Csombor Teréz színművésznővel beszélgetünk azon alkalomból, hogy 2021 augusztusában állami kitüntetést kapott. Nagyon szép összefoglalója pályájának a következő megfogalmazás: Példaértékű színművészi tevékenysége, prózai és zenés darabokban nyújtott emlékezetes alakításai elismeréseként Csombor Teréz színművésznő Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott.

csombor terez

Kedves Terike! Mit jelent ez a kitüntetés számodra a színművészi pályád kiteljesedésében?

Nagyon örültem a kitüntetésnek, igazán nagy megtiszteltetés volt. Főleg az indoklása tetszett: „Példaértékű színművészi tevékenysége, prózai és zenés darabokban nyújtott emlékezetes alakításai elismeréseként…” Ez összefoglalja eddigi pályámat, munkámat. Mindent meg is tettem érte, és nagyon komolyan vettem a színészi hivatást. Talán túlságosan is.

Most elértél oda a pályádon, hogy a színészmesterség a kisujjadban van. Tudom, hogy a szereposztásnak sok kritériuma van, de ezzel együtt milyen szerepek illenének hozzád? Mit játszanál még el szívesen?

Általában a tragikomikus szerepek állnak közel hozzám, és az operettekben előforduló idősebb primadonna figurákat is még szívesen játszanék.

Csombor Teréz és Danyi Judit művésznők

A 2021/22-es évadban milyen szerepek várnak rád?

A Cirkuszhercegnőben játszom, melyben lesz egy táncom is: Jön-e velem nagysád shimmyt járni… Jó kis szerep, kedves jelenet. Karolina bőrébe bújok, aki a táncoskomikus anyja.

Jegesmedve leszek A jegesmedve szerelMese című klímamesében. Van benne egy kedves dalom, a témája pedig nagyon nemes: Ne tegyük tönkre a földet! Az állatok veszélyben vannak, vigyázzunk rájuk is!

Thornton Wilder: A mi kis városunk című színműben lesz egy kisebb szerepem, melynek bemutatója 2022. március 11-én lesz. A rendezője Ilja Bocsarnikovsz.

Úgy tudom, a filmezésben is szívesen kipróbáltad magad.

Igen, a színpad mellett nagyon vonzanak a filmek is. Játszottam a Drága örökösök című filmsorozatban, és reméltem, hogy másik filmben is kapok szerepet. Így is lett volna. El is vállaltam egy nagyobb filmszerepet, mert úgy volt, hogy a színház nem nyit ki a nyáron. De fordult a kocka, a pandémia miatt minden felborult, és mégis elindult a színház. Ezért vissza kellett adnom a filmszerepet. Borzasztóan sajnálom az elszalasztott lehetőséget, hiszen ez egy hosszú sorozatban lett volna egy rám írt figura. Talán így válhattam volna országos hírű színésznővé. Hiába, vidéki színésznek a kettő együtt nem megy!

csombor terez

Csombor Teréz és Orth Péter színművészek (anya és fia)

A fiad, Orth Péter is színész lett. Mesélj róla is kicsit, kérlek!

A fiam az én nevelésem, büszke vagyok rá, nagyon tehetséges. Ő is komolyan veszi a színészi hivatást. Tavaly házasodott, Budapest közelében, Tökölön élnek. Peti felesége, Bánovits Vivien is színésznő. Színházban is, filmekben is vállal szerepeket. Peti is játszik Budapesten is, de most kétlaki életet él. Kecskeméten próbálja az Elisabeth című musicalben Ferenc József szerepét, ezért sok időt kell itt töltenie. Ilyenkor finomakat főzök neki, mert nagyon szereti a főztömet.

Hogyan viselted a pandémia alatti bezártságot?

Nagyon rosszul viseltem, bár amikor enyhültek a körülmények, már nem voltam olyan magányos, hiszen rengeteget próbáltunk a színházban. Hat előadásban vettem részt ebben az időszakban. Volt néhány online közvetített előadásunk is, és verseket, meséket olvastunk fel. Nagyon furcsa volt, hogy nélkülöznünk kellett a közönség reagálását. Felvétel készült néhány előadásunkról, amit megnézhettek odahaza az érdeklődők. Ez bizony nem volt az igazi, de mégis tudásunk legjavát nyújthattuk így is a nézőinknek!

Később már elindulhatott a színház, de a próbák alatt még maszkot kellett viselnünk. Bizony melegem volt például a jegesmedve jelmezemben! Énekelni és táncolni maszkban nem könnyű. Már alig vártuk, hogy igazi előadásaink legyenek. A közönség nagyon hálás volt érte, szeretettel és tapssal jutalmazta az erőfeszítéseinket. Igaz, mi is igyekeztünk maximálisan mindent megtenni a sikerért.

Nagyon sok energia, tettvágy, életkedv buzog benned! Még sok jó szerep várhat rád. Milyen terveid vannak, hogy kihasználd a vitalitásodat?

Úgy érzem, még sokáig aktív tudok maradni a színjátszásban. Ha lenne időm mellette, akkor talán újra tanítani szeretnék. A ceglédi Patkós Irma Művészeti Szakközépiskolába visszavárnak. Nagyon szerettem ott tanítani, amikor a színészetben szünetet kellett tartanom. De az is teljes embert kíván. Mesterkurzusokat talán tudok vállalni. Szép emlékeim vannak a Művészeti Szakközépiskoláról, és figyelem, hogyan alakul a tanítványaim sorsa. Ők is gyakran megkeresnek engem. Volt olyan tanítványom, akivel együtt filmeztem is. Jó érzés volt.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Csombor Teréz színművésznő

A legfontosabb díjai:

  • Várady-díj (Győri Kisfaludy Színház társulata) – Az évad legkiemelkedőbb teljesítményéért
  • Az évad színésznője Kecskeméten három alkalommal
  • A legjobb női epizodista 2009, 2011
  • A város kedvence, Kecskemét – 2015/2016, 2019
  • Patkós Irma emlékérem – Pro Cultura díj (Cegléd)
  • Katona József-díj – 2017.
  • POSZT – A színész zsűri döntése alapján a legjobb női szereplő díj A macska a forró bádogtetőn című előadásában nyújtott alakításért
  • A színikritikusok díja: a legjobb mellékszereplő A macska a forró bádogtetőn című darabban
  • Aase-díj 2018
  • Magyar Ezüst Érdemkereszt (2021)

   

Csombor Teréz 1956. május 17-én született Alattyánban, egy kis faluban, amely Jászberény és Szolnok között található. Az általános iskola után Jászberényben végezte a gimnáziumot. Itt több kórusban is énekelt. A Palotássy János Zeneiskolában szolfézst tanult és zongorázni, énekelni. Mindig színésznő vagy énekesnő szeretett volna lenni, bár komolyan sose merte hinni, hogy ez sikerülhet!

Gimnázium után a tanárképző főiskolára jelentkezett Egerbe, de néhány pont híján nem vették fel. A szolnoki színházban éppen statisztákat kerestek, jelentkezett, és sikerült bejutnia! Rögtön mindenbe belekóstolhatott. Énekelt a kórusban, a tánckarban profik közé tették, kisebb karakterszerepekben kipróbálták. Itt Bor József felfedezte, és segített a továbbtanulásában Budapesten.

csombor terez

Csombor Teréz és Seres Ildikó a Mágnás Miskában

Egy év stúdiózás és a Színművészeti Főiskola elvégzése után Győrben szerződtette. A Színművészeti Főiskola operett-musical szakán Kazán István és Versényi Ida osztályába járt. Aztán következett a nagybetűs élet, az igazi szakma. Nagyon jól érezte magát Győrben. 6-8 szerepe volt egy évadban, leginkább zenés darabban, de volt néhány prózai szerep is.

A következő állomás Kecskemét volt Csombor Teréz színművésznő számára, 1988-tól már a Katona József Színházban játszott. Többször volt az évad színésznője, és nem egyszer kapott Aranyrózsa-díjat is. 1995-ben kollégái megszavazták az évad legjobb színésznőjének járó díjat, a közönség rá gondolt a „legkedveltebb színésznő” címmel. Bal József új igazgató azonban a következő évadra nem szerződtette anélkül, hogy kipróbálta volna a képességeit.

A Marica grófnő című operettben

Nehéz időszak következett. Sokáig nem volt munkája, de végül sikerült három állást is találnia (Kecskeméti TV, Margaréta Otthon, Ceglédi Patkós Irma Művészeti Iskola). Kitanult egy új szakmát, szerette tanítani a fiatalokat és az időseket egyaránt. 11 év után Bodolay Géza visszahívta a kecskeméti Katona József Színházhoz. 1984-ben született a fia, aki 9 éves korában játszotta el Nyilas Misit Kecskeméten. Azóta ő is színész lett, Orth Péternek hívják.

 

Weninger Erzsébet

 

Kapcsolódó cikkünk

 

Hozzászólások