Kedves betűszerető, olvasást kedvelő Montázs-olvasók! Vannak, akik szórakozásból olvasnak, és vannak, akik műveltségüket akarják olvasmányaikkal gyarapítani, de én a harmadik olvasóra gondolok, arra, akinek az olvasás életfunkció és ellenállhatatlan kényszer – csak ez az igazi olvasó. –írja Szerb Antal: A világirodalom története c. művének előszavában.

A járvány miatt zárva vannak a könyvtárak. A polcokon kényszerű téli álmot alszanak a kötetek. A betűéhséget érző olvasók azonban feltalálhatják magukat: tegyenek egy fürkésző „sétát” a saját könyvszekrényük előtt! Egész biztos, hogy a polcokon szunnyadnak olyan regények, verseskötetek, tanulmányok, elbeszélések, amit oly régen lapozgattak. Vegyék le, porolják le képletesen és OLVASSÁK ÚJRA!

Rubik Ernő könyve: A mi kockánk

„Aki kíváncsi, mindig talál rejtvényeket maga körül. Aki eltökélt, meg is oldja őket.”

rubik erno

Rubik Ernő: A MI KOCKÁNK című könyve a rejtvényekről szól. A rejtvény nem egyszerű játék, hanem egyenes út az emberi kreativitás felé. Olyan készségeket aktivál mindannyiunkban, mint a koncentráció, a kíváncsiság, a játékosság, a megoldás keresésének vágya. Intellektuális izgalom jár át minden játékost.

Rubik Ernő, a Kossuth- és Széchenyi-díjas világhírű játéktervező, építész elmondta:

„Leginkább azt a rejtvényt próbáltam megfejteni, miként tud szólni hozzánk egy általunk életre keltett tárgy, amely ennyi különböző időben, korban, térben, kultúrában mégis egy gyökerű, jelentésű reagálást volt képes elérni”.

Mint kifejtette, a könyv egy időszakot állít a középpontba, ami egy ember életében elég hosszú, egy tárgy esetében azonban sohasem lehetünk biztosak, meddig van. “A kocka csak egy mozdulatlan tárgy, bár már létezik önmagát megoldó Rubik-kocka, sőt a neten keresztül egymással kvázi beszélgető kockák is vannak. Az emberi találékonyság kiterjesztése végtelen lehetőséget rejt magában”. Rubik Ernő szerint a játék a használójával együtt alkot egy egészet, és ebben akkor történik változás, ha annak tendenciája és iránya van.

Rubik Ernő: A mi kockánk című kötetetének bemutatója Budapesten, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen 2020. szeptember 4-én volt. Az elmúlt csaknem fél évszázadban világszerte több mint 350 millió példányban elkelt Rubik-kocka történetét, az alkotó ehhez kapcsolódó gondolatait rögzítő kötet a következő hetekben számos külföldi országban is megjelenik.

A mi kockánk eredeti angol címe “Cubed – The Puzzle of Us All by Ernő Rubik”, a magyar fordítás a Libri Kiadó gondozásában jelent meg. A könyv a következő hetekben Németországban, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Hollandiában is megjelenik, októberben pedig Kínában, Dél-Koreában, Szlovákiában és Csehországban.

rubik erno

A Rubik-kocka sokkal több, mint pusztán egy lebilincselő rejtvény: igazi világjelenséggé vált. Könyvek, színdarabok és hollywoodi szuperprodukciók állandó szereplője, egyetemi kurzusok tárgya, világversenyek sporteszköze. Közel fél évszázados története során így lett közel egymilliárd ember játéka.

A Kocka mára a gondolkodás örömének és a látszólag lehetetlen problémák megoldásának közismert jelképévé vált. Erről a csodálatos tárgyról és alkotójáról több ezer cikk és számtalan könyv jelent már meg világszerte. De Rubik Ernő – aki világéletében kerülte a nyilvánosságot – még soha sem mesélte el, milyen volt számára végigkövetni e kis tárgy minden várakozást felülmúló sikerét és különös kalandjait a nagyvilágban.

A mi kockánk a világ számos pontján a magyar kiadással egy időben jelenik meg. Tanulságos utazásra invitálja az olvasót a matematika, a pszichológia, az oktatás, a képzőművészet, a design, az építészet és a popkultúra területén. Elgondolkodtató, magával ragadó, álomszerű kirándulás ez modern korunk egyik legkülönlegesebb kreatív elméjével.

Rubik Ernő kockája úgy lett világhírű alkotójának minden szerénysége és visszafogottsága ellenére, ahogy az ország is sokak szerint a magyar rafinériának, finesznek köszönhette, hogy az évszázadok során megmaradt. Ezt Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke mondotta. Szinte hihetetlen, hogy amikor az ötlete megvalósulásához hozzáfogott, „eszközül” gemkapcsot, befőttesgumit, damilt, rúgós csavarokat használt….

A 76 éves Rubik Ernő a MOME egyetemi tanára, az Európai Tudományos Akadémia tagja. Nevéhez a Rubik-kocka mellett több logikai játék megalkotása, így a bűvös kígyó, a bűvös négyzetek, a sudokube, a Rubik-óra és a Rubik-gömb fűződik.

rubik erno

Néhány érdekes adat a szerző közreadásával:

– a Kocka-Világbajnokságon 5 másodperc alatti a győztes hitelesített ideje; Yusheng Du, Kína, 3.47 másodperc
– Több mint 2600 alkalmazás van a Kockára, különböző operációs rendszerekre, ráadásul ingyenesen;
– a Kocka elmúlt 40 éves, sikere szinte töretlen,
– a Kocka 43 252 003 274 489 856 000 (negyvenháromtrillió-kettőszázötvenkettőbilliárd- hárombillió-kettőszázhetvennégymilliárd- négyszáznyolcvankilencmillió-nyolcszázötvenhatezer) pozíciót vehet fel.

Önöknek megvan még a Rubik kockája? Vegyék elő! Játsszunk hát!

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

A Montázsmagazinban már írtunk róla

 

Hozzászólások