2016. augusztus 22-től megkezdődött a bérletek árusítása a kecskeméti Katona József Színházban a még szabad helyekre. Időnként kígyózó sor várakozott, a sorban az egyre népszerűbb színház előadásaira kíváncsi kecskeméti bérletvásárlókkal. 

 

logo0

 

Augusztus 23-án, kedden délelőtt évadnyitó ülésre gyűlt össze a színtársulat, hogy megbeszéljék az előttük álló feladatokat. Két rangos eseménynek is otthont ad a 120 éves intézmény így az évad elején. Az egyik a Magyar Művészeti Akadémiával közösen megrendezett konferencia, mely a „Párbeszéd a magyar színház jövőjéről 3.” címet viseli. Az előadó-művészeti szakmai konferencia 2016. augusztus 26-án zajlik a kecskeméti színházban. Három szekcióban folyik a párbeszéd, és Cseke Péter igazgató megegyezést és megoldásokat vár tőle. 

Az idén az a megtiszteltetés érte a 120 éves kecskeméti Katona József Színházat, hogy otthont adhat az Országos Színházi Évadnyitónak augusztus 26-án. A 17 órakor kezdődő látványos gálaműsorban fellép a színház társulata és a Kecskemét City Balett.Ez alkalommal adják át a Kaszás Attila díjat is. Köszöntőt mond Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony. A 2016/2017-es évadot ünnepélyesen megnyitja dr. Hoppál Péter államtitkár.

 

csoportkep03

 

Az évadnyitó ülésen a direktor elsőként Jablonkay Máriát köszöntötte, aki 1961-ben, 55 esztendővel ezelőtt lépett a világot jelentő deszkákra. Majd Pál Attilának gratulált, aki 30 évvel ezelőtt kezdett el dolgozni a kecskeméti színházban, melyhez azóta is hűséges. Kiemelkedő színészi pályafutásáért Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült Pál Attila, aki Lázár János minisztertől vehette át a magas állami kitüntetést augusztus 18-án a Pesti Vigadóban.

 

cseke002

 

Cseke Péter felsorolta az elmúlt időszak sikereit: 

  • A Pécsi Országos Színházi Fesztiválról elhozták a fődíjat a Macska a forró bádogtetőn előadásukkal.
  • Trokán Nóra az évad legjobb színésznője lett
  • A MASZK Egyesület elismerését pedig Csombor Teréz színművésznő kapta.
  • A nyári vendégszereplésekhez ezúttal kegyes volt az időjárás: bár az Újvilág Passió egyik előadását félbe kellett szakítani a közelgő vihar miatt az Arborétumban, a többi bemutató nagy sikerrel zajlott le.
  • A balatonföldvári Kultkikötőben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Szarvasi Vízi Színházban, a szegedi Thealter Nemzetközi Színházi Fesztiválon és a kecskeméti Udvarszínházban is szeretettel és elismeréssel fogadta a közönség a társulatot.
  • A vendégjátékok még nem fejeződtek be: augusztus 28-án a nyíregyházi Vidor Fesztiválon a Boeing, Boeing című produkciót játssza a kecskeméti társulat.

 

kaposvari02

 

Az évadnyitón egyetemisták is részt vettek. Cseke Péter, a kecskeméti színház igazgatója kapott lehetőséget arra, hogy a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán színészosztályt indítson. A sikeres felvételi után a felvett hallgatók az évadnyitón bemutatkoztak a társulatnak.

Az új évadban két harmadéves kaposvári hallgató, Nagy Márk és Szabó Niki is bekapcsolódik a teátrum munkájába. A marketing-kommunikációért Rákász Judit lesz a felelős. Távozik Kovács György színpadmester, és nyugdíjba vonul Magyar Károly anyaggazdász.

 

evados_plakat0

 

Rusznyák Gábor főrendező a társulat előtt álló évad szakmai terveiről beszélt. 

Barta Dóra, a Kecskemét City Balett vezetője is beszámolt az új évad terveiről. Nagyon sok munka vár rájuk, hiszen első bemutatójuk, a Boleró a pécsi Kodály Központban szeptember 30-án lesz. A társulathoz három új tag csatlakozott: Tóth Nóra, Varga Lotti és Mező Máté. Már meg is kezdték a Boleró próbáit, s közben készülnek a Requiem októberi premierjére.

 

dora02

 

Közkívánatra ismét műsorra tűzika Diótörőt, és folytatják a Balett+ sorozatot is. Terveik között szerepel egy közös produkció Szilágyi Áron triójával, az Airtist-tel és Kőszegi Ákossal. Számos meghívást kaptak többek között a Müpába és a Millenárisba, ezeknek nagy örömmel tesznek eleget. 

Boldog új évadot, kecskeméti Katona József Színház!

 

Hozzászólások