Már csak néhányat kell aludni, és megint “nyakunkon” a Kulturális Örökség Napjai!

kastály

Nyakukon, bizony, hiszen egyszerre közel 400 helyszín (!) kínálja magát: hangulatos fürdők, romantikus várkastélyok,  műszaki “retrók”, no meg az idei központi téma jegyében terítékre került föld alatti izgalmak (víztározók, barlangvárak, régészeti lelőhelyek)… S e széles választék nem csekély kihívás elé állítja az alapos döntést fontolgatókat.

Elsősorban nekik, az “alaposaknak” (no meg azért a “felületeseknek” is) kívánunk segítséget nyújtani ajánlónkkal, melynek keretében ez alkalommal a kastélyokat vesszük górcső alá.
Várak, kastélyok a Kulturális Örökség Napja keretében

Lássuk tehát a kastélyok közül a (szerintünk) kihagyhatatlanokat…

Károlyi Kastély, Fehérvárcsurgó

Volt német vezérkari szálláshely, hadikórház és laktanya, nevelőotthon, és a Gázművek üdülője is. A hányatott sorsú, ám csodálatosan felújított Kastély 2000 óta nyitva áll a múzeumlátogatók előtt – a Károlyi család által létrehozott alapítvány üzemeltetésében…
részletesen >>

Fáy-Kastély, Fáj

A zene szentélye. A domboldalon álló, U alaprajzú, barokk kastély virágkorában, a klasszicizmus időszakában a Muzsikai Akadémiáknak adott otthont, többször bővítették, dísztermét Fáy István, korának neves zenésze és zenetörténésze megbízásából tájképekkel festették ki…
részletesen >>

L’Huillier-Coburg-Kastély, Edelény

Az Edelényi Kastélysziget a Holt-Bódva revitalizációjával, s az ország egyik legnagyobb és legszebb barokk kastélyának a felújításával ismét régi fényében tündököl. Kihagyhatatlan!!!
részletesen >>

Festetics-Kastély, Dég

Fejér megye déli vidékén, Dégen, hatalmas történeti parkban áll Magyarország egyik leggyönyörűbb – és egyetlen látogatható – klasszicista kastélya, amelyet hazánk legnagyobb s egyik legszebb angolparkja ölel körül. A Festeticsek legendák övezte kastélyát a XIX. század eleji, hazai szabadkőművesség titkos központjaként, levéltárának őrzőjeként emlegetik…
részletesen>>

Amade-Bajzáth-Pappenheim-kastély, Iszkaszentgyörgy

Egy újabb hányatott sorsú kastély, amely a II. világháború után volt kórház, menekültszállás, Beszkart üdülő, munkásszálló, de működött itt rendőrőrs, gyógyszertár, posta, művelődési ház, könyvtár, mozi és általános iskola is, nem beszélve a bárlakásokról. Felújítását követően, 1994-ben itt forgatták a Megint tanú című film egyik jelenetét.
részletesen>>

Ráday Kastély, Pécel

A kastély nem csak a 18. századi nemesi rezidenciák egyik gyöngyszeme, de gazdag irodalomtörténeti vonatkozásai miatt, szellemi kulturális örökségünknek is különleges emlékhelye. A kor tudósainak és jeles íróinak találkozóhelye.
részletesen>>

Károlyi-kastély, Nagymágocs

A kastélyt 41 hektáros gondozott park öleli körül, amely a parképítő művészet remekei közé tartozik. 18. századból származó barokk szobrok díszítik. Az angol kert kiemelkedő értékei a ritka őstölgyek és fenyőfélék.
részletesen>>

Nádasdy Kastély, Nádasdladány

Nádasdy Lipót a XIX. század közepén alakította ki birtokai új központját a Fejér megyei Sárladányban. Új kastélyában a korszak összes műszaki újdonságát felvonultatta: csatornázva volt, ugyanakkor légfűtés, gáz-, majd villanyvilágítás is biztosította a lakók kényelmét. A szobákat a telefon elődjével, beszélőcső-hálózattal is ellátták.
részletesen>>

És sorolhatnánk még oldalakon keresztül a szebbnél szebb kastélyokat, helyette ajánljuk inkább a Museum.hu tematikus, térképes keresőjét. Mazsolázzanak belőle kedvükre!

VÁRAK, KASTÉLYOK A Kulturális Örökség Napjai keretében>>

Forrás:www.museum.hu/kulturalisoroksegnapok

Fotó: Forster Központ (Batár Zsolt)

Hozzászólások