Óriásbábosok, hagyományőrzők, zenészek és táncosok, igazi középkori forgatag várja az érdeklődőket Zsámbékon a Fékomadta Fesztiválon, a csodálatos Zichy-kastély előtti téren október 16-án 13.00 órától.

fekomadta fesztival

A zsámbéki művészek és hagyományőrzők által életre hívott különleges programsorozat harmadik alkalommal várja a résztvevőket.

A nagyszínpadon este olyan világzenei formációk adnak egymásnak találkozót, mint az Aurevoir és a Messessippi zenekar (egykori Voodoo Papa), majd a Kontáros tart táncházat. Megelevenedik a zsámbéki múlt és mesevilág az óriásbábok felvonulásakor és lesz boszorkányégetés is! Rendezvényünk újdonsága idén a középkori fogadó, melyben a látogatók megszemlélhetik a régi ételek készítési módjait.

Zsámbék építészeti emlékeiben is tapintható a középkor, az itt élő művészek és hagyományőrzők pedig évről évre megidézik a Fékomadta Fesztiválon azokat a szokásokat, hiedelmeket, tradíciókat, amik meghatározták az itt élő közösségeket. A középkori vásári játékok sajátja, hogy bárki bekapcsolódhat és egy pillanat alatt a közösség részévé válhat.

„Fontosnak tartjuk, hogy ezek a hagyományok újrafogalmazva életre keljenek városunkban, ahol épített környezetünkben velünk él a középkor. Erre a napra íjászok, szörnyek, középkori lovagok és boszorkányok lepik el a várost, az idelátogatók részt vehetnek a játékokban, csapatot alkothatnak, közösen élhetnek meg egy-egy sikert. A város a legfinomabb falatokkal készül a fesztivál gasztrokínálatában, a színpadon pedig remek zenekarok lépnek fel!” (Russói Tamás, a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület elnöke)

Az Aurevoir

Legfőbb példaképei a táncházmozgalom és a beatmozgalom jeles képviselői. Zenéjükben koncepciózusan jelen van a sokszínűség; ahogyan a magyar, cigány, ír és délszláv népzene motívumai és az 1960-as évek beatzenéje, úgy a francia kávéházi sanzonok világa és a régi reneszánsz, barokk zene egyaránt alapul szolgál dalaikhoz.

Tagjaik: Agócs Márton, Fejér Mihály, Orosz Kristóf és Szűcs Viktor.

A Messessippi (korábban Voodoo Papa)

Két jóbarát zenei kísérletezéséből született és sokat csiszolt, nem mindennapi produkció. Különlegessége az elsöprő energia és a nagyzenekari hangzást idéző színpadi játék. Egyszerre szólal meg egy dobfelszerelés és egy szájharmonika az egyik oldalon, míg a másikon az ének és a gitár vagy néhány különleges pengetős hangszer, mint például egy sakktáblából készült gitár vagy az ír buzuki, az alappillér pedig az afroamerikai blues és a magyar népzene, melyek különösen nagy hatással voltak a két muzsikus életére.

Fejér Simon Pál: dalszöveg, ének, gitárok, Szert Zsigmond: szájharmonika, dob

A Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület

A X. és a kora XI. századi magyarság és Kelet-Európa hadi és népi kultúrájával foglalkozik.

A Hollóének Hungarica Régizene Együttes

Középkori- és világzenei produkció, 12-17. századdal bezárólag, középkori duda, ciszter, középkori dob szerepelnek hangszereik között, zenéjük pedig igazi középkori punk and roll.

A Kontáros

A hangzókról és a moldvai öregektől tanulta ennek a máig élő, de egyre inkább veszélyeztetett kultúrának a zenéjét, amelynek autentikus visszaadására törekszenek. Táncházaikba bárki szabadon becsatlakozhat, legyen tapasztalt táncházas vagy kezdő érdeklődő.

Fékomadta Fesztivál
Középkori hagyományőrző találkozó és óriásbábos felvonulás
2021 október 16.
Zsámbék, Zichy tér

 • 13.00 Városdúlás
  Indulnak a maskarák!
 • 14.00 Hagyományőrző találkozó
  Középkori vásári forgatag dobosokkal, dudásokkal: Hollóének, Musica Veneris
  Sert és bort, omló húst a csontjáról!
  Fegyvermustra, kardforgatás, íjászat és bemelegítő haditorna.
 • 15.00 Várfoglaló
 • 16.00 Legerősebb bandérium
  Kőhajítás, birkacinca, kötélhúzás viadal.
 • 17.00 Vasaló
  Haditorna és lovasbemutató a Gyepűvel.
 • 18.00 Óriásbábos felvonulás, Boszorkánypör
  Zsámbéki bestiárium
  Gyönnek az óriások és szörnyek!
 • 19.00 Boszorkánypör
  Hatóságnak bejelentett, törvényes banyaegrecéroztatás tűz körüli zenés mulatérozással.
  Füstölő
  Ha már télen nem lehetett, rakunk olyan tüzet…
  „Mert mi egyebet szoktak még elégetni? TÖBB BOSZORKÁÁNYT!”
 • 20.00 Koncertek
  Messesipi
  Aurevoir.
  Kontáros

 

Korábbi hasonló cikkünk:

Hobo estjével zárul a Zsámbéki Nyári Színház sorozata

 

Hozzászólások