A Mhorr gazellák olyan ritkák, hogy a szabad természetben már egy sem maradt belőlük. A Fővárosi Állat- és Növénykertben viszont rendszeresen szaporodnak. Evita, az egyik nőstény állat épp a napokban hozott világra egy borjat. A jövevény – aki az Ebo nevet kapta – azonban emberi segítségre szorul, ezért a gondozók cumisüvegből táplálják.

Ritka patás született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A Szavanna komplexumban látható Mhorr gazella csapat egyik nősténye, a tizenhárom éves, berlini születésű Evita ugyanis csütörtökön egy borjat hozott a világra. Evita ugyan már többször megörvendeztette a közönséget egy-egy borjúval, a kicsik felnevelésében azonban nemigen jeleskedett. A gondozók ezúttal is úgy ítélték meg, hogy biztonságosabb, ha a kicsit mesterségesen nevelik fel és cumisüvegből táplálják. A jövevény – aki különben hímnek bizonyult és az Ebo nevet kapta – jelenleg két és fél óránként kap a gazellák felnevelésénél már bevált tejpótló tápszerből.

                                

A Mhorr gazella (Nager dama mhorr) a dámgazella Északnyugat-Afrikában (Marokkó és Nyugat-Szahara) őshonos alfaja. Manapság egyike a legveszélyeztetettebb patásoknak, mivel a szabad természetben egyetlen Mhorr gazella sem él már. Az európai és az észak-amerikai állatkertek azonban egy tenyészprogram keretében igyekeznek megmenteni a kipusztulástól. Az állatkertekben tartott egyedek száma jelenleg alig több mint százötven, ezért minden egyes utódnak világra jövetele jelentős lépés e ritka gazella megmentésében.

A Fővárosi Állat- és Növénykert 2008 óta vesz részt a Mhorr gazellák megmentését szolgáló állatkerti tenyészprogramban. 2009 óta rendszeresen szaporodnak is a magyar főváros állatkertjében.

Forrás: www.zoobudapest.com

2013. február 2.

Hozzászólások