Európa tengeri halállománya jelenleg 75%-ban túlhalászott, ugyanakkor a halászati ágazatban lévő munkahelyek közel egyharmada megszűnt az elmúlt évtizedben.

A WWF az Európai Parlament képviselőit nyílt levélben kereste meg annak érdekében, hogy valamennyien támogassák a halászati politika reformját. Minden erőforrást a még megmenthető halállományok megőrzésére kell fordítani. A védett tengeri zónák kialakításán kívül a halászati technikák szabályozásával kell megőrizni a világtengerek ökológiai állapotát.

A Halászati Politika reformja azt javasolja, hogy Európa felségvizeinek halállományát abban az állapotában őrizzük meg, hogy képes legyen az állandó megújulásra.

A túlhalászat jelentős méreteket ölt, és ennek szabályozása az elmúlt évtizedekben rendre elmaradt. Gyakran születtek olyan hibás döntések, melyek a halakban bővelkedő tengerek kimerülését okozták. A rossz gyakorlatra sajnos nagyon sok példa akad: sok esetben a megfigyelésekből származó adatokat figyelmen kívül hagyva állapították meg a kifogható halak mennyiségének kvótáit.

A jó gyakorlatra már az eddigiekben is volt példa, és ez mutatja, hogy a tengerek kizsákmányolása megállítható folyamat. Több olyan zóna kijelölése történt meg, ahol megtiltották a halászatot vagy annak egyes fajtáit.

Egy példamutató halásztársaság már lecsökkentette a felségterületén kifogható halmennyiséget, hogy elkerülje a túlhalászat miatt fenyegető populációk összeomlását; az Egyesült Királyságban pedig bevezették azt a szabályozást, hogy az eladóknak és a vevőknek is regisztrálniuk kell a halmennyiséget, ami alkalmas módszer az illegális halászat visszaszorítására.

Forrás: wwf.hu

2013. február 7.

Hozzászólások