George Orwell angol író, újságíró, kritikus brit gyarmati tisztviselő családban Indiában született 1903. június 25-én. Valódi neve Eric Arthur Blair volt, a George Orwell írói név. Ezen vált híressé az egész világon. Tanulmányait Angliában végezte, többek között Etonben. Hat évig rendőrként szolgált Burmában. A gyarmatok világától elidegenedve visszatért Angliába, hogy író legyen. Párizs és London szegénynegyedeiben alkalmi munkákból élt csavargók között. Folyóiratokban jelentek meg írásai, tanárként is dolgozott. 1936-ban megházasodott. Regényei elismerést hoztak ugyan a számára, írásaiból megélni nem tudott, ezért tanított, recenziókat írt és egy könyvesboltban dolgozott.

 

A spanyol polgárháborúban baloldali elveket valló tudósítóként és harcosként vett részt. A győzedelmeskedő kommunisták azonban leszámoltak a baloldal eme ágával, és Orwellnek menekülnie kellett. 1941-től a BBC-nél dolgozott, és a II. világháborúban honvédelmi polgári szolgálatot teljesített, tudósítóként és tárcaíróként dolgozott.

 

1943-44-ben megírta egyik legismertebb művét, az Állatfarmot, mely a Szovjetunió és a kommunista ideológia szatírája. A kisregény csak 1945-ben jelenhetett meg, mivel a háború idején a Szovjetunió Nagy-Britannia szövetségese volt.

 

Felesége halála után Jura szigetén telepedett le. 1948-ban itt írta meg híres regényét, az 1984 címűt, amely egy végletekig bürokratikus, minden civilizációt leigázó, antihumánus, totalitárius rendszer képét vizionálja. A szocialista országok népei magukra ismerhettek a nagy testvér, a Szovjetunió halálos ölelésében és diktatúrájában vergődve. A zseniális mű ezért is lett olyan népszerű nálunk és egész Európában. Mindenkinek ajánlom elolvasásra, annál is inkább, mert most a Big Brother nyugatról acsarkodik ránk. Tanuljunk belőle!!

 

George Orwell 46 éves korában, 1950. január 21-én tüdőbetegségben halt meg Londonban.  Alig néhány hónappal élte túl fő műve megjelenését.

 

Weninger Endréné

Hozzászólások