El tudnak képzelni egy pince-birodalom részeként működő koncerttermet? És egy játszóteret? Mit szólnának egy csendes, imádkozásra alkalmas, felszentelt oltárrészhez a borospincén belül? Egy borkóstoló a mélyben sejtelmesen lángoló kandalló mellett? A pinceszobrász mesés földalatti birodalmában?

Mielőtt még alkalmi nagyotmondás vádja alá kerülnék, máris bizonyítom: mindez valóság, saját szememmel láttam a Grál Pincében. A Grál pince Miskolc-Görömbölyön található, a Miskolctapolcai Termálfürdőtől 3 km-re. A pince Európában egyedülálló faragásokkal díszített tufa-pince. A tufa egy természetes, vulkanikus kőzet, mely homokból, lávából, habkőből és hamuból áll. Melegérzetet keltő, rendkívül porózus. A tufát már a rómaiak is használták villák, fürdők és gyógyfürdők építéséhez, a középkorban pedig várakat és városokat építettek belőle. A tufa könnyen megmunkálható.

Ducsai Attila

Előtörténet: Ducsai Attila, a pinceszobrász avat be a keletkezéstörténetbe

Egy kicsinyke pince, majd egy borház előzte meg ezt az állapotot. Ma már több mint 60 ember le tud ülni, s a tulajdonos megbecsült tagja lett a Miskolci Pincék Asztaltársaságának. Hobbiból kezdte faragni a pincéjét, melynek jellemző díszei régi magyar motívumok. Sokat olvasott, kutatott utána, hogy autentikusak legyenek ezek a figurák. Tudják, hogy hogyan és mikor készültek ezek a pincerészek? Télen, elektromos vésőgépekkel, majd a domborműveket, melyek egyes termeket díszítenek, maga Ducsai Attila „finomította” nagy türelemmel és nem kevés kézügyességgel.

A legnagyobb helyiség kifaragása 4 és fél hónapig tartott, 10-12 órás napi robottal. A nagyteremben táncparkett és beépített hangfalak csábítják a mulatni vágyókat. Felfedezhetjük a kápolnát is a Mária-szoborral. Ennek az a családi vonatkozása, hogy kislányuk, Zselyke születésére faragta a boldog apuka 7 évvel ezelőtt. A közelében egy „krónikát” is láthatunk, ami természetesen könyvet formáz, s benne foglaltatik minden történés, ami a házigazda számára fontos. Itt, a pince „labirintusában” télen-nyáron 12 C van. S hogy milyen mélyen vagyunk? Van, hogy 10 m, de néha még mélyebben.

A földalatti világ tervezéséhez, hogy biztonságos legyen, geodéták segítségét kéri a tulajdonos. A koncertteremben már St.Martin nem is egyszer adott koncertet. Kisvártatva mit látunk: hatalmas csúszdát, függőhidat, homokozót. Ez a pincejátszótér, egyben sóbarlang is. Nagyon szeretik a kiskorú vendégek! Egy kis patak is folyik itt, hallani a csobogását. Mint a mesében! Alig hiszünk a szemünknek, amikor a faragott fákra esik a tekintetünk. Ez a varázslatos meseerdő! A falról faragott róka, bagoly, nyuszi, erdei manó tekint ránk. A pinceszobrász további terveket dédelget, – megvalósulásukat nem segítik pályázatok, saját zsebből finanszírozza.

A gyönyörű létesítményt szívesen megmutatja a „köz”-nek a házigazda: turisták vezetett sétája is szokott lenni, borkóstolóval. A pinceterem alkalmas születésnapok, céges rendezvények, esküvői fotózások lebonyolítására, divatbemutatóra, zenés rendezvények fogadására. Borkóstolás pincetúrával, igény szerint zenével és borkorcsolyával is megtetézve érdekes időtöltésnek ígérkezik… 

Ha szereti a jó bort és a jó társaságot Ön is, kedves Olvasó, akkor látogasson el a Miskolc Görömbölyön található Grál pincébe, ahol Európában egyedülálló vizuális és szakrális élményben lehet része. A honfoglaláskori faragásokkal díszített pincében kedvére válogathat tájjellegű borokból. Finom házilag készített harapnivaló is kerülhet az asztalra. A Grál Pincében lehetőség nyílik minimum 8, maximum 40 fő esetén előzetes bejelentkezés alapján borkóstolóval egybekötött pincebemutatóra, céges és családi rendezvények, névnapok, születésnapok, keresztelők, esküvők lebonyolítására. Borkínálatuk igényes, fehérborokat, vörösborokat kínálnak, összesen 6 fajtát, melyek a környék borvidékeiről származnak. Koccintsanak! Egészségükre!

Egyszer volt, hol nem volt,- de ez nem mese, hanem valóság, hogy él Miskolcon egy ügyeskezű, jó fantáziájú ács, szereti a jó bort, és arra vágyott, legyen neki is egy pincéje. Faragott hát magának fokozatosan egy hatalmas, elágazós, romantikus földalatti birodalmat. Ez olyan fantasztikus lett, hogy a csodájára járnak az emberek.

Ejtsék útba! Keressék meg, vigyék jó hírét! Barangoljanak a pincebirodalom elvarázsolt, faragott tájain!
Cím: Miskolc Görömbölyi pincesor
Telefon: +06 (30) 912-7080
E-mail cím: ducsaiattila@freemail.hu
Honlap: www.gralpince.hu
Levelezési cím: Ducsai Attila, Miskolc, Cukrász út 12.
.
Nyitvatartás: Előzetes bejelentkezés szükséges az érkezés előtt 2 nappal.

Forrás

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

 

Hozzászólások