“A család csírája anyád vágyódásában rejlik.” (Khalil Gibran) – Ez az idézet jutott eszembe az Örökké c. film másodszori megnézésekor, Anyák napja után egy nappal.

orokke

Leginkább a női lét és az anyaság dicséretét zengi ez a filmetüd. Egy nagy család életét láthatjuk születésekkel-örömökkel-bánatokkal-elmúlással-újjászületésekkel száz éven át vagy az örökkévalóságig?! Tran Anh Hung rendezésében.
Az édenkert és az édes otthon szecessziós képei jelennek meg Mark Lee Ping Bin operatöri munkájának köszönhetően. Szinte némafilm, helyenként míves narrátori alámondással és válogatottan szép zenei aláfestéssel.

Valentine 5 lánytestvér közül az egyik, aki a felnőttkort is megéli. Már 17 évesen jegyben jár, de időbe telik, mire a szerelme meg tudja győzni a lány apját, hogy képes lesz biztonságot nyújtani a lánynak. Összeházasodnak, sorra érkeznek a gyerekek. A fiúk után a nagyon várt kislány, vetélés után egy újabb csemete, aki begyógyítja a sebeket. Férje halála után Valentine a gyerekeinek él, osztozva az örömeikben és majd belehalva a tragédiákba: ikrei elesnek a fronton, lánya súlyos betegen hal meg a karjai között.

Henri fia gyerekkori ideálját, Mathilde-ot veszi feleségül, és nagycsaládot alapítanak. Vetélések, gyermekhalálok mellett egyre bővül a család. Végig szoros barátságban maradnak Mathilde unokatestvérével, aki elrendezett házasságot kötött egy fiatal mérnökkel, de egymásba szerettek és közösen építettek egy szép életet. Élnek, szeretnek, szenvednek, boldogok, halnak, gyermekeik folytatva a sort.

orokke filmajanlo

Érdekességek a filmforgatásról:

  • Bérénice Bejo elmondása szerint Tran Anh Hung az egyik legigényesebb filmrendező, akivel együtt dolgozott. Sokszor órákig tartott egy-egy néhány másodperces jelenet előkészítése és forgatása.
  • Audrey Tautou-t rengeteget kellett sminkelni a forgatáson, ugyanis az általa alakított karaktert 15-től egészen 85 éves koráig láthatjuk a filmben.
  • A rendező, Tran Anh Hung elmondása szerint a zenének narratív szerepet szánt a filmjében, ezért az összes felcsendülő dallamot maga válogatta ki.
  • Tran maga írja a forgatókönyveit, az Örökké esetében Alice Ferney L´Elegance des Veuves című regénye alapján. (forrás: mafab.hu)

A rendezőt az idő és az örökkévalóság fogta meg a műben: adott egy gyermek, aki folyamatosan változik, gyermekből felnőtté, fiatal lányból feleséggé, majd anyává és nagyszülővé válik; és ugyanígy a kisfiúból férfi, majd férj, apa és nagyapa lesz, és ez a rendszer ismétlődik a végtelenségig.

Örökké (Éternité) 2015-ös francia–belga film

Rendező – Tran Anh Hung

Producer – Christophe Rossignon, Philip Boëffard
Forgatókönyvíró – Tran Anh Hung
Főszerepben:
Audrey Tautou
Bérénice Bejo
Mélanie Laurent
Jérémie Renier
Pierre Deladonchamps
Tran Nu Yen Khe

Operatőr – Mark Lee Ping Bin
Vágó – Mario Battistel

Végül egy varázslatos – igazán Anyák napi – gondolat a filmből, ami nőiségünk – női mivoltunk lényege a földi pályafutásunk által az Univerzumban:

„A keresztelő után Mathilde úgy érezte, mintha újjászületett volna. A gyermek helyet csinált neki a végtelenben és az ismeretlenben.”

A Film itt megnézhető.

 

Antalffy Yvette

 

Filmajánlónk a közelmúltból:

Füst – Smoke (1995) – egy filmajánló karantén idejére