A 120 éves kecskeméti Katona József Színház ad otthont az Országos Színházi Évadnyitónak augusztus 26-án. A program szakmai konferenciával indul, majd délután következik a látványos gála, amelyen kiderül, ki veheti át idén a Kaszás Attila-díjat.

 

szinhazbelso0

 

A pályázati lehetőségekről, a zenés színház jövőjéről és a professzionális színházi rendszerről egyaránt szó lesz a „Párbeszéd a magyar színház jövőjéről” elnevezésű konferencián, amely a Magyar Művészeti Akadémia és a Katona József Színház közös szervezésében a nagyszínházban veszi kezdetét.

Köszöntőt Marton Éva operaénekesnő és Dr. Kucsera Tamás Gergely főtitkár mondanak. Majd változik a helyszín, és a Kamaraszínházban az MTVA 5 kulturális csatorna indításáról, valamint a nemzetközi pályázati lehetőségekről hangzanak el előadások.

A 17.00 órakor kezdődő gála előtt különleges kiállítás megnyitójának ad otthont a teátrum Nézőtéri Galériája. A Gábor Miklós Kossuth-díjas színművész festményeiből, grafikáiból nyíló tárlatot Szigethy Gábor színháztörténész ajánlja a nézők figyelmébe.

A nap fénypontja a 17.00 órakor kezdődő Gála. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony köszöntője után dr. Hoppál Péter államtitkár mond évadnyitó beszédet. A gála műsorában kerül átadásra a Kaszás Attila-díj. Az idei nomináltak: Csankó Zoltán (Győri Nemzeti Színház), Spolarics Andrea (Budaörsi Latinovits Színház), Schneider Zoltán (Radnóti Színház). A gála látványos műsoráról a kecskeméti társulat gondoskodik, a próbák máris megkezdődtek Rusznyák Gábor főrendező irányításával.

Rákász Judit