A kecskeméti Resti Kornél zenekar – mely ’eredetimegjelöléssel ellátott’ nevet visel – pályája egyre jobban ível felfelé. Nemcsak a kecskeméti közönség kedveli a zenéjüket, de sikert aratnak fellépéseikkel országszerte. Legutóbbi sikerük, hogy a Versmaraton tehetségkutató rendezvénysorozat keretében zajló HangHordozók – Énekmondók Kárpát-medencei versenyén 3. helyezett lett az együttes.

A zenekar a 3. helyezettnek járó díjat, illetve a várostól kapott kis támogatást szeretné kiegészíteni közösségi támogatások által. Álmuk megvalósításához egy támogatói pályázat részesei lettek a StageHive közösségi oldalán. Céljuk egy szerzői kiadású album, amit saját forrásokból és támogatásokból hoznak létre.

Kedves Resti Kornél! Mesélj nekünk a tehetségkutatóról, no meg az új célotokról. Hogy is néz ki ez a pályázat? Mit tegyen, aki segíteni szeretne?

„Jómagam Resti Kornél volnék. Költő, a szavak szerelmese, bolondja. Bár az emlékeim csalnak.” Így kezdtem anno Domini, 2014-ben a Montázs Magazinnál megjelent bemutatkozó interjúban beköszönőmet. E sorok mit sem változtak azóta, hiszen már arra sem emlékszem, hogy mikor, és milyen formában jelentkeztünk a HangHordozók versenyére. Talán a köpönyegforgatóim többet tudnának erről mondani, de a mai világban semmi sem biztos. Az sem biztos, hogy én hogy vagyok. Cseh Tamás szépen megénekelte ezeket az érzéseket: „Fél, fél, félig vagyok, itt nem is én vagyok, hisz’ helyettem is valaki játssza csak azt, hogy ez én vagyok….” (De ilyen mélyre azért nem kell mennünk.)

 

Komolyra ferdítve a szót, kissé felszínesen, nehézkesen zajlott ez a verseny, de végül felgyorsultak az események. Egy nagy fekete kocsival elrabolták a zenekart, hogy tisztes körülmények között felvegyék az előzsűrizett versenydalt az MTVA szék(esegy)házában, illetve egy interjút is. Elmondások alapján kissé elrettentő volt a sok kamera, de mind tudjuk, hogy menet közben kell az önbizalmat megszerezni! Én személyesen nem tudtam jelen lenni, de az interjú alatt felhívtak engem is. Bánatunkra a teljes interjú meg lett vágva, így az emléktárgyaim bemutatásának közvetítése nem jöhetett létre. Nehéz… nagyon nehéz….

ITT látható a bemutatkozásunk. (Kattintsunk!)

resti kornel zenekar

No, de nem annyira nehéz, mint az együttes munkáját segíteni egy kis anyagi tántorgatással. Hiszen már olyan régóta szórjuk a kultúrhintőport, hogy az elvtársak tudhatták már jó előre, hogy egyszer majd kérni fogunk Tőlük valamit! Ezért indult be a StageHive online oldalán a kulturális propaganda gépezet. Az idelátogatók egy támogatói felülettel találkozhatnak, ahol a leírásban ki is fejtik a restülők a projekt tartalmát, és a tántorgatások felhasználásának mibenlétét.

Mit tartalmaz majd a rádiójátékotok? Vagy az maradjon titok még?

Akik egy kicsit jártasabbak az együttes életében, azok sejthetik, hogy milyen kalandos zenei és irodalomtörténeti utazáson vehetünk majd részt közösen. Azért írom, hogy közösen, mert természetesen a szíves támogatók is részesei a történetnek. Biztosan látogatást teszek egynéhány kortytárs költő barátomnál; az adományok pedig ezeket az utazásokat, koccintásokat, felvételeket fedezik, csak úgy, mint az együttes munkáját is. Többet nem is írnék erről, de bátorítom a kultúrára szomjas közönséget, hogy a még hátralévő 3–4 napot használja ki, és látogasson el a Resti-féle Rádiószínház támogatói oldalára.

Kik a Resti Kornél zenekar tagjai? Kérlek, mutasd be őket!

A korábbról megismert resti-szívűeket már ismerjük: a csodahangú, madárfüttyös Annát, aki főként kobzával idézi meg a nagymúltúakat; a rontembert, a két lábon járó világ- és magyar irodalmi enciklopédiát, Mátét, aki médiumként közvetíti a túlvilágról még áthalló verssorokat is. Illetőleg Miklóst, aki csellóstól ront be az ajtókon, mivel amúgy tenor, nem elég mély a hangja. Hozzájuk csatlakozott Bence, aki immáron a legifjabb kor(nél)ista. Ezért is érzem szükségét, hogy hosszabban méltassam a hajkoronás zsenit, aki mechatronikai mérnökként minden hangszerek tudója: gitárfenomén, lábgépes fekete dobos, fuvoláját fújó Papageno, mandolinos Paganini, a hangsávok váltókarja, a (hang)technika órák körzője, ollója és vonalzója. Egyenes jellem. Resti szellem. Tompika.

resti kornel zenekar

Bemutatnád a szellemiségét a csapatodnak? Mi is az a restikornélság, amit képviselnek?

Ami ismert, hogy verseket zenésítünk meg, és talán meglepő lehet, de a Kalákán, Sebőn, Rackajam-en kívül sokan teszik ezt különböző zenei stílussal kísérve. Felüdülés olykor eldalolni egy-egy megzenésített verset a közönség előtt a mai könnyűzenei felhozatal tükrében. Szerényen jegyezném meg, hogy miben más az a szellemiség, amit én követek – és velem együtt az eredetimegjelelölésűek is – és ez egy csalhatatlan zenés irodalmi hullámvasút.

Ahol a kortytárs költők megelevenednek a dalok kíséretében elhangzó félfiktív történetekben. Szerénytelen történeteim teszik teljessé tehát az összművészeti élményt: meglátogattam többek közt Gulácsyt Na’Conxypánban; én segítettem fel Ady-t, miután leesett az Opera előtti kőszfinxről; kalapunkat emeltük egymás felé Krúdyval búcsúzásként, miután külön-külön bekászálódtunk egy-egy konflisba. És mindez csak körítés a muzsikákhoz, amit csak ajánlani tudok!

A Montázsmagazin már készített veletek egy interjút még 2014 decemberében. ITT olvasható. Ha megnézitek, mi változott azóta a zenekarban?

Főként a köpönyegforgatóim összetételében volt változás, de az akkor említett kortyTársak is örökre a bizalmamat (és bizarrmamat) élvezik. Ehhez kapcsolódnak a jövendőbeli célok is.

resti kornel zenekar

Milyen egyéb céljai vannak még a Resti Kornél zenekarnak a közeljövőben?

Az egykori restülőkre számítunk pár dal kapcsán, ami a Rádiószínház hanganyagában is szerepelni fog. Melléjük több vendéget is meginvitáltunk, de ezt még fedje a jótékony borpárlatos homály. Tehát ennek elkészítése a fő csapásirány a közeljövőben, de sajnos az aktuális helyzet miatt ebben most nehéz előre lépni. Ez igaz a többi projektre is, ami szintén többek munkáját érinti.

Megemlíthetjük egy klip ötletét, amit a szintén kecskeméti Tintaló Társulattal közösen készítenénk el, vagy éppen Németh Janó szegedi költő-versmondó barátommal közös, már késznek mondható Petri Csathó Ferenc- estsorozatot. De több projekt is meghúzódik a háttérben. Azt kell, hogy mondjam, nem tétlenkedtünk mi sem az elmúlt időkben, még ha csendben is történt.

Kedves Kornél! Kívánom, hogy céljaitok teljesüljenek, sikerüljön a pályázat, és szórakoztató zenés versekkel szerezzetek jókedvet a hallgatóitoknak. No, persze jó lenne élőben, minél előbb. Várjuk nagyon!

 

Weninger Erzsébet

 

Hozzászólások