,,Vannak emberek, akik hisznek abban, hogy érdemes és lehetséges tenni azért, hogy a világ jobb legyen…”

A Kecskeméten élő művésztanárt, háromgyermekes édesanyát, Hájas Réka Vendelint faggatom az életről, a szeretetről, a művészetről és mindennapjairól. Amikor a beszélgetést kezdeményeztem, Réka annyit mondott: „Tudod, én egy bohém lélek vagyok”. Igen, tudom, de akkora szívvel, hogy azon csodálkozom, hogyan is fér meg törékeny testében.

 

vendelin02

Hájas Réka Vendelin

Megkérlek, mutatkozz be az olvasóknak!

„A kulcs kettőt fordul a zárban – bontsd szét személyedet és beléd tódul a világ.” Mondja, Weöres Sándor, aki nagy kedvencem, a transzcendens írásai leginkább.

A minket körülvevő világ mindig nagyon erőteljesen hatott rám, főleg az uniformist kerülő része. Gyerekkoromban is valamilyen módon megpróbáltam különbözni, ez egy belső késztetés volt, nem szándékos. Szemlélődő, megfigyelő alkat vagyok, és hagyom, hogy a megtalált belső világom szétbontsa, majd kreatívan használja azt. A természet és a festészet mellett és azok felett rajongok a gyermekeimért. Hálás vagyok, hogy három gyönyörű emberpalánta lehet az én szárnyaim alatt. Eszter, Janó és Lelle.

 

vendelin3

 

Hol végeztél, mit tanultál, mit tanítasz az emberségen kívül?

Az általános iskola után a Tömörkény Gimnáziumba készültem, ahová be is jutottam, ám sajnos nem tudtam oda járni – családi okok miatt. Így maradtam szülővárosomban, Nagykőrösön.

A középiskola elvégzése alatt 2 évig jártam a Kecskeméti Szabadiskolába Bruncsák Andráshoz. Nagyon nagy hatással volt rám az Ő profizmusa és az a fajta megszállottság, amivel tanított minket. Ekkor határoztam el, hogy szeretnék tanár lenni. Ezután jöhetett a főiskola – egy kicsit Eger, aztán ismét itt szólított a maradás, akkor már Kecskeméten. Rajz szakos tanító lettem.

Nyughatatlanságom erősen munkált bennem. A tanítást gyorsan elkezdtem és valahogyan minden rezdülésemből azt a sajátos világot adtam, ami atmoszférát alkotott. Megpróbáltam együtt élni a rajzolással, benne létezni. Elkezdtem saját kis műhelyeimet, amit azóta is művelek. Tisztelettel és szeretettel vagyok a rajzolás és a festés iránt, ezt vágyom és próbálom átadni a gyerekeknek minden órán és szakkörön. Rajongok a gyermeki fantáziáért, azért a látásmódért és őszinteségért, amit látok és kapok a rajzokon keresztül.

 

vendelin05

 

Kérlek, mutasd be a családodat! Tudom, hogy egy igazi társat is sodort melléd az élet, aki imád téged, és lesi minden gondolatodat, mindenben partnered, aki azon van, hogy az elképzeléseid, a terveid valóra is váljanak. Jól gondolom?

Család. Szeretetközösség. Nehéz erről beszélnem. Papinak, a férjemnek jobban megy ez… Nálunk Ő a szavak embere, én inkább lefesteném. Az első házasságomból született két gyermekem – Eszter és Janó. Eszter, a kicsi másom, aki egy igazi harcos és művész. Janó fiam autizmussal élő fiú, aki minden olyan dologra megtanít minket, amiket mi magunktól biztosan nem tennénk. Fegyelemre, odafigyelésre, sok szeretetteljes kompromisszumra.

 

vendelin-csaladi-nyaralas0

 

A második házasságomból, ami az utolsó is…, született Lelle leánykám. Égi pulzáló motor, aki mindent és mindenkit megmozgat. Egyéniség, már amikor megszületett, láttam, Ő nagy feladat lesz.

Társam a férjem – Papi. Ő talán túldimenzionál engem, ami persze jólesik. Nehéz volt megszoknom, hogy a közösségi oldalon látom a történeteinket, az életképeinket. Ennél én jóval bujkálósabb vagyok. Az írás neki terápia, nagyon tehetségesen műveli. Rajongok az írásaiért, amit én ritkán hangoztatok. Próbálom segíteni Őt – most készülő gyűjteményes kötetét én szeretném illusztrálni. Ketten megálmodunk valamit, azt meglepően jól megszervezzük, és használhatóvá tesszük.

 

vendelin-fido0

 

Mit jelent számodra a szeretet és barátság embertársaid felé?

Szeretet – a teljesség. Szeretni olyan, mint lélegezni. Ha megadjuk magunknak azt a luxust, hogy mindenkiről a jót feltételezzük, akkor lehetséges, hogy néha csalódunk, de ezt is szeretetvezéreltnek hiszem. Olyan ez, mint amikor felismerünk magunkban egy szörnyeteget. Akkor ne irtózzunk tőle, hanem örvendjünk, hogy rátaláltunk. Szeressük, és megszelídül, értelmezhetővé válik.

Barátság – jóság, elfogadás. Meglett felnőttkoromra lettek barátaim, igazi barátaim. Kaptam őket a Jó Istentől, itt vannak velem, és segítenek, szeretnek minden buggyantságommal együtt. Elfogadnak, finoman formálnak, mint egy szobrász a művét. Meghallgatni egymást és ott lenni, amikor szükség van a másikra.

 

vendelin-zoli0

 

Kérlek, tájékoztasd az olvasókat a közelmúltban megszervezett aukciótokról. Hányadik alkalommal került sor erre? Mennyi volt a bevételetek? Kik és milyen módon részesülnek a bevételből?

Aukció – közös találmányunk Papival. Első alkalommal a fiam hozta az ötletet és a segítő szándékot. Az Autizmus Centrumnak szerveztük a gyűjtést. Másodszor a fogyatékkal élő sportolóknak kalapoltunk. Megindító és felemelő érzés volt megtapasztalni, hogy az évek során megismert és nagyra tartott művészbarátaink első szóra segítettek. Szeretet és ajándék volt egyben. Mi kaptunk sok-sok megerősítést, így tudtunk adni mi is.

Az idei a harmadik alkalom volt – kétévente szervezzük – ahol olyan szépen összerendeződtek a dolgok. A helyszín remek volt, pazar – Bozsó Gyűjtemény – ahonnan nagyon sok segítséget kaptunk a szervezést illetően.

A siker másik kulcsa Müller Péter Sziámi – utánozhatatlan csapatot hozott össze, akikkel olyan zenélést csaptak, ami szerethetővé és különlegessé varázsolta az eseményt. Természetesen az alkotók sem maradtak el, most is kaptunk közel 40 alkotást, amit az esten el is árvereztünk. Az összekalapált összeg 742 ezer forint lett. A támogatást ezúttal a mélyszegényeket támogató Védőháló Karitatív Egyesület kapta. A következő aukciónk 2018-ban lesz, aminek témája és támogatottja még legyen meglepetés.

 

vendelin01

 

Tudom, hogy rendkívül jó a kézügyességed. Rajzolsz, festesz, de nem csak képeket, hanem bútort is. Egy igazi ötletgazda vagy, aki mindent kitalál és megvalósít, mert egyúttal nagyon kreatív személy is vagy. Te ezt hogyan látod?

A rajzolás, festés gyerekkorom óta kísér, velem van. A legnagyobb szerelem a festés, főleg a vizes technikákat szeretem. Ha van időm, akkor szeretek festeni és tervezni. Az új technikák is nagyon érdekelnek, amiket megpróbálok beépíteni a műhelymunkákba.

Alkotó ember vagyok, az életem az újragondolás, a kreatív megoldások. A bútor egy kaland, amit sok gyakorlással és utánaolvasással kissé elsajátítottam. Otthonunkban már mindent átalakítottam, felújítottam, képünkre formáltam. Egy fontos cél felé haladok, a kreativitásom segít ebben. Kalandok már voltak, de az álom egy saját műhely, ahol bontogathatom a gyerekek összecsomagolt szárnyacskáit. Ahol kedvemre teljesen szétpakolva, festőszerek közepette festhetek.

 

vendelin-kutya0

 

A Bozsó Gyűjteménybe is többször hívtad, vártad a gyermekeket egy-egy közös programra. Mivel foglalkoztatok?

Amióta a Bozsó Gyűjteményt ismerem, a rabja vagyok. Megtiszteltetés ott lennem minden alkalommal. A múzeumban működik egy kis műhely, amit én vezetek. A művészetek alapjait, rajzolást, festést és kreatív technikákat tanítok 4-15 éves korig. Ezzel együtt a Múzeum által szervezett programokon is rendszeresen részt vállalok, mint kézműves, gyerekekkel foglalkozó munkatárs.

Milyen álmaid, céljaid vannak, amelyeket szeretnél megvalósítani?

Álmok. Azok vannak, bőséggel! A saját műhely, ahol mindenség lesz. Sok remek eseményt teremteni. Lakókocsival utazni a családdal, oda, ahová még nem jutottam el. Egy igazi erdei kisházban lakni, ahol összeforrhatunk a természettel, ezt nagyon szeretném. Itt aztán lehetne egyben műhely, gyülekezőhely, szeretetteljes mindenség és persze madárfütty. Mert vannak fölfelé menő és lefelé menő angyalok, a fölfelé menők ugyanolyanok, mint a lefelé menők. A tél eljön és minden hófehér lesz és semmilyen. Minden jóságot mindenkinek! Köszönöm!

 

vendelin4

 

Kedves Réka, nagyon szépen köszönöm, hogy bepillanthattunk az életedbe! Megmutattad számunkra, hogy milyen is vagy te, aki sokat tesz azért, hogy a világunk egy kicsit elviselhetőbb legyen a rászoruló embertársainknak is. Kívánok neked jó egészséget és nagyon boldog napokat, éveket. Nem utolsó sorban, mint művésznek, még számtalan ihletett pillanatot.

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások