Szécsi Pál 1944. március 19-én született Budapesten, szülei harmadik gyermekeként. Ekkor még senki sem sejthette, hogy milyen mostoha gyermekkor vár rá, hiszen joggal bizakodhatott volna egy jobb életben egy nyelvészkutató édesapa és egy külkereskedelmi levelező édesanya oltalmában. Csak később, felnőtt fejjel tudta meg, hogy édesapjának 1945 januárjában azért kellett meghalnia, mert zsidó származású volt. Agyonlőtték. Az özvegyen maradt anya gyermekeit nevelőszülőkhöz adta, majd disszidált Amerikába. Később sem akart hallani a gyermekeiről.

Pali állami gondozottként nőtt fel, majd segédmunkásként dolgozott. Mivel jó mozgású, jóképű fiatalember volt, felfigyeltek rá, és kedvelt férfimanöken lett. Egy bárban éneklés közben észrevették tehetségét, és rávették, hogy zeneileg képezze magát. Hamarosan fel is fedezték, mint énekest, és a Táncdalfesztiválon dobogós helyet szerzett.  A Csak egy tánc volt című dal a fiatal énekest egyből az ország egyik legismertebb előadójává, sármos kinézete pedig a nők bálványává tette. Innentől kezdve sikeres énekesi pályát futott be.

Magánélete

Próbálta fegyelmezetten viselni a hihetetlen népszerűséget, de egyre nehezebben ment neki. Magánélete tele volt kudarcokkal, a fantasztikus karrier ellenére egyre jobban magába zárkózott, és egyre gyakrabban és egyre többet ivott. Rövid ismeretség után feleségül vett egy Grazyna nevű lengyel manökent, akivel Lengyelországba költözött, de a házasságuk nem tartott sokáig. Nagyon sok szerelmi viszonyba bonyolódott, férjes asszonyokkal is. A csalódásokat nehezen viselte, többször öngyilkos lett, de mindig valaki megmentette.

Egyik nagy szerelme Domján Edit színésznő volt, de szakítottak. Amikor Domján Edit öngyilkos lett, Szécsi Pál önmagát hibáztatta ezért. A sok kudarcot, kisgyermekkora traumáit, lelki sérüléseit nem tudta feldolgozni. Végül – sajnos – sikerült az öngyilkossága. 30 éves volt.

Utóélete

Csodálatos hangját, dalait megőrizték a lemezei, rádió és TV felvételei. Barátai és tisztelői egy műsort is színpadra állítottak az életéről Szécsi Pál szerelmei címmel. Pozsgai Zsolt darabja nagyszabású, látványos előadás, melyben 17 jól ismert és kedvelt Szécsi Pál-dal hangzik el modern hangszerelésben. Halála utána testvérei megalapították tiszteletére a Szécsi Pál-díjat.

Weninger Endréné

Hozzászólások