A turné első állomása Kecskemét, Szabadidőpark. A kecskeméti helyszínre már jóval a kezdés előtt megérkezett a közönség nagy része, a sátor pedig szinte teljesen megtelt a várakozó és jókedvű emberekkel. Voltak ott fiatal szülők a csemetéikkel, de tolószékes idős emberek is, akiknek segítettek a hozzátartozóik megfelelő helyet találni.

cirkusz1

A zenekari nyitány és a parádés bevonulás után a híres-neves Richter Flórián név hangzott fel. A Lovas magasiskola című számot jelentette be a műsorközlő. A cirkusz varázslatos és küzdelmes világát leginkább a dinasztiák ismerik. Azok a családok, akiknek mindennapjai a manézsban és a manézs közelében telnek. Ahol a kunsztokat szüleiktől lesik el a gyermekek, a legendás trükköket nem tanulják, hanem öröklik, a fiatalok pedig viszik tovább a több száz éves hagyományt.

cirkusz10

Richter Flórián a jól ismert, hétgenerációs Richter artista család gyermeke. Öt éves kora óta foglalkozik lovakkal és kilenc évesen kezdte pályafutását lovas akrobataként. Minden eredményét és sikerét lovakkal érte el, többek között a Monte Carlo-i Cirkuszfesztiválon is, ahol 2008-ban Arany Bohóc díjjal jutalmazták. A cirkusztörténelem legjobb lovas akrobatájának tartják.

cirkusz13

Két fiatal fiú jelent meg a színen, ők voltak a Duo Deszka. A Duo Deszka fiatal magyar akrobatái, Lővei Gábor és Mikó Zoltán a Baross Imre Artistaképzőben végeztek. Felléptek már az Ördögkatlan Fesztiválon, a Sziget Fesztivál Fly Street Circus című produkciójában, és a Jövő Cirkuszában is láthatta már őket a közönség. Műsorukra jellemző a könnyedség, a lazaság és a merész mutatványok, mint például a hula hoop karikán keresztül a magasban bemutatott szaltó.

cirkusz11

A műsor rövid, átvezető szüneteiben Jimmy Folco bohóc szórakoztatta a közönséget. A gyerekeknek természetesen nagyon tetszett a „bohóckodás”.

Richter Flórián elefántszáma nagyon kedves látvány volt minden generáció számára. Világsztárok összeszokott kettőse: Szandra, az elefánt – aki Roger Moore partnere volt a Polipka (Octopussy) című James Bond filmben – a világhírű cirkuszművész Richter Flórián vezetésével fergetegesen szórakoztató, meglepetésekben bővelkedő produkcióval lépett a közönség elé.

cirkusz5

Jessica Caveagna Olaszországból érkezett hozzánk. Kardegyensúlyozó száma igazán különleges produkció volt. Jessica olasz bohócdinasztia tagja. Ő is a cirkuszban nőtt fel, és nyolcévesen mutatta be labdaegyensúlyozó számát. Már akkor érezte, hogy a cirkusz lesz az élete. 2003-ban találkozott férjével, Kim Kenneth-tel, akivel együtt dolgoznak Kim illuzionista számában. Jessica magánszáma a klasszikus mutatvány, a kardegyensúlyozás, amelyben lenyűgöző trükkökkel ejtette ámulatba a publikumot.

cirkusz6

A Quick change (Gyorsöltöző szám) következett Briggs Hayley Jade és Karakolev Nikolay Dimov fantasztikus megvalósításában.  Nyikolaj és bájos partnernője, Hayley egy különleges – tánccal kombinált – varázsszámot mutattak be, amelyben Nyikolaj egy pillanat alatt új meg új ruhát varázsolt Hayley-re. Hogy hogyan csinálta ezt? Csak bámultuk! Minden nő tanulhatna tőlük gyors öltözködést! Volt ott Charleston, gyönyörű színes ruhák és abszolút meglepetés a produkció végén.

cirkusz7

Megint Richter Flóriánt láthattuk, csak most több lóval. Meseszép szürkék és félelmetesen gyönyörű feketék együttese. Ez tényleg a lóidomítás magasiskolája volt. Flórián számára mindig is fontos volt egy-egy produkciónak értelmet és stílust adni. Ebben a szellemben született meg a magasiskola műsorszám, amelyben közreműködik felesége, Edith és kisfiuk, Kevin. A gyönyörű holland fríz lovak precízen hajtják végre az oldaljárásokat, vágtaperdülést, vagy az ugrásváltást. A sztárcsalád produkciója világpremier. A szabadidomítás során a lovak közti kommunikáció és a testi-lelki harmónia dominál. Az összehangolt munka eredménye pedig egy show elemekkel kombinált látványos produkció.

cirkusz8

A szünetben felépítették az óriásketrecet, melyből már sejteni lehetett, hogy óriási fenevadak következnek. Valóban, tigrisek idomítását láthatta a közönség Hans Ludwig Suppmeier irányításával.  A Németországból érkezett idomár régóta foglalkozik tigrisekkel. Műsorszámának ékessége egy kecsesen lépkedő királynő, a fehér tigris. A nagymacskák engedelmesen figyelték idomáruk mozdulatait, a látványos produkció igazi csapatmunka volt.

cirkusz15

Kim Kenneth illuzionista Dániából érkezett a cirkuszhoz. Kimet édesapja vezette be a varázslat világába, és már hatévesen a színpadon állt. A dániai Magic Circle Club legifjabb tagja volt, tinédzser korában több díjat is nyert. 1989-től szerepel cirkuszban. Egy ideig szüneteltette a fellépéseket és a dániai egyetemen tanult, de a szíve visszahúzta a cirkusz csodálatos világába. Pályájának 25 éves jubileumát éppen a Fővárosi Nagycirkuszban ünnepelheti.

cirkusz9

Jimmy Folco bohóc többször visszatért, és a gyerekek kedvence lett. Nagyon lehet becsülni a munkáját, hiszen ő akkor is nevettet, ha neki magának esetleg nincs jó kedve. De itt szó sem volt ilyesmiről. Jó volt mindenkinek a hangulata. Egy verssel köszöntjük a Fővárosi Nagycirkusz művészeit, dolgozóit és természetesen a bohócot.

A porond művészei

Gyerekek álma, önfeledt nevetés
helye a cirkusz, egy varázsvilág!
Paci üget, csacsi kiált iá-t,
s király az oroszlánszelídítés.

A bűvész fortélya a felüdülés!
A zsonglőrnél ügyesebbet ki lát?
A csillogó trapézhölgyé a virág,
ha tetszik, a taps jön és a fütyülés.

Hol a bohóc? De furcsa figura!
Piros orr meg fehér arc, botladozik
szegény, csak lóg rajta a tarka ruha.

Vajon szereti, ha kinevetik?
Sohasem szomorú ezért? Fura!
A lurkók csak azért is szeretik.

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait még szombaton és vasárnap láthatja a kecskeméti közönség, utána a társulat Szolnokra utazik. Ott is várják őket!

 

Weninger Endréné Erzsébet