Miénk a vár!  címmel rendezik meg június 8-tól 10-ig a 7. Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivált pünkösdkor a Vajdahunyadvárban, ahol hazai várainkhoz kapcsolódó kulturális és történelmi hagyományainkkal ismerkedhetnek meg a látogatók.

Többek között Szigetvár, Eger, Visegrád, Esztergom, Sárospatak, Vaja mutatja be várait, a várakhoz kapcsolódó városokat, valamint kulturális és turisztikai programkínálatát. Látványos filmen mutatkozik be a budai Várnegyedben található, Magyarországon egyedülálló erődítmény, az Erdélyi bástya feltárt helyszíne. A rendezvény hagyományőrző bemutatójának középpontjában ezúttal Hunyadi Mátyás kora áll. Az igazságos Mátyás audienciát tart és megelevenednek a róla szóló mesék.

A Vajdahunyadvár udvarán kézműves vásár és Mátyás korából való középkori katonai tábor várja a látogatókat, ahol távolsági fegyverek bemutatója, muskétasortűz, gyalogos párviadalok, páncél felpróbálás, boszorkányjósda és állatsimogató kap majd helyet. A családi szórakozást a múzeum egyedi programajánlatai, új kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások és ismeretterjesztő programok, a Kaland-Vár Játékkiállítás és Vásár, valamint játszóház teszik teljessé. Társasjátékok, középkori könyvkötés, iniciálék készítése, arcfestés, hátizsákos felfedező, planetárium várja a kicsiket, nagyokat. A korábban meghirdetett, várainkról szóló rajzverseny díjátadójára is sor kerül.

Röviden a programokból: népzene, néptánc, régizene, gyermekműsorok, diafilmek, sorsolások és várainkról készült filmek. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiállításán is számos történelmi érdekesség várja az érdeklődőket. A magyar haderő élőben is megjelenik: bemutatókat tart az eseményen a Magyar Honvédség.

A rendezvény szervezője a Magyar Történelmi Társulat és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum.

A fesztivál előtt, június 6-án 10 órakor a Vajdahunyadvárban Budavár ostromai a középkortól 1944-1945-ig címmel tudományos történeti konferencia várja a szakembereket és a történelem iránt érdeklődő közönséget.

 

Budapest, Vajdahunyadvár, Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Június 8–10.

Nyitvatartás: naponta 10.00–18.00

A látogatás díjmentes!

A részletes programokról a rendezvény és a múzeum honlapjáról tájékozódhat itt és itt.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

 

Hozzászólások