Susotázs az Oscarra jelölhető filmek shortlistján – “Olyat akarok csinálni, amit szívesen néznek.” (Tóth Barnabás rendező)

Ha egy filmet megnézünk, akkor annak időtartama egy-két óra is lehet. Szépen kibontakozik a cselekmény, megismerjük a karaktereket, sok esetben a film zenéje is emlékezetes marad. Azok a rendezők, akik egy rövidfilmet készítenek, nem kis dologra vállalkoznak, hiszen tíz-húsz percbe kell, hogy sűrítsék mindazt az élményt, amit egy nagyfilm adhat. Olyan mondanivalót, témát kell a közönség felé közvetíteni, ami érdekes, és olyan mondanivalót hordoz magában, ami felejthetetlenné válhat.

Tóth Barnabás (színész, rendező, forgatókönyvíró – 1977. december 9. Strasbourg, Franciaország) a Momentán Társulat alapító tagja. 70-nél több regényt olvasott fel a Vakok és Gyengénlátók Hangoskönyvtárában.

Online is megtekinthető rövidfilmje, a Susotázs (magyar rövidfilm, dráma, vígjáték, 17 perc, 2018) még tavaly decemberben került fel az Oscarra jelölhető filmek shortlist-jére. A 16 perces alkotás két magyar szinkrontolmács egy napját mutatja be, amelyet egy hűtőgépgyártó konferencián töltenek. A két tolmácsnak ez is ugyanolyan átlagos napnak indul, mint a többi, viszont egy váratlan esemény hatására a történet hatalmas fordulatot vesz. A film három főszereplője Göttinger Pál, Osvárt Andrea és Takács Géza.

Számos olyan hivatás, munka van, amit egy külső szemlélő teljesen másképpen képzel el, mint amilyen az a maga valóságában. A tolmácsolás is ide tartozik, hiszen az utazások, nagy nyelvtudás, érdekes, híres emberek között való jelenlét jut legelőször az eszünkbe. A film kezdő képsorai azonban egyből egy valóságos életképet tárnak elénk, ahol éppen olyan emberi tényezőkkel találkozhatunk, mint bármely munka során. Megtapasztaljuk a napi rutint is, az átlagos hétköznapot.

A filmnek több mondanivalója van, hiszen kibontakozik előttünk egy háttérben lévő ember portréja is – sokan lehetünk ilyenek –, aki azonban most mindent egy lapra tesz fel, hogy ezen változtasson. Tulajdonképpen bárkinek az életében eljöhet ilyen pillanat különböző okokból. Nagyon csalóka lehet a verbális jelzés is, ami akár félreértésre is adhat okot, hiszen nem biztos, hogy mindig azt tükrözi, amit mi gondolunk vagy szeretnénk… A filmben ez meg is történik.

Alapvetően egy kedves, tanulságos film, ami nemcsak egy zártabb világhoz viszi közelebb a nézőket, de a lélek mélységeibe is ad betekintést. Reméljük, január 22-én a magyar film címe is szerepel majd az Oscar-jelölt filmek között. A Facebookos oldalukon nyomon követhetjük az eseményeket. Igazán kiváló gondolat, hogy mindenki számára elérhető a film, online megnézhető egy hétig.

A film ITT megtekinthető.

Tóth Barnabás számos alkotását ismerhetjük már. Az Újratervezés című film magát az életet mutatja be bő 10 percben – egy autó utasterében -, se többet, se kevesebbet. Tóth Barnabás alkotása 2013-ban megjárta a Montreali Filmfesztivált, ahol számos díjat nyert, köztük a Filmkritikusok díját, a Friss Hús Fesztivál közönségdíját, AISFF közönségdíjat kapott Szöulban és a legjobb kisfilm lett egy indianapolisi fesztiválon. Bővebben ITT olvashatunk a rendezőről.

Az Újratervezés című film ITT megtekinthető. 

Mi az a SUSOTÁZS (chuchotage)? FÜLBESÚGÁS

A tolmácsolás legnehezebb műfaja, ugyanis tolmácstechnikai berendezések nélkül kell a tolmácsnak szinkrontolmácsolnia. Az ügyfél mellett ülve halkan tolmácsolja a hallottakat, illetve a többiek számára hangosan az ügyfél hozzászólásait. A tolmácsolásnak ez a formája csak nagyon kevés számú ügyfél (két, legfeljebb három fő) esetén kivitelezhető megfelelő minőségben.

 

Lakatos Ilona

.

Hozzászólások