Folytatódik az előző színházi évadban a vidéki amatőr színjátszás hagyományainak felélesztésének szándékával a nagy sikerű Pajtaszínház mintaprogram, mely több hónapos előkészítést követően 2015 őszén indult útjára, s a programban részt vevő települések színjátszó csoportjainak bemutatójával zárult a Nemzeti Színházban.

pajta1

A közösségfejlesztő modellprogramot a Nemzeti Művelődési Intézet kezdeményezte és a Magyar Teátrumi Társaság szakmai mentorálásával valósult meg.

A mintaprogram során a Nemzeti Művelődési Intézet hat megye huszonnégy településén – jellemzően falvakban, kistelepüléseken – hívott életre vagy támogatott műkedvelő színtársulatokat a helyi lakosok részvételével. A Magyar Teátrumi Társaság a csoportok színházi tevékenységét szakmailag támogató szakembereket biztosított a programhoz, hogy az alapoktól segítsék a színtársulatokat egy produkció létrehozásában.

A folytatásban már az ország összes megyéjéből részt vesz egy-egy település, így nagyobb területet felölelve, 19 színjátszó csoport közreműködésével kap új lendületet az amatőr vidéki színjátszó mozgalom. A korábbi sikert folytatva 2017. január végén a programot a Pajtaszínházi Szemle zárja, melynek házigazdája ez alkalommal is a Nemzeti Színház lesz.

pajta2

A komplex művészeti és közösségi tanulási alkalmakat nyújtó, közösségépítő program keretében a csoportok egy-egy előadásrészletet, bemutatót állítanak színpadra. A produkciók műfaji változatossága várhatóan ezúttal is tükrözni fogja a bevont közösségek sokszínűségét.

A magyar kultúra napja előtt tisztelegve 2016. január 23-24-én a Nemzeti Színházban rendezett Pajtaszínházi Szemle a vidéki amatőr színjátszás örömünnepe volt: két napon keresztül lehetett tanúja a közönség annak, ahogy a közös „színházcsinálás” révén összekovácsolódott közösségek tagjai ízelítőt nyújtottak frissen szerzett tudásukból, készségeikből.

pajta3

A Nemzeti Színházban sikeresen zárult Pajtaszínház I. projekt folytatása várakozáson felül alakult. A programban részt vett 24 település 24 színjátszó köréből 2016 nyarán három kapott meghívást a Szarvas József művész úr által életre hívott Viszáki Pajta Napokra. A Művészetek Völgyében öt csoport mutatkozott be, továbbá a nyíregyházi Vidor fesztiválon is szerepet kapott az egyik színjátszó kör. A Pajtaszínház színtársulatai és hálás közönségük azonban nemcsak felemelő közösségi élménnyel gazdagodtak, hanem a település kulturális életét gazdagító műsorral, tevékeny művészeti csoporttal is, hiszen a projekt során megvalósult bemutatókat a település jeles napján is előadták a csoportok.

Pajtaszínházi Szemle kisfilm

Forrás: Magyar Teátrumi Társaság

Hozzászólások