A Kolta Galéria és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közös kiállítása  október 7. –  november 4. között.

hopp_ferenc1

Konstantinápoly Topháne – A Nuszretíje dzsámi és óratorony

 

Dr. Bozóky Dezső (1871-1957) elfeledett világutazóink egyike, élete és munkássága alig dokumentált, szinte ismeretlen, fényképei keletkezésének történetéről is bizonytalan a tudásunk.

A Monarchia haditengerészete szolgálatában két alkalommal jutott el keleti tájakra. 1905-ben Görögországba és Törökországba, majd 1908-ban valóban messzi vidékre, a Távol-keleti vizekre, Koreába, Kínába és Japánba hajózott.

A jelen kiállítás 1905-ös törökországi útjával foglalkozik, amelyet a fotókon kívül más formában nem dokumentált. Útirajz vagy levelezés nem maradt fenn róla.

hopp_ferenc5

Konstantinápoly, Galata – Török teherhordó hamálok (hordárok)

 

Felvételeinek másolataként, közel 300 darab kézzel színezett üveg-diapozitívot ismerünk, melyek a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum tulajdonát képezik. Nem tudjuk, milyen fényképezőgéppel, hány felvételt készített utazása során. Az eredeti negatívokról sincsenek ismereteink.

Hogy mikor, milyen indíttatásból kezdett fényképezni, tanulta-e valakitől a mesterséget vagy autodidakta módon sajátította el az alapokat, nem tudjuk. A fotóival kapcsolatban felmerülő fontos szakmai kérdésekre – miért éppen sztereó fényképezőgéppel dolgozott, s ha már azzal, miért nem használta ki a térhatásban rejlő lehetőségeket, miért fényképezett olyan távolságra, amelynél ez már nem érvényesül – szintén nem ismerjük a választ.

hopp_ferenc2

Konstantinápoly – Kaikok a Galata-hídnál (kaik = evezős csónak)

 

Jelen kiállítás több mint félszáz fotót mutat be az egykori Oszmán Birodalom életéből: fontos és emblematikus, mára jórészt elpusztult helyszíneiről, s az akkor élt emberekről. Olyan egyedi képeket válogattunk a kiállított anyagba, melyek kiválóan érzékeltetik e régi fotók kézi színezésének érdekességeit.
Egy jó szemű, jól komponáló, alig ismert fotográfus erényeit szeretnénk a látogatók elé tárni, aki páratlanul értékes fotóanyagot hagyott hátra az utókornak. A Kolta Galéria és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közös kiállításának kurátora Katkó Tamás.

Helyszín: Háló Közösségi és Kulturális Központ, Budapest, V. Semmelweis u. 4.

A kiállítás munkanapokon látogatható 2016. október 7-től november 4-ig, 14.00 és 18.00 között.

Forrás: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Hozzászólások