A tavasz érkeztével sokan úgy érezzük, hogy még fáradtabbak vagyunk, ólomlábakon járunk, nehéz a fejünk, legszívesebben már délután ledőlnénk, reggel meg nehezünkre esik összeszedni magunkat a nap indításához. A tünetek természetesek: ez a sokat emlegetett tavaszi fáradtság. A fény hiányát, a hideg napokat, a télen átállt kalóriadúsabb táplálkozást most egyik pillanatról a másikra kell átváltanunk tavaszi üzemmódra, és ez bizony nehezen megy.


Tudományos magyarázata is van a dolognak: hormonháztartásunkban ilyenkor szezonális ingadozás van, a melatonin (az alvási hormon), és a szerotonin (boldogsághormon) is változóban van. Télen, a rövidebb nappalok okán kevesebb fényhez jutunk, így több melatonin képződik és nagyobb az alvásigényünk. Tavasszal a több fény hatására csökken ez a szint, de a bioritmusunk átállásához több időre van szükség. Hasonlóan hat a fény a szerotonin szintre is: míg télen a hiány akár depressziót, örömtelenséget is okozhat, ilyenkor lassan telítődünk vele, szóval néhány hét múlva már jobb lesz, de ez az átmeneti folyamat szinte mindenkit megvisel, igénybe vesz.

Ha nehezen indul a nap, mindenképpen érdemes már reggel illatokkal felvértezni magunkat. Van, amikor a forró fürdő kelt életre bennünket, de a nap indításához inkább egy élénkítő tusolást javasolunk. A reggeli frissítő zuhanyhoz kitűnő lesz a Weleda homoktövis vitalizáló tusfürdője, amely egyszerre táplál és élénkít, benne a nap érlelte narancs, mandarin és grapefruit illóolajok, melyek  az egész testre éltetően hatnak. A tiszta homoktövis- és finom szezámolaj megőrzik a bőr természetes nedvességtartalmát, így védik azt a kiszáradástól.

Ügyeljünk arra is, hogy mit fogyasztunk. Zöldség és gyümölcs mindenképpen szerepeljen az étrendünkben és figyeljünk arra is, hogy igyunk több folyadékot, legalább 2 litert naponta. A téli hidegben sokszor hajlamosak vagyunk ezt elmulasztani, most mindenképpen figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre.

Egy könnyű vacsora után aztán jöhet az esti ellazulás! Tipp: levendulás nyugtató fürdőtej, hiszen a légies levendulaolaj illata teljesen ellazítja testünket és megnyugtatja érzékeinket. Ez a kiegyensúlyozó hatás elősegíti a pihentető alvást és egyensúlyba hozza lelkünket egy stresszes nap után. A fürdő-esszencia válogatott növényi alapanyagai – mint a szezámolaj és a levendulaolaj – védik a bőrt a kiszáradástól. A fürdéshez még meggyújthatunk egy illatos mécsest is, a vanília édeskés illata segítségünkre lesz majd a lazításban, és egy kiadós nagy alvás után egészen biztosan kevésbé érezzük majd magunkon a tavaszi fáradtság jeleit.
Még több tipp itt: www.weleda.hu

Forrás: Arteregó Kft.

 

Hozzászólások