A Város Napja gálaműsor keretében díjakat oszt ki Kecskemét város önkormányzata a közgyűlés döntésének értelmében. 2017. október 2-án veheti át Csombor Teréz színművésznő is a Katona József-díjat. Ennek apropójából beszélgetünk most vele.

A Színikritikusok díjának átvételekor – Zsótér Sándorral

A Katona József-díj kapcsán együtt idézzük fel Csombor Teréz eddigi díjait. Győrben elnyerte a legkiemelkedőbb teljesítményért járó Várady-díjat, Kecskeméten többször is megkapta a Legjobb színésznőnek járó Arany-Rózsa-díjat. Cseke Péter igazgatósága alatt kétszer a Legjobb mellékszereplő lett, és tavaly A város kedvence. A Szarvasi Víziszínpadon is díjazták a Legjobb női mellékszereplő címmel. Pék Matyi-díjjal is büszkélkedhet. A Macska a forró bádogtetőn előadásban nyújtott alakításáért 2016-ban a Pécsi Országos Színházi Találkozón a MASZK Országos Színészegyesület és a Mozaik Művészegyesület a Legjobb női szereplő díját ítélte neki, majd ugyanezért az alakításáért a Színikritikusok Díját is átvehette Legjobb női mellékszereplő kategóriában.

Ennek a szép felsorolásnak a koronája a Katona József-díj. Hogy érzed magad most?

Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy ilyen szép, nívós díjat kapok a várostól. Nagyon meglepődtem, amikor megtudtam, és igazán örülök neki. Kíváncsian várom ezt az ünnepi rendezvényt, és boldoggá tesz a tudat, hogy a város vezetése engem jutalmaz meg a Katona József-díjjal. Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, akinek e díj kapcsán eszébe jutottam!

Fiatalkori szerepben

Megvan annak az oka, hogy éppen te kaptad a díjat, hiszen a városban nagyon szeret a közönség, és mindenki tehetséges művésznek ismer. A színházon kívül is tevékenykedsz, gyerekekkel foglalkozol.

A színház elindított egy mozgalmat „Ide nekem az oroszlánt is!” címmel, melynek keretében elmegyünk iskolákhoz, foglalkozunk a diákokkal, hiszen a célunk, hogy megkedveltessük velük a színházat. Elhozzuk őket és megmutatjuk az épületet, beleshetnek a kulisszák mögé is. Megnézhetnek darabokat, és tanítunk színészmesterséget is nekik. Énekelni tanítottam őket, és játékos keretek között belepillanthattak a színészet világába. Kis mesedarabokat alkottunk, verseket elemeztünk, énekelgettünk.

Három iskolában is foglalkozhattam gyerekekkel, nagy élmény volt. Kétszer voltam a Móra Ferenc Általános Iskolában, ahol hátrányos helyzetű gyerekekkel töltöttem csaknem két tanévet. Valamikor a Margaréta Otthonban hat évig időseket tanítottam, és nagy boldogság volt, mert sikereket értünk el velük, és boldoggá tehettem őket. Én magam is nagyon sokat köszönhetek nekik. Meghallgattam mindenkinek a bánatát, elmesélhette a gyerekkorát, vagy amit szeretett volna. Mindenkire jutott egy kis idő, amikor csak vele beszélgettem. Sírtunk, nevettünk együtt, ez egy csodálatos időszak volt.

Bors néni szerepében

Akkor mégis teljesült a vágyad, hogy pedagógus legyél, mert annak készültél eredetileg.

Valóban tanárnak jelentkeztem annak idején, de nem vettek fel. De most meg tudtam valósítani ezt a vágyamat is. Visszatérve a díjra, talán a jótékonysági fellépéseimet is figyelembe vették. Idősek Otthonában, a Vakok Világnapján is felléptem, de bárhová hívnak, ha tehetem, elvállalom a fellépést. Elsősorban persze arra lennék a legbüszkébb, ha a kecskeméti Katona József Színházban végzett munkám, fellépéseim alapján szavaztak volna rám a díj odaítélésekor. Mindenképpen nagy megtiszteltetés számomra a Katona József-díj.

Macska a forró bádogtetőn

Sok csodálatos szerepben játszottál sikeresen, ünnepelt színészként évtizedeken keresztül. A mostani személyiségedhez, korodhoz milyen szerepek illenek?

A Meseautóban játszottam a titkárnőt, az egy jól sikerült darab volt, és illett hozzám a szerep. Molnár Piroska alakította ezt filmen. Vagy a Bors néni is közel állt hozzám, szerettem – Dajka Margit szerepe volt. A Csoportterápiát is nagyon kedveltem. Azok az én karaktereim, amelyek keserédesek, sírni is, nevetni is lehet rajtuk. Ilyen volt a Prah, vagy legutóbb a Macska a forró bádogtetőn című darabban a mama szerepe. Tragikomikus, hiszen ez vagyok én az életben is. Várom az ilyenfajta szerepeket, amelyekben kiteljesedhetnék.

Ebben az évadban milyen darabban játszol?

Idén a Szecsuáni jó lélek című darabban játszom két szerepet, amit Zsótér Sándor rendez. Aztán lesz a Kőmíves Kelemen, abban egy anya alakját alakítom. Majd Rusznyák Gábor rendezésében a Játék vége című darabban egy karakterszerep vár rám az évad vége felé.

Versmondó verseny zsűrijében a Toll és Ecset Alapítvány meghívására

Hogyan töltöd a szabadidődet?

Mindig van mit csinálni, sosem unatkozom. Vannak jó terveim. Már régóta fontolgatom, hogy kellene egy monodrámát játszanom, egy egyszemélyes színházat, ahhoz keresek anyagot. A fiam unszol, hogy írjam le az élettörténetemet, ha másért nem is, az ő kedvéért. Az életem igen tartalmas, szövevényes és tragikomikus elemekkel teli. Apukám – egyszerű ember létére – már megírta a saját élettörténetét, és a fiam emiatt is kíváncsi az enyémre. Amikor jókedvem van, olyan viccesen tudom elmesélni a bánatos sorsomat, hogy mások jókat nevethetnének rajta.

Valamibe belefogok biztosan még, mert úgy érzem, hogy több van bennem, nincs eléggé kihasználva a bennem lévő tálentum. Annyira tele vagyok még energiával, vitalitással, hogy szétfeszít. Valami jót kellene még csinálnom, hogy bizonyítsam a város felé is a hálámat. Hogy jó helyre kerül a díj, amit kapok. Egyáltalán nem érzem, hogy 61 éves vagyok. Repülni, szárnyalni tudnék még.

Régóta vagy már kecskeméti. Jól érzed magad itt?

Jó a társulat, jól érzem magam közöttük. Itt mindig jó színészek voltak. A közönség nagyon aranyos, nyitott és fogékony. Játszottam másutt is (hosszabb ideig Győrben), és össze tudom hasonlítani a fogadtatást. Ez a közönség nagyon megérdemli, hogy jó színháza legyen.

 

Weninger Endréné Erzsébet