Összekötni az eget és a földet – Elkészült a Makovecz Imre tervezte Összetartozás temploma, Pesterzsébet büszkesége – 2018. szeptember 23-án tették le Makovecz Imre első fővárosi templomának alapkövét a XX. kerületi Mátyás király téren. A Szabó-telepi Református Gyülekezet már 1941-es megalakulása óta igyekezett saját templomot emelni, de a II. világháború és az utána kialakult politikai helyzet felemésztette a közösség vagyonát, és ellehetetlenítette a templom felépítését.

makovecz imre

A templom látványterve (Fotó: internet)

A gyülekezet évtizedek óta egy családi házból átalakított – korábban orvosi rendelőként használt – épületben tartja szertartásait, a létesítmény műszaki és statikai állapota azonban mára jelentősen leromlott. Korábban szóba került egy esetleges felújítás, ám erre végül nem nyílt lehetőség, ezért kereste föl az egyházközség lelkészét Földesi Gyula, hogy a Mátyás király téren egy új református templom épüljön, méghozzá Makovecz Imre tervei alapján.

A világhírű építész, Makovecz Imre évekkel ezelőtt örömmel vállalta el a felkérést, ám romló egészségi állapota miatt a tervek részletes kidolgozását már nem vállalhatta.

Az építkezéshez nélkülözhetetlen pénz előteremtésére Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai pszichológus – akinek édesapja, Bagdy István a háború előtt életre hívott Szabó-telepi közösség egyik lelki vezetőjeként szolgált – gyűjtést rendezett. 2014-ben édesapja emlékére egyévi jövedelmét ajánlotta fel a templomépítés támogatására, majd élére állt annak a civil összefogásnak, amely keretében sok száz honfitársunk összesen mintegy 65 millió forintnyi adományt adott.

 

Az előadásainak jegyeiből befolyó összeggel támogatta a templomépítést, és szervezői szerepet is betöltött. „Rektorokkal, településvezetőkkel tárgyaltam, hogy bocsássák rendelkezésemre ingyen az egyetemi aulákat, művelődési házakat” – teszi hozzá. „Egy számlára is lehetett még adakozni, adómentesen.” A professzor asszony előadásain úgynevezett téglajegyeket is lehetett venni ezer forintos értékben, amelyek lepecsételt, számmal ellátott jegyek voltak.

„Ezt a számot és az illető nevét egy albumba saját maguk írták be. A templomban ezt is meg lehet majd nézni” – mondja. „Amikor az első komoly támogatói összegek befolytak, akkor már biztos voltam benne, hogy ezt keresztül lehet vinni” – emlékszik vissza Bagdy Emőke. Voltak nagy hozzájárulások, akár több millió forintosok is, de sokan kis összegekkel járultak hozzá a templomépítéshez szerte a Kárpát-medencében. Példátlan közakarat, erő, civil összefogás szerveződött hazánkban egy templom megépítése mellett.

Az összeg a magyar kormány 640 milliós támogatásával teljesedett ki. Az építészeti terveket Pesterzsébet Önkormányzata finanszírozta, valamint jelentős adományt tett a Fővárosi Önkormányzat is.

A terv 2011-ben már megszületett, de a Mester halála mindent blokkolt, legalábbis lelassított. A tervezést Makovecz Imre megbízásából tanítványa, Dósa Papp Tamás folytatta. Ő felidézte: a mester mindig azt az egy épületet szerette volna megépíteni, amely az emberiség előtt már állt a világban. A templomnak az az alapgondolata, hogy olyannak kell lennie, mintha az alja a földből nőne ki, a teteje pedig az égből ereszkedne alá.

Makovecz Imre megfogalmazásában: „A templom a megváltás titokzatos helye, az átalakulás, a megújulás, az égiek és földiek egymásra találásának, az élő kövek, a felzengő, diadalmas énekbeszéd helye, Isten csöndjének felszakadása, a színről színre látás csonthasító pillanatának szentegyháza”.

A nem hétköznapi formavilág próbára tette a vasbeton szerkezetek zsalutervezőit és a kivitelező ácsokat egyaránt. A kreatív közös gondolkodás, a közös munka azonban eredményes volt, az íves falak, a kétszergörbült felületek kivitelezői egyedi megoldásokat kívántak a MEVA rendszer-zsaluzatainak felhasználásával.

Isten háza elkészült. Ünnepi istentiszteleten adtak hálát a pesterzsébeti református Összetartozás-templom megépüléséért szeptember 26-án. Az eseményen Balog Zoltán püspök hirdetett igét, és beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök.

Az épület példás akusztikáját bizonyította a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekarának produkciója, amikor Medveczky Ádám vezényletével előadták Mendelssohn Reformáció szimfóniáját.

„Minden templomépítés története azt üzeni: ha elkészíted a lelkedet, ha imádságba foglalod a vágyaidat, ha énekelsz, zenélsz Neki, akkor Isten dicsősége betölti az életedet, a házad, a napjaid. Csak tartsd üresen azt a teret, amit más nem foglalhat el” – mondta prédikációjában Balog Zoltán nagytiszteletű püspök úr.

   

Hogy megmaradjunk, templomépítő nemzetnek kell lennünk. 2010 óta a Kárpát-medence magyarlakta területein százötven templomot építettünk, több mint háromezret megújítottunk. Az összetartás templomában vagyunk, az összefogás, a közösségépítés a jövőt jelenti.

„Akármikor jössz, itthon van az Isten.” /Kányádi Sándor/
Vallási meggyőződéstől függetlenül érdemes útba ejteni, hiszen építészeti értéke vitathatatlan, organikus elemei szemet gyönyörködtetőek…

makovecz imre

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

Fotók: Antalfi-Farkas Erzsébet

 

Kapcsolódó cikkünk a szerzőtől:

Külső-Kelenföldi Református templom – Újabb legendás hely a fővárosban