Hat év, hatvan hektár, régészeti tárgyak ezrei.  A Hódmezővásárhelyen 2013 és 2019 között elvégzett régészeti feltárások eredményeit mutatja be a Tornyai János Múzeum legújabb kiállítása.

Az Építés alatt – Régészeti pillanatképek Hódmezővásárhelyről (2013-2019) című tárlat sajtóbejárásán Miklós Péter igazgató kiemelte: az elmúlt években mintegy hatvan hektárnyi területen végeztek ásatásokat a különböző feltárásra jogosult intézmények, többek között a Tornyai János Múzeum munkatársai.

Eredményeik nagyban hozzájárulnak a térség régészeti múltjának megismeréséhez. A most megnyíló és január 10-ig látogatható, interaktív elemeket is tartalmazó tárlat mindezeket a nagyközönségnek is bemutatja – fogalmazott az igazgató.

A kiállítás kurátora, Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régész-muzeológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a múzeum régészeti gyűjteményének anyaga az elmúlt tíz esztendőben megduplázódott, jelenleg több mint 210 ezer tárgyból áll, s ez a gyarapodás főleg a most bemutatásra kerülő feltárásoknak köszönhető.

A szakember arról is beszélt, hogy a kiállított tárgyak közül a legrégebbi hétezer, míg a legfiatalabb két-háromszáz éves, s hogy a tárlat azt is megmutatja, milyen eszközöket és módszereket alkalmaznak munkájuk során a régészek. A látogatók a terepasztalon egy távirányítású markológéppel maguk is kipróbálhatják a humuszolást, de megismerhetik a fémdetektor használatát is.

A kiállítás megnyitójára 2020. szeptember 10-én, csütörtökön 17 órakor került sor a Tornyai János Múzeumban, ahol Dr. Márki-Zay Péter polgármester és Dr. Miklós Péter múzeumigazgató köszöntője után a tárlatot Csányi Viktor régész-muzeológus mutatja be a látogatóknak.

A közgyűjtemény kéri a vernisszázs látogatóit a járványügyi intézkedések betartására.  A sajtóbejáráson elhangzott, hogy egy pályázatnak köszönhetően a tárlat később a világhálóra virtuálisan bejárható kiállításként is felkerül.

 

A Múzeum névadójának  tiszteletére megrendezett korábbi kiállításról A Tornyai, a gyűjtő címmel Magazinunk is hírt adott. Erről itt olvashatnak.

Forrás: Emlékpont

 

Hozzászólások