Kedves Edina, kérlek, mutatkozz be a magazin olvasóinak!

Pető Edina vagyok, de a Fadette név áll igazán közel hozzám, ebben a névben igazán megleltem önmagam. Gyermekkorom óta vonzanak a művészetek. Először a tánc bűvölt el, balettre jártam, majd a zene világára csodálkoztam rá. Tulajdonképpen minden művészeti ág vonzott, hiszen ezek egy tőről fakadnak, az önkifejezésről szólnak, csak más-más módon. Szívesen rajzolgattam és verseket fabrikáltam. Néhány versem újságban is megjelent. Rajz-és énekversenyt is nyertem, miközben zongoraversenyek dobogójára állhattam fel.

Fő tevékenységemül a zenét választottam, amit ma is egy varázslatnak tartok. Néhány hang, egy megkapó dallamfoszlány, és a szívünkben megolvad valami… Megfoghatatlan csoda. Zongoraművész-tanári diplomát szereztem, de mára az éneklés vált elsődlegessé a számomra. Az énekhangom saját belső hangszerem, és ez által még közvetlenebb módon adható át a zene varázsa.

Kitől örökölted a tehetségedet? Hiszen nem akármilyen adomány ez.

A tehetségem Isten adománya, nem a saját érdemem. Istentől mindenki más talentumokat kap, viszont az már rajtunk múlik, hogyan gazdálkodunk ezzel az isteni adománnyal. A talentumokat el is lehet ásni, vagy elsorvad, ha nem fejlesztik. Én törekszem a magamét kiteljesíteni mások és a magam örömére, gazdagítására. Ez egy folyamatos úton levés, melyen jólesnek a dicséretek, mert azt igazolják, hogy jó az irány, ami felé haladok, és érdemes ezzel foglalkoznom.

Mikor fedezték fel a csodálatos énekhangodat? Melyik volt előbb, a zongorázás vagy az énektanulás?

Kislányként már az oviban is kiálltam a színpadra énekelni. A középiskolában kórusban énekeltem, ahol több dicsérő szót kaptam, de komolyabban az egyetemi évek alatt kezdtem foglalkozni az énekléssel. Szegeden jazz-ének órákat vettem és jazz-kórusban énekeltem, de ezt a műfajt nem éreztem igazán a magaménak. Elkezdtem keresgélni, milyen műfaj illene hozzám és a hangomhoz. Mérföldkő jelentőségű állomás volt a Tunyogi és a Csík Énekiskola, ahová éveken át Budapestre utazgattam. Az énekiskola profilja a musical és popéneklés volt. Itt sokat tanultam, fejlődtem, majd a különböző lehetőségek, felkérések által újabb távlatok nyíltak meg előttem.

Egy musicaltársulat által felfedeztem, hogy az operett egy teljesen új szín a zenei palettámon, és érdemes foglalkoznom vele, mert előadói készséget és vidámságot lehet vinni a produkcióba. Önálló műsorra való felkérés miatt kezdtem behatóbban foglalkozni az ’50-60-as évek slágereivel, Edith Piaf sanzonjaival, valamint filmzenékkel, amik szintén nagy örömöt és fejlődést jelentettek. Így ma már repertoárom igen sokoldalú.

Kérlek, mondd el, hogy hol dolgozol, hiszen meg is kell élni valamiből.

Jelenleg művészeti iskolában zongoratanárként dolgozom. Emellett vállalok szóló fellépéseket, műsorblokkokat több műfajban is különböző rendezvényeken. Igyekszem egyre inkább a művészi tevékenységemre helyezni a hangsúlyt.

Úgy tudom, hogy egy zenekar tagja vagy. Mesélj róla!

A kecskeméti Caravan zenekar tagja vagyok, mely egy hattagú együttes. Bálokon, céges rendezvényeken, esküvő utáni mulatozásokon szolgáltatunk igényes zenét. Többnyire Kecskeméten és környékén vannak rendezvények, de más városokban is fellépünk.

Hogyan jött a versírás az életedbe? Netán dalszövegeket is írsz?

Verseket gyermekkorom óta fabrikálok. Középiskolás koromban tagja voltam egy költői körnek Kántor Zsolt költő vezetésével. Mindig nagyon szerettem a verseket. Meg is jelent újságban, folyóiratban is néhány, és a DUE pályázatán kiemelték a verseimet. Békéscsabán, ahol középiskolai diákéveimet töltöttem, gyakran ültem a könyvtárban vagy a Körös partján füzettel és tollal a kezemben. Aztán a költészet mellől elsodródtam, de mostanság igyekszem újra a közelébe kerülni.

Néhány viszontagságos év után szeretném újra megtalálni alkotó önmagamat, ezért rajz-és festőtanfolyamra is járok, valamint keresem a tánc lehetőségét is, hiszen hobbi szinten ezekben is örömömet lelem. Egy ideje dalszövegeket is írok, ami új és izgalmas kihívást jelent.

Edina, ha lenne egy mesebeli jó tündér, milyen kívánságod lenne? Mit szeretnél elérni a karriered terén? Nem lesz nehéz dolgod, hiszen aki egyszer meghallja az éneked, azt elvarázsolod.

Köszönöm dicsérő szavaidat. Elsődleges számomra a testi-lelki egészség, és hogy a magánélet rendben legyen, hiszen ebből merítem az erőt a szakmai létemhez. Nagyon sokat jelent édesanyám támogatása, és az, hogy van egy nagyszerű társam, aki mindig mellettem áll. Szakmai területen is vannak álmaim. Szeretnék minél több ember szívéig eljutni a zenémmel, önálló koncerteket adni élő zenekari kísérettel az országban és a határokon túl is, mert az élő zene az igazi élmény!

Saját zenekart is szeretnék, amiben csupa olyan muzsika szólal meg, amit igazán szeretek és a zenekar saját szerzeményei. A versírást és a képzőművészeti tevékenységet is szeretném folytatni. Talán egyszer lesz egy önálló tárlatom is, ahol elhangzanak a verseim a megjelent kötetemből, melyekből majd elénekelek néhányat megzenésített formában is!

Kívánom, hogy minden álmod váljon valóra és jól kamatoztasd a tehetségedet. Miben segíthet a magazin neked, a pályakezdő fiatalnak?

Köszönöm szépen a felajánlást és az interjút is. Van egy saját honlapom, mely folyamatosan bővül, hamarosan új felvételek is felkerülnek rá.

Edina honlapja

Néhány felvétele az alábbi linkeken hallgatható meg:

Rudolf- Csak Szerelem

Karády – Hamvadó cigarettavég

Álmomban csak engem láss

Nagy L. Éva

Fadette: Levegőrészecskében

Gyönyörű vagy e feslő, piros hajnalban,
ahogy a virradat verandáján állsz,
hajszálaid közt megbúvik
egy-egy bújócskázó fénysugár

Tündöklő vagy e vad, lenge és piros örömben,
ellágyulnak kemény arcvonásaid,
ahogy lomhapillájú tekinteted
a hajlongó árnyakra veted

Mereng a szemed és osztozik a fényárban,
halkan pihegni látszik az ég…
alakod mozdulatlan magaslik
felhők gyapjai közé

Gyönyörűség nézni téged-
a pillanatot titkon fogva-
egy levegőrészecskében kuporogva-
gyönyörű kedvesem.

Fadette: Virradat-variációk

holdarc fényében kövérlik az Éj
bólongat a Sötét
faág kezére Csönd ül
lombok orcáin kikel a hajnalpír

bólongat az Éj
lombokon kövérlik a Sötét
csöndág kezére Hold ül
hajnalpír-orcán kikel a Fény

éj-orcán kövérlik a Hold
lombok kezén kikel a Sötét
hajnalpír-ágra Fény ül
bólongat a Csönd

Fadette: maikedv

mint száraz fát
tűzre pakol az est,
valahol az embErdő
elszórt rőzséi közt gyűjtött-

de kialszom, mielőtt felizzanék…

fakón pislákol a hold,
a csillagok tétován méláznak,
őrizzenek-e

az éj didergős,
kabátom egy ottfelejtett vállfán-
kábán villan az utcasarkok éle

jobb, ha megyek
s otthon szegre akasztom
a maikedvem

Hozzászólások