A halottak napi hangversenyen Mozart Requiem című darabja hangzott fel 2016. november 2-án, szerdán 19.30-kor Kecskeméten, a Piarista Templomban a Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar előadásában. Szólót énekelt Szappanos Edit, Kun Ágnes Anna, Varga Donát és Klézli János. Vezényelt: Laczkó János karnagy.

 

halottak-laczko09

 

A Halottak napi nagyszabású koncert után kérdezem Laczkó János karnagyot, hogy érzi magát az előző napi koncert után.

Köszönöm, jól! Fáradtan ugyan, de nagyszerűen!

Hogy élted meg az egész fellépést a program szervezőjeként, irányítójaként, karnagyaként?

Nagyon jó volt! Az volt a legjobb élményem, hogy nem tűnt ki az előadásból, hogy ki az amatőr, és ki a profi. Ezt talán szerénytelenség nélkül állíthatom. Hiszen az én énekkarom, a Cantus Nobilis amatőr együttes. Ők nem ebből élnek, van más foglalkozásuk. A Szolnoki Szimfonikusok pedig egy hivatásos zenekar. A szólisták is profi énekesek, tehát csak az én énekkarom nem ebből él, de nem volt különbség a színvonalban egy pillanatig sem. Komplex egész volt a produkció. Jó érzés nagyon. Külön jó, hogy a Piarista templomban tartottuk idén a hangversenyünket.

 

halottak-laczko06

 

Miért volt ez a váltás idén? Hiszen eddig a Nagytemplomban léptetek fel évek óta.

A Piarista templomnak jobb az akusztikája. Most nagyon sokan szerepeltünk, öltözni, beénekelni kellett, és a Nagytemplomban nincsenek ilyen helyek, ahová félrevonulhatunk. Sokkal könnyebb volt a parkolás is: a szolnoki busznak is rögtön találtak helyet, a szólisták pedig beállhattak autójukkal a Piarista Rendház udvarába. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy ismételten megköszönjem a piarista atyáknak, a házfőnök úrnak, a plébános úrnak a sok segítséget. Bármit kértem tőlük, azonnal teljesült a kérésem, nagyon együttműködőek voltak. Hálás vagyok nekik.

Hány fellépő volt összesen? Nagyon impozáns képet mutatott együtt a kórus és a zenekar.

40 tagú a kórusom, kb. 40 főből állt a zenekar is, és a négy szólista meg én, az körülbelül 85 fő. Ennek a nagy létszámnak (is) köszönhetjük a nagyszerű hangzást.

 

halottak-laczko07

 

Eddig a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarral léptetek fel. Van valami különleges oka annak, hogy most a szomszédos szolnokiakkal dolgoztatok együtt?

Már vártam ezt a kérdést. Én is nagyon sajnálom, hogy így történt. Pedig erről a rendezvényről már másfél évvel ezelőtt beszéltünk a kecskemétiekkel, és idén tavasszal visszatértünk a részletekre. A zenekar szervezője azonban azt mondta, hogy sem pénz, sem elegendő idő nincs arra, hogy a Kecskeméti Szimfonikusok fel tudjanak készülni erre a nagyszabású koncertre. Erre árajánlatot kértem tőlük, de nem adtak. Ezután kerestem meg a szolnokiakat, akik azonnal beleegyeztek a közös fellépésbe. Rendkívül kedvező árajánlatot kaptunk tőlük, így azt el tudtuk fogadni. Mindössze kétszer próbáltam velük.

Honnan volt pénzetek a rendezvényre?

Korábban az egyesületünk adott be pályázatokat, tehát egy része pályázati pénz volt. A tagdíjakra is számíthattunk, az 1%-os befizetésekre is, valamint a kecskeméti Városi Támogatási Program is – bár igen szerényen, de  – hozzájárult a költségvetésünkhöz. Így sikerült összehozni a koncertet a szolnokiakkal.

 

halottak-laczko01

 

Milyen volt a koncert visszhangja? Sokan gratuláltak?

Teljesen pozitív volt a visszhangja. Nagyon sokan kerestek telefonon azóta. Elmondták, hogy mennyire meghatódtak, mert ez tényleg hatalmas közös alkotás volt. Az előadás előtti beénekléskor azt javasoltam a kórusomnak, hogy ne görcsöljenek, ne izguljanak, hanem élvezzék az éneklést, érezzék jól magukat közben. Ez az este egy nagyon komoly munkának a gyümölcse, hiszen április közepe óta tanuljuk a művet. Sok energiát fektettünk bele, ennek jól kellett sikerülnie. Tudtam, hogy nem lehet baj, tehát élvezzék a koncertet.

Nekem volt izgalmas inkább, mert a főpróbán a karmesteri pulpitusról alig hallottam az énekkart. Kissé meg is ijedtem. A zenekar igazgatója, Patkós Imre nyugtatott meg, aki végig jelen volt. Amikor hátramentem a templomban, hogy meghallgassam onnan is, egy egész más, ténylegesen gyönyörű hangzást tapasztaltam. Aztán az előadás már szenzációs volt. Elképesztően jól szólt, tisztán, puhán, együtt. Ez nem dicsekvés, tényleg így volt. Patkós Imre igazgató úr nagyon meg volt elégedve a közös produkciónkkal. Tudta, hogy jó lesz, hiszen mindenki maximálisan tudta a dolgát, de hogy ennyire jól sikerül, ezt nem gondolta volna.

 

halottak-laczko03

 

A közönség is érezte ezt. Különleges, ünnepi volt az atmoszférája az előadásnak.

Igen, nagyon megtapsoltak bennünket. Éreztük a szeretetüket. A végén sokan kerestek, hogy gratuláljanak, de nem tudtam kijutni a folyosóról hozzájuk, mert ahogy jöttek ki a templomból a zenekar tagjai a hangszereikkel, mindenki szorongatta a kezem, és boldogan gratulált a közös produkcióhoz. Ők is nagy sikerként élték meg a közös produkciót. Annál is örvendetesebb volt a lelkesedésük, mivel ők tényleg profik, tehát értékes az elismerésük.

Január 7-én majd megyünk hozzájuk Szolnokra, és visszaadjuk a látogatást. Ekkor lesz náluk az Újévi tánckoncert című rendezvény, ami hatalmas show lesz, és mi is részt veszünk benne. Mozart után talán kissé furcsa lesz egy modern angol zeneszerző, John Rutter művét előadni. (John Milford Rutter 1945-ben született brit zeneszerző, karmester kiadó, szervező és lemezkészítő, főleg a kórusmuzsika terén tevékenykedik. – A szerk.)

 

halottak-laczko04

 

Milyen egyéb terveitek vannak a Cantus Nobilis Kórussal a közeljövőre nézve?

Mozart Requiem-je után mindig nagy kérdés, hogy mi legyen a következő. Wolfgang Amadeus Mozart Requiemjét (K 626) (d-moll) 1791-ben komponálta, élete legutolsó darabjaként, talán ez a legnagyszerűbb és legelismertebb műve mind közül. Olyan jelentős mű, amelynek előadása a kórus életében minden szempontból csúcsteljesítménynek számít. Ez olyan, mint amikor 100%-ra teljesít a tőzsde. Utána csak valamiféle visszaesés következhet.

Ezt kell kiküszöbölnünk úgy, hogy vagy teljesen más stílust kell csinálni, vagy a Händel Messiást. Így abszolút másként teljesen kapóra jön a januári szolnoki fellépés fő darabja, a Rutter Magnificat. Jövő évi terveinkben pedig egy angliai kóruskapcsolat keretein belül kecskeméti és londoni koncertek szerepelnek, amelynek műsorát a Kodály emlékév határozza meg. Hála Istennek, feladat van bőven.

 

halottak-laczko05

A koncert után – Boldogan és megkönnyebbülten…

 

Köszönöm az interjút! További szép sikereket kívánok a Cantus Nobilis Kórusnak és karnagyának!

 

Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások