Az Iparművészeti Múzeum kerámia- és üveggyűjteményének luxusdarabjaiból készült az a válogatás, amely a vadászat hagyományaival ismerteti meg a látogatókat az Egy a természettel című vadászati világkiállítás programjaként.

A Terítéken című kiállítás különlegessége, hogy funkciójukban nem a vad elejtéséhez szükséges műtárgyakat mutatja meg, hanem a lakáskultúra, a mindennapi élet vagy éppen a reprezentáció eszközeit.

Az eredetileg élelemszerző ősi tevékenység az emberi kultúra része, a társadalmi élet, az érintkezés fontos színtere évezredek óta. Gyakran szimbolikus, rituális cselekvés, és számtalan műalkotás témája.

 

A görög-római mitológia vadászat-istennője az európai keresztény művészetben is megjelenik, a kiállítás kerámiái a Diana-ábrázolások néhány példáját mutatják be.

A vadászat kiemelt, sőt, kötelező szórakozása volt a magasabb társadalmi osztályokba tartozó rétegeknek – ami számos, igen reprezentatív tárgyat adott ebben a témakörben. A kiállítás különösen olyan luxusdarabokra koncentrál, amelyek a megrendelő, használó társadalmi rangját tükrözik. A fajansz, a porcelán, a keménycserép és az üveg asztali- és díszedények, amelyek a 17-19. század kerámiaművészetének kiemelkedő példányai. Ábrázolásukkal jelenítik meg a témát, és világítanak rá arra, hogy kultúránkat mennyire átszőtte a vad becserkészésének, elejtésének és elfogyasztásának rituáléja.

 

Egyes tárgyak a múzeum kiemelkedő, sokat „szerepeltetett” darabjai új kontextusba ültetve, mások ritkán vagy akár még soha be nem mutatott, a témához illő iparművészeti alkotások.

A kiállítás a szemet gyönyörködtető iparművészeti tárgyak sorával remélhetőleg azokat is megszólítja, akik úgy érzik, a 21. század embere számára a vadászat már nem a mindennapok része, míg az annak története iránt érdeklődők felfedezhetik maguknak a régebbi korok vadászati módozatait, viseleteit, eszközeit is.

Terítéken – Vadászat és reprezentáció.  2021. október 8. – december 31.

A helyszín:

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár – Budapest
Cím: 1146, Budapest Városliget, Vajdahunyadvár
Telefonszám: (1) 363-1117
E-mail: info@mmgm.hu
Nyitva tartás: III.1-X.31.: K-V 10-17
XI.1-II.28.: K-P 10-16, Szo-V 10-17

Forrás: Iparművészeti Múzeum 

 

Hasonló cikkünk:

Kresz Mária életműkiállítás a a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban

 

Hozzászólások