszisztraté (vígjáték)
•    Schwajda György – Fazakas Mihály: Ludas Matyi (zenés mesejáték)
•    Zenél az erkély – kakaóval – Rossini: Hamupipőke
•    Bernard Slade: Jövőre, veled, itt (vígjáték)
•    Déry Tibor: Szerelem
•    O’Neill: Hosszú út az éjszakába (színmű)
•    Réczei Tamás: Szabadság kórus
•    Bíró Krisztina: nőNyugat
•    Régi idők mozija – Mozi nosztalgia est
•    Vivaldi: A négy évszak – Az új tánctagozat bemutatkozása

Cseke Péter rámutatott: a kedvező statisztikai mutatók mellett a rangos külföldi meghívások és az ottani sikerek is jelzik a színház népszerűségét. A közelmúltban Londonban, a híres West Enden Agatha Christie Egérfogó című darabját mutatták be kitörő sikerrel. Magyar nyelven és a kint élő magyar közönségnek játszottak, de az ottani színházi világ is szurkolt nekik. Azért is volt különleges a fogadtatásuk, mert az angolok igazi Guinness-rekordot állítottak fel: már több mint hatvan éve játsszák ezt a darabot telt házakkal. Felemelő érzés volt a kecskeméti társulatnak itt játszania!

Mák Kornél alpolgármester úr a hivatalos kísérője volt a csoportnak Londonban. Így fogalmazott az előadással kapcsolatban: Jó volt Londonban, a West Enden magyarnak és kecskemétinek lenni. Büszkeséggel töltötte el a színház produkciója! Először csendült fel a magyar himnusz dallama az angol színházban, és ez csodálatos érzés volt. Színháztörténetet írt a Kecskeméti Katona József Színház Angliában. 5 évvel ezelőtt elindult egy nagyon jó úton a színház, és ezért elismerés jár Cseke Péternek és a színház minden dolgozójának.

Dr. Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere – aki szintén részt vette a sajtótájékoztatón – azt hangsúlyozta, hogy az angol meghívás a kecskeméti teátrumban folytatott kiváló szakmai munka elismerése is volt. Bár mindenkinek nagyon nehéz a saját hazájában prófétának lennie, de Cseke Péter társulatának az elmúlt években ezt a nehéz feladatot is sikerült megvalósítania. Biztosan a jövő is hasonlóan sikeres lesz.

A társulatban alig lesz személyi változás: Csémy Balász Angliában folytatja színészi karrierjét, megnyervén egy ottan ösztöndíjat. Két fiatal, pályakezdő érkezik viszont Kecskemétre, Dobó Enikő Kaposvárról, Fehér Balázs Benő Budapestről.

A direktor emlékeztetett arra, hogy júniusban immár hagyományosan ismét elkezdődnek az Újvilág passió szabadtéri előadásai a Kecskeméti Arborétumban. Aki nem látta még, írja be a határidőnaplójába és feltétlenül vegyen jegyet a június 5-6-7-8-án előadásra kerülő darabra. Érdemes.

Weninger Endréné

Hozzászólások