A Tornyai, a gyűjtő című kiállítással veszi kezdetét Hódmezővásárhelyen a Tornyai János-emlékév, amelynek során kiállításokkal, kiadványokkal és rendezvényekkel ünneplik Tornyai János születésének 150. évfordulóját.

„Az idei esztendő a kiváló hódmezővásárhelyi festőművész és a múzeum névadója, Tornyai János születésének százötvenedik évfordulóján az intézmény által büszkén felvállalt és menedzselt Tornyai-emlékév. A művész születésének napján, január 18-án nyílik a múzeumban a Tornyai, a gyűjtő című kiállítás, amely a néprajzi értékek és a magyar múlt iránt fogékony alkotó néprajzi magángyűjteményét mutatja be Terendi Viktória kurátorsága mellett.

Az Alföldi Galériában január 19-én nyílik kiállítás Holler László képzőművész festményeiből, míg a kiállítóhely másik szárnyában a mártélyi művésztelep Téli tárlatát mutatják majd be” – foglalta össze az év első fontos programjait Miklós Péter múzeumigazgató.

A Tornyai-emlékév jegyében azonban nemcsak impozáns, reprezentatív kiállítás mutatja be Tornyai János tevékenységét, hanem előadások, konferenciák és kiadványok is napvilágot látnak az emlékévhez kapcsolódóan.

A Tornyai János Múzeum mellett az Alföldi Galéria és az Emlékpont is számos kiállításra, konferenciára és könyvbemutatóra készül az év folyamán, és már megkezdődtek a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat előkészítésének munkálatai is.

A vásárhelyi kiállítóhelyeket felkeresők tavasszal Kass János alkalmazott grafikáiból és könyvillusztrációiból tekinthetnek meg egy tárlatot, de sor kerül a makói művésztelep alkotóinak bemutatkozására is.

Az Emlékpont a száz évvel ezelőtti kommunista diktatúra, a tanácsköztársaság történetéről rendez márciusban tudományos tanácskozást és kiállítást, mindezek mellett pedig az intézményekben folytatódik a gyűjtemény gyarapítása, feldolgozása, és a tervek szerint az eredményeket múzeumi évkönyvben összegzi majd a Tornyai János Múzeum.

 

 

Hozzászólások