Nagyszerű portrék köszöntek rám az interneten. Szokásomhoz híven elkezdtem kutatni, ki is készítette ezeket a szép alkotásokat. Megtudtam, hogy ő Reisz Ilona festő. Így jött létre ez a riport a szerény székesfehérvári hölggyel.

 

reisz ilona10

 

Így kezdi vallomását:

Reisz Ilona vagyok. 1960. október 6-án születtem Budapesten. Két éves voltam, amikor a szüleim vidékre, Simontornyára költöztek, ahol 10 évvel idősebb fiútestvéremmel nevelkedtünk. Már egészen kicsi koromban kitűnt a kézügyességem. Kézimunkáztam, kötöttem, horgoltam. Általános iskolában a rajztanárnőm felfigyelt a rajztehetségemre, és el is küldött Pécsre, hogy Művészeti Középiskolába jelentkezzek. Sajnos nem vettek fel. A villámkérdéseken buktam meg.

Egyáltalán nem bánkódtam miatta. Ruhaipari Szakközépiskolába kerültem Budapestre, amit nagyon szép eredménnyel végeztem. Sajnos nem tanultam tovább, hiába kérleltek az akkori tanáraim. Honvágyam volt, haza akartam menni Simontornyára. Tulajdonképpen akkor még a ruhák tervezésében és megvarrásában teljesítettem ki alkotói vágyaim. Férjhez mentem, gyerekeket szültem, majd 15 évi házasság után elváltam. Így kerültem Székesfehérvárra. Nehéz körülmények között, de igyekeztem a tőlem telhető legtöbbet nyújtani a gyermekeimnek. Fiam a zene és a hangok világában tevékenykedik, a lányom keramikusként és grafikusként végzett. Jelenleg profi smink iskolában tanul.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Erzsébet királyné

Emlékeid között kutatva van olyan gyermekkori élményed, amelyet szívesen megosztanál velünk?

Tulajdonképpen nem sok mindenre emlékszem, vagyis az nem számottevő. Jó gyerek voltam. Nyugodt, kiegyensúlyozott. Elrajzolgattam, kézimunkáztam, babaruhákat készítettem. Barátnőkkel, barátokkal kint játszottunk a természetben szabadon, nem volt mitől félni, mint a mai világban. A Sió partján, a Pósa-tó környékén és a Tolnai-dombság erdeiben kirándultunk, kerékpároztunk. Szép idők voltak azok!

Mi a végzettséged?

Mint korábban már említettem, mivel nem sikerült a felvételim a művészetiben, más irányba terelődtem. A Kulich Gyula Ruhaipari Szakközépiskolában érettségiztem. Akkoriban nem is gondoltam rá, hogy művészeti egyetemen tanuljak tovább.

 

reisz ilona3

Illyés Gyula portréja

Mikor kezdtél el komolyabban foglalkozni a festészettel?

Válásunk előtt 1-2 évvel kezdtem el festeni, 37 éves koromban. Társas magányom sodort az önkifejezésbe, az alkotás örömébe. A TV-ben egy külföldi adón egy műsorban egy festőművészt láttam tájképet festeni lépésről-lépésre. Megtetszett, és arra ösztönzött, hogy én is megpróbáljam. Sikerélményem volt. Az egyik kisiskolás tanárnőm kézműves szakkörének munkáit állította ki a Simontornyai Művelődési Házban. Felajánlotta, hogy bemutathatom a vízfestékkel készített tájképeimet. Ez volt az első kiállításom.

Bizonyára a kedvenc témád a portré. Vajon miért? Mit jelent számodra egy-egy kép, amikor már visszaköszön rád?

A bátyám, Reisz Tamás, aki szintén amatőr festő volt, (sajnos már nem él) biztatott, hogy próbáljak meg portrét festeni. Emlékezett rá, hogy kisiskolás koromban megrajzoltam pár osztálytársamat és az akkori híres színészeket. Megfestettem a családom tagjait és ráeszméltem, hogy a portré az, ami igazán közel áll hozzám. Az emberi arc és a tekintet engem teljesen lenyűgöz. Legyen az fiatal vagy egy szépség, vagy akár megpróbáltatásokon keresztül ment öreg, akinek arcán és tekintetében ott van az egész élete, sorsa.

 

reisz ilona7

Teréz anya

Milyen technikát alkalmazol a legszívesebben? Általában mire készülnek a képeid?

Autodidakta módon tanultam a technikákat. Ösztönösen kevertem a színeket, és megpróbáltam magamtól felépíteni a festményeket. Sokszor nyúlok kézzel a felülethez, ecset segítsége nélkül oszlatom el a festéket. Eleinte farostra, majd később vászonra festettem, általában olajjal. Alkotótáborokban vettem részt, ahol ösztönzőleg hatott a festőtársak elismerése, biztatása. Tagja lettem több művészeti csoportnak, velük többször is kiállítottam. Pályázatokon is megmérettem magam kisebb-nagyobb sikerrel.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

II. János Pál pápa

Láttam, hogy restaurálásokat is végzel. Ki tanított meg ennek a műveletnek vagy tudománynak az elsajátítására?

Nem tanultam soha festészetet, restaurálást meg végképp nem. Az, hogy végzek, kicsit túlzás. Inkább csak szebbé varázsoltam pár régi festményt. Szakkönyveket bújva tanultam meg, hogyan lehet tisztítani egy régi képet. Amikor adódott olyan alkalom, hogy kedves művészetpártoló ismerősöm felkért, tisztítsam és javítsam meg kopott régi festményét, megpróbáltam. Megmondom őszintén, nagyon élveztem, amikor a megszürkült felületről előbukkantak a színek. Vigyáztam a javításnál, hogy a festő ecsetkezelését ne változtassam meg. Megmagyarázhatatlan számomra, amikor a színeket keverem, valahogy ráérzek, milyen színekből tudom kikeverni az épp megfelelőt, hogy szépen beilleszkedjen a felületbe.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Álomra várva

Hány kiállításod volt eddig?

Voltak csoportos és egyéni kiállításaim. Hívtak Pécsre, Pálfára, Várpalotára, Egerbe, Budapestre és még számos helyre. Voltak olyanok is, amiket nem tudtam teljesíteni anyagi okok és autó hiánya miatt. Ma már az internet világa is pótolja a kiállításokat, mert így a világ minden részén láthatják alkotásaimat.

Van kortárs példaképed? Segít valaki a festészet tanulható részét elsajátítani?

Tanulmányoztam nagy festők, mint Rembrandt, Renoir, Koszta József és orosz festők munkáit. Nagyon sok művészportál létezik, ahol szívesen nézegetem kortárs festők alkotásait, amiből magam is tanulok.

 

reisz ilona4

Lázár Ervin

Hogyan jön az ihlet, hogy lefess egy arcot? Mi fog meg először benne? Vagy talán már megrendelésekre is készülnek a portrék?

Elsősorban egy fénykép fog meg, aminek a témája, színe indít el, hogy festmény képében lássam újra. De fontos maga a személy is, aki a fotón szerepel. Vagy megrendítő életkörülménye, de akár számomra fontos értéket képviselő személy, aki megérdemli, hogy festmény készüljön róla.
Természetesen akadt is megbízásom 20 éves munkásságom során. Annyira nem ismernek még, hogy azt mondhassam, ebből élek. Számomra ez egy hobbi, szórakozás. Már az is jó, ha egy kis bevétel jön egy újabb festmény anyagának megvásárlásához.

Mennyire támogat a családod abban, hogy ezt a munkát, amely neked örömet jelent, nyugodtan végezhesd?

A válásom után rátaláltam egy társra, aki a mai napig is támogat, biztat, hogy festészettel foglalkozzam. Együtt örülünk egy-egy elkészült munkámnak.

 

reisz ilona6

Vannak még olyan álmaid, amelyeket szeretnél valóra váltani?

Sajnos kicsiny lakásunkban nincs műterem, ezért nem festek minden alkalommal. Nagyon jó lenne egy hely, ahol mindig elöl lehetnének a festéshez szükséges hozzávalók, akkor biztosan többet festenék. Ez egyelőre nem lehetséges. Jelenleg beteg édesanyámat gondozom, ami sok időmbe kerül. Amikor tehetem, próbálkozom újabb technikákkal és témákkal. Soha nem tűztem ki nagy, elérhetetlen célokat. Majd a sors mindent megold. Nem hajszolom a sikert. De nagyon örülök, hogy sokan kinyilvánítják tetszésüket, és elismerően beszélnek a festményeimről. Számomra ez a legfontosabb. Boldognak mondhatom magam, mert azt csinálhatok, amit szeretek.

Nagyon szépen köszönöm az interjút. Kívánok számodra számtalan szebbnél szebb ihletett pillanatot. Ezt az őstehetséget, ami benned lakozik, bizony bűn lenne nem kamatoztatni. Az én Istenem segítsen meg.

Köszönöm szépen a jó kívánságokat és a lehetőséget, hogy mind többen megismerjenek. (Reisz Ilona)

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások