Az állandó és időszaki kiállítások összesített látogatószáma alapján 2017. augusztus 20-án köszöntötte az év százezredik látogatóját a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma Sárospatakon. Egy fiatal pár örülhetett a múzeum kiadványaiból összeállított ajándékcsomagnak és a tokaji bornak.

A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma az ország leglátogatottabb múzeumainak sorába tartozik, évente 140 ezren keresik fel kiállításait. A Rákóczi-vár az év minden részében nagy érdeklődésre tart számot, legtöbben a Rákóczi állandó kiállítást és a Vörös-tornyot keresik fel. Folyamatosan növekszik az érdeklődés a 2014-ben megnyílt Ágyúöntő műhely iránt – utóbbi kiállításkülönlegesség. A múzeumban található Tokaj-Hegyalja legnagyobb szőlészeti-borászati kiállítása, de sokakat vonz a reneszánsz konyha és a XVI-XVII. századi hadászatot is felelevenítő olaszbástya-kazamata, illetve kazamatás várfal.

Három időszaki kiállítás is látogatható jelenleg:

A Rákócziak és a habánok nagyon gazdag tárgyi anyaggal várja a látogatókat;

Az üveghegyen innen és túl elsősorban az üveghuták tárgyi örökségét mutatja be;

A Balassa Iván és Sárospatak című tárlat a 100 éve született kiváló néprajzkutatóra emlékezik.

Több kiállítás a hatalmas váregyüttes egészét, a Rákócziak és a vidék történetét mutatja be. A gazdag gyűjteményanyag azonban további fejlesztésekre is lehetőséget ad. Az intézmény az elkövetkező években különleges gyűjteményeit szeretné a Kastély- és Várprogram keretében megvalósuló Rákóczi Látványtár és Látogatóközpont tereiben bemutatni a XXI. századi
látványelemek és multimédia felhasználásával.

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

 

Hozzászólások