Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulója alkalmából másodízben üdvözölhetjük Szolnokon, a Pákh Imre gyűjteményéből és a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményéből összeállított tárlatot, mellyel a 175 éve született festőóriás előtt tiszteleg a múzeum.

Legutóbb tizenkét éve mutathattak be egy hasonló válogatást. Az azóta eltelt idő alatt felnőtt egy újabb generáció. Azok, akik akkor megcsodálhatták, bizonyára most is szívesen felfrissítik a Munkácsy művészetével kapcsolatos élményeiket. Az újabb generáció számára pedig, akik még nem láthatták élőben a mai napig, kihagyhatatlan lehetőség gyönyörködni a Munkácsy-képekben. Mivel a festő életművét is szeretnék bemutatni, a festő relikviáit is őrző békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum mintegy húsz-huszonöt alkotást, köztük négy eredeti festményt kölcsönöz a tárlatra – jegyezte meg a polgármester.

Készülődés a papa születésnapjára – a békéscsabai gyűjtemény része

Horváth László, a szolnoki Damjanich János Múzeum igazgatója elmondta: Pákh Imre gyűjteményéből mintegy húsz-harminc Munkácsy-alkotás még soha nem volt látható Szolnokon. A műgyűjtő februárban meglepetéssel készül: egy olyan művet mutat be személyesen, amelyet eddig még nem láthatott a nagyközönség Magyarországon. Az igazgató tudomása szerint egy decemberi aukción került az újabb kép Pákh Imre tulajdonába, aki a festő februári születésnapján mutatná be a zsánerképet.

Önarckép 1881.

Munkácson született, eredeti neve: Lieb Mihály. Szülővárosa tiszteletére vette fel a Munkácsy nevet. Békéscsabai asztalosinasként kezdett dolgozni, de festőművész vált belőle, aki hatalmas vásznaival az egész világot meghódította.

Művészi tudásán és tehetségén kívül az európai és a magyar társadalom életének, falusi és városi közösségeinek kiváló ismerőjeként érzékeny „szociográfus” is volt egyben, hiszen életképfestészete mind szociológiai, mind pedig eseménytörténeti vonatkozásában pontos jellemzést ad kortársairól.

Tanulmányozta, és nagy műgonddal festette korának jellegzetes karaktereit. Európai és magyar polgárként vált neves festőművésszé, Krisztus-trilógiája és számtalan méltán világhírűvé vált képe missziót teljesített, amellyel keresztény magyarként az egész művelt világ előtt megbecsülést szerzett. Ahhoz, hogy hatalmas életművét létrehozza, tehetségre, szorgalomra, megfeszített szellemi és fizikai munkára volt szükség.

Romantikusan realista festő volt, aki mindig invenciókkal teli munkákat alkotott. Szorosan kötődött a Gustave Courbet által képviselt realista ábrázoláshoz. A fájdalom megértése és átélése Munkácsy realista művészetének egyik legértékesebb eleme. A romantika egyik forrása a polgári társadalmak születésével együtt kifejlődő nemzeti tudat. Nagyméretű vásznain hatalmas kompozícióit karakteres embertípusokkal, impozáns eszköztárral alkotta meg. Életére és munkásságára is jelentős befolyást gyakoroltak a nőkkel folytatott kapcsolatai. Az özvegy Cécile Papier de Marches bárónéval kötött házassága biztosította az anyagi hátteret számára .

Munkácsy Mihály 1879.

Anekdota Munkácsyról:

A vásárokat járó asztalosinast mindig elbűvölte a vidéki városok , aradi, békési, csabai, gyulai, sarkadi vásárok színes forgataga, különösképpen a szűrszabók áruinak szépsége. Amikor már hírneves festőművészként Párizsban dolgozott, levelet írt unokatestvérének, Reök Vilmának. Arra kérte, vegyen neki a vásárban egy szép szűrt,mert a modellfestéshez szüksége lenne rá. Vilma kisasszony a kérést teljesítette, így a Munkácsy képeken látható szűr egy gyulai származású aradi szűrszabó, bizonyos Gombkötő mester kezemunkája.

Irodalom:

Aki többet szeretne megtudni a művész életéről. keresse a könyvtárakban Dallos Sándor: A nap szerelmese és Dallos Sándor: Aranyecset c. munkáit. A kétkötetes mű egyszerre ismeretterjesztő és színes, olvasmányos regény, amely generációkon keresztül megőrizte frissességét és vonzerejét. A két regényből egy mozgalmas, romantikus és drámai életutat ismerhet meg az olvasó, melynek hatására alig várja, hogy a festő műveivel találkozzon. Munkácsy Mihály regényes életrajzának első kötete a nagy magyar festő fiatalságának éveit, pályakezdésének viszontagságait mutatja be az asztalos-inasságtól a művész düsseldorfi tartózkodásáig. A regény valóság és fantázia elemeinek ötvözete, mégis hitelesen kelti életre a festő emberi és művészi egyéniségét, valamint a kor hangulatát. Az Aranyecset a második kötet, amelyben az író a művész párizsi éveit mutatja be; a siker, a beérkezés éveit, örömeit és gyötrelmét, s a betegség okozta művészi és emberi hanyatlást. Dallos Sándor teljes részletességgel avatja be az olvasót a festő életének minden mozzanatába.

A kiállítás megtekinthető 2019. január 12-2019. április 7 között, 9.00-től 17.00 óráig, hétfő kivételével minden nap a Szolnoki Galériában. (5000. Szolnok, Templom út 2.) 

A legismertebb magyar festő képeit láthatják a kiállításon, melyek maradandó élményt nyújtanak, hiszen a legtöbbjét csak képzőművészeti albumból ismerhetjük. Munkácsy Mihály 1844. február 20-án született Munkácson. 56 éves korában, 1900. május 1-jén halt meg. Sírhelye Budapesten a Fiumei Úti Sírkertben található.

Jegyárak:
Felnőtt 2000 Ft
Kedvezményes 1000 Ft (diák, nyugdíjas)
Csoportos jegy 10 fő felett 800 Ft

Információ: ITT . Telefon: 56/510-150 

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

 

Hozzászólások