A Galgahévíz táblánál már az ökofalu kezdődik?

Nem, a „nagy falutól” kb. 3 km-re, Galgahévíz határában, a Bika tó partján található az ökofalu.

Mikor és hogyan kezdődött el az ökofalu élete? Kinek az ötlete volt, és mi volt az első tevékenységük a szervezőknek?

A Gaia Alapítványt 1990-ben alapította baráti társaságunk – mely akkor a Galgafarm Egyesületbe tömörült – azért, hogy létrehozzunk egy olyan életteret magunknak, melyben egyszerűen jó élni. Fennköltebben úgy is mondhatnánk, hogy egy olyat, melyben fenntartható módon, a természettel, egymással és a környező világgal békében lehet élni. Már tudjuk, hogy e nemes idea megvalósítása során mennyi örömben lehet részünk, és milyen sokféle veszély fenyegeti azt.

Hosszú beszélgetések során elemenként összerakosgattuk egy jövőképünknek megfelelő ökofalu körvonalait, és elkezdtünk érte – szó szerint – a semmiből kiindulva tevékenykedni. Először is igyekeztünk magunknak megélhetést biztosító tevékenységet megalapozni. Olyat, mely alapszükségleteinket, a vegyszermentes élelmiszert és a meleg otthont is biztosítja. Így formálódik 1992 óta Galgafarm, melyben a mezőgazdasági és élelmiszeripari tevékenységünk folyik, majd 1997-ben következett az Oktatóközpont, hotel és étterem megteremtése.


2004-ben elnyertük a Világ Ökofalu Hálózatának a Global Ecovillage Network – Ecovillage Excellence Award 2004. (Kiváló ökofalu 2004.) elnevezésű díját, holott magának az ökofalunak a házait hosszas előkészítés után 2006-ban kezdtük építeni a Bioliget Kft. közreműködésével, mégis így értékelték a korábbi évek következetes alapozását, a háttér megteremtésének lépéseit.

2012 jelentős mérföldkő az életünkben: megnyitotta kapuit a Fenntartható Vidékfejlesztést Bemutató Központunk, mely kitárulkozásunk egy formája, és ahol örömmel fogadunk mindenkit. Szeretnénk átadni mindazt a tapasztalatot és tudást, melyet megszereztünk utunk során a fenntarthatóság felé igyekezvén.

Te a kezdetektől itt voltál? Túl fiatal vagy ahhoz.

Igen a kezdetektől. Édesapám, Varga Géza az egyik alapító. Én már a második generációt képviselem.Mi mindent hoztatok létre az elmúlt évtizedekben?

Először egy lokális gazdaság pénzügyi, jogi és szakmai alapjait tettük le és stabilizáltuk, s azután kezdtünk magának az „ökofalunak”, annak infrastruktúrájának és lakóházainak az építésébe. Ennek megfelelően a 90-es években először a mintegy 250 HA vegyszerektől teljesen mentes ökológiai élelmiszer előállítás feltételeit teremtettük meg a mezőgazdasági alapanyag előállítástól a fogyasztásra kész élelmiszerek előállításáig. Rendelkezünk tej-, hús-, zöldség-gyümölcs- és malomipari kisfeldolgozó üzemekkel és pékséggel. Jelenleg az így előállított ökológiai minősítésű élelmiszereket a budapesti fogyasztókhoz is eljuttatjuk, de a cél az, hogy elsősorban az ökofalut és a környék lakóit lássuk el.

1999-ben az élelmiszergazdasági háttér stabilizálása után kezdtünk zöldmezős beruházásként az ökofalu 8,6 ha területének szántóföldből belterületté nyilvánításához és a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) elkészítéséhez, majd annak 34 szakhatósággal való egyeztetéseihez. A HÉSZ-t végül Galgahévíz képviselő-testülete 2003 márciusában helyi rendeletbe foglalta.

Ezután megkezdődtek az ökofalu infrastruktúrájának kiviteli munkálatai. Kialakításra került zúzottkő úthálózat, a saját vízműtől kiinduló ivóvízhálózat, a földkábelen vezetett elektromos hálózat és a bio-szolár fűtőműtől induló távhővezeték. A telkek között a közel 40 családi ház építésére alkalmas házhely mellett találunk 2 db – összesen mintegy 25 lakásos sorház építésére megfelelő- nagyobb telket is, valamint rekreációs központ, idősek otthona és sportpályák létesítéséhez önálló területeket.Saját tervezésű házakból hoztok létre egy új kis falucskát. Hogy fog ez kinézni? Megvannak-e már a lakói?

Jelenleg 24 felnőtt, 6 gyermek és 2 ez évben születendő gyermek él az Ökofaluban. 3 család építkezik.

Egy nagyrészt önellátó településről beszéltek. Mi mindenben lesz önellátó?

Törekszünk az önellátásra az élelmiszertermelés és az energia-előállítás terén is, jelenleg azonban csak részben valósultak meg ezek az elképzelések. Ahogy korábban már említettem, az alap élelmiszerek teljes vertikumát képesek vagyunk előállítani, de pl. sóért a közeli ABC-be megyünk. Saját vízműből érkezik a víz, és képesek vagyunk a szennyvizet biológiai úton megtisztítani, de a szelektíven gyűjtött szemetet elszállítjuk, illetve komposztáljuk. Elektromos energia előállítására alkalmas szélkerekeket és fotovoltikus napkollektorokat is telepítettünk, azonban vásárolunk is áramot.

Láthatunk itt gépesített tehenészetet és kisüzemeket. Mit is termeltek meg tehát itt?

Közel 100 féle termékünk van a különböző zsírtartalmú kezeletlenül palackozott tejtől a tejfölig, vajig, natúr és ízesített joghurokig, a majd 20 féle ízesítésű és érlelésű sajtig. Teljes kiőrlésű malomipari termékek, rengeteg féle pékárunk, konzervipari termékek és füstölt húsáruk színesítik a palettát. Szezonban zöldségfélékkel is kiegészül a kínálatunk.

Honnan nyertek magatoknak a folytatáshoz energiát?

Meggyőződésünk, hogy ez az egyetlen élhető életforma a magunk, de mások számára is. Ökofaluban élni igazi feltöltődés, bármilyen nehéz nap után hazatérve ki tudom pihenni a fáradalmakat. Csak kiülök a teraszra és nézem, hallgatom a természet csodáit… másnap pedig egy új gyönyörű napra ébredek.

Ami még fontosabb: honnan veszitek a pénzt ezekhez a nagyszabású tervekhez?

Az Alapítvány nonprofit szervezet, működéséhez és a fejlesztésekhez támogatásokat veszünk igénybe.


2012-ben egy nagyszabású projektbe fogtatok, EU-s támogatással. Mesélj erről egy kicsit!

A projekt hosszú távú célja, hogy a maga eszközeivel hozzájáruljon a vidéki társadalom ökológiai kultúrájának fejlesztéséhez és a fenntarthatóság valódi tartalmának és lehetőségeinek megismertetéséhez. Mindezt úgy, hogy az alternatív technológiák gyakorlati bemutatásával, innovatív, közvetlen akciókkal népszerűsítse a komplex fenntartható településfejlesztés elemeit, mint a válság enyhítésének lehetséges módját, növelve ezzel a fenntartható vidékfejlesztés társadalmi elismertségét.
A hosszú távú célt az alábbi területeken végzett bemutató, oktató, népszerűsítő tevékenységgel kívánják elérni:
–    ökológiai mezőgazdaság- és élelmiszer feldolgozás;
–    helyi építőanyagokra alapozott ökológiai építészeti megoldások;
–    megújuló energiaforrások helyi előállításának és felhasználásának lehetőségei;
–    a fenntartható lokális gazdaság kialakításának lehetséges elemei, lépései.

Cél a Bemutató Központokban – mind a magyar, mind a szlovák oldalon – tervezett akciósorozat hatékony megvalósítása a hosszú távú stratégia fenti 4 elemének részletes bemutatása, oktatása valamennyi célcsoport sajátosságainak figyelembe vételével. Így például szakmai napok szervezése a gazdálkodók és vállalkozók részvételével, elméleti és gyakorlati képzés a diákok számára, nyílt napok a családok bevonásával, stb.

Mit vártok azoktól, akik az Ökofaluban építenek majd házat? Mit tehetnek ők az élet fenntarthatóságáért az új településen?

Egy falut nem a házak, a középületek, az utak, hanem a benne élő emberek tesznek élő közösséggé. Egy Ökofalut sem kizárólag a biogazdálkodás, a bioszolár hőközpont, vagy a szép ökoházak, hanem az emberek tartanak össze. Az ökofalu egy jó keretet ad a kis közösségben élni, a kis közösségért tenni akaró embereknek. Az ökofalu lakói olyan embereket várnak a leendő közösségbe, akik tudatosan élnek a környezetvédelmi szempontok alapján és gyermekeiket is ebben a szellemben nevelik majd.

Áprilisban nyílt hétvégét tartottatok a farmon. Kiket vártatok oda, és milyen programokkal, tennivalókkal találkoztak az odalátogatók? Mikor mehetnek azok, akik most lemaradtak?

Ahogy eddig, mindig hónap első és harmadik vasárnapján nyílt napot tartunk. Ilyenkor bemutatjuk a Galgafarm Szövetkezetet és az Ökofalut. Van még állatsimogatás, biotermék kóstoló és vásár, s mini termelői piac. Méz és zöldségtermelőket hívunk a környező településekről.

A nyílt napok keretében „élő múzeum”- szerűen bemutatásra kerül többek között: szilárd és folyékony biomassza rendszer, napkollektorok, szélgenerátorok, fotovoltikus áramtermelés, földhő rendszer, természetes építőanyagok, biológiai víztisztítási rendszer, precíziós ökológiai mezőgazdaság, permakultúra kert.

MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!
GYÜLEKEZŐ: 10:00-kor Galgahévíz, GAIA HOTEL (Fő út 83.)
HELYSZÍN: GALGAFARM Szövetkezet (Bika tó felé, a Hoteltől 1000 m)
PROGRAM:

11:00-13:00 Farmlátogatás, biotermék kóstoló és vásár, termelői piac
13:30-15:00 Ökofalusi séta

Gábor Eszter és Majsai-Dudás Anita

Aki személyesen nem tud eljönni, nézzen be a honlapunkra https://www.gaiaalapitvany.hu vagy a Facebook oldalunkra további információért!

Weninger Endréné

2013. május 10.

Hozzászólások