Április 23-án mutatták be Shakespeare egykori színházában a drámaírás atyjának legismertebb drámáját, amely hamarosan világkörüli turnéra indul. A Globe to Globe Hamlet vállalkozás célja, hogy két év alatt az összes országba eljuttassa a Hamletet, amely Magyarországon június 21-én vendégeskedik a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.


Bár Shakespeare születésének pontos dátuma ismeretlen, és feltehetően az is a személyéhez kötődő mítosz része, hogy a halálának dátuma egybeesik a születésével, az irodalomtörténet április 23-án ünnepli a jeles évfordulót.

Shakespeare egykori, a kilencvenes években rekonstruált és újra megnyitott színházában, a Globe-ban egész évben különleges eseményekkel emlékeznek meg a jubileumról. A főépület mellett januárban nyitották meg a Jakab-stílusú fedett játszóhelyet, a Wanamaker Playhouse-t, ahol immár nemcsak tavasztól őszig, hanem egész évben műsoron tartják Shakespeare és kortársainak műveit, többnyire a reneszánsz kori hangulatot idéző gyertyafényes megvilágítással. Az elmúlt hétvégén születésnapi partit és családi nyílt napot tartottak, április 27-ig pedig jelképes összegért, 450 pennyért válthatják meg az érdeklődők az állóhelyes jegyeket a Globe előadásaira.

2014. április 23-án indult útjára az a Hamlet-előadás, amelyet 2016. április 23-ig a világ összes országában bemutatnak. A társulat tizenhat tagja kerekedik fel, hogy vonaton, repülőn, hajón, buszon körbeutazza a hét kontinenst. A legkülönbözőbb helyeken elevenedik majd meg Hamlet királyfi története, eldugott falvak terein és nemzeti színházakban, tengerpartokon és kastélyudvarokban.

Shakespeare klasszikus tragédiáját Dominic Dromgoole, a Globe művészeti vezetőjének rendezésében állítják színre, hangsúlyozva a darab humorát, valamint nyelvezetének páratlan gazdagságát és leleményességét. A színészek egy csaknem üres színpadon adják elő a jól ismert történetet, ugyanúgy a szó erejével teremtve meg a cselekmény közegét, ahogy Shakespeare idejében is.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon június 21-én mutatják be az előadást, melyet magyarul feliratoznak, és egy különleges technikai kivetítéssel tesznek teljessé, így az ebben a formában csak Magyarországon lesz látható.

A Hamlet Shakespeare egyik leggyakrabban játszott és legismertebb drámája. Az alkotók megfogalmazásában: „a politikai intrikát, filozófiai elmélkedést, szexuális megszállottságot, tragikus mélységet és vad humort ötvöző mű határtalan költészet, Shakespeare zsenialitásának legteljesebb kifejezése”.

Bővebb információ: www.szabadter.hu

Globe to Globe Hamlet

Fotó: Brownen Sharp

2014. április 24.

Hozzászólások