Hogy érzi magát egy sürgősségi ápoló a szkafanderben? Mitől fél? Fél-e egyáltalán? Mit lát a betegeken? Mit vár a korlátozások enyhítése után? Hogy érinti, hogy most szinte rocksztárként kezelik az egészségügyi dolgozókat? És hogyan próbál vigyázni saját mentális-lelki egészségére? Az _Elviszlek magammal_ stábja négy különleges epizóddal jelentkezik a koronavírus-járvány frontvonalából. Az Extra sorozat első vendége, Baji Anikó sürgősségi ápolónő volt. A műsor a WMN youtube csatornáján és a Spektrum Home csatornán látható.

Baji Anikó és D. Tóth Kriszta

Rendhagyó módon – személyes találkozás nélkül – készült az_Elviszlek magammal_ négy EXTRA epizódja. A beszélgetéseket ugyanis kivételesen videótelefonon keresztül rögzítették a műsor védjegyévé vált elektromos autóból. D. Tóth Kriszta első vendége is kocsiban ült, csak épp egy másikban; Baji Anikó épp éjszakai műszakra tartott az Uzsoki Kórház sürgősségi osztályára, ahol osztályozó (triázs) nővérként dolgozik.

„Két-három óra a szkafanderben olyan, mint egy spinningedzés”.(…) „Szinte ordítanunk kell benne, hogy halljanak minket a betegek, és néha egymást sem ismerjük meg a kollégákkal” – mesélte a sürgősségi ápolónő.

Ancsa szerint igazi kihívás ilyen körülmények között megtartani a betegekkel a személyes kapcsolatot. Ráadásul a bekerülő koronapozitív-betegek a szokásosnál is jobban félnek, és teljesen kiszolgáltatottak.

„Nehéz volt megszokni, hogy ennyire magányosak a betegek. Most még többet kell velük foglalkozni… ráadásul hiába vagyunk körülvéve emberekkel, mi is borzasztóan magányosak vagyunk.”

D. Tóth Kriszta,
Tóth Flóra szerkesztő és Fegyverneki Sándor operatőr-vágó

Az ápolónő elmondta D. Tóth Krisztának, hogy hetente háromszor beszél a pszichológusával, aki segít neki kezelni a járványhelyzet okozta többletterhelést, valamint a félelmeket, amelyek benne is megvannak. Anikó arra számít, hogy az óvintézkedések lazításával az egészségügyben nemhogy lazul, hanem inkább fokozódik majd a készenléti helyzet.

„Ez egy eszméletlen idegtépő állapot. Becsukom a szemem, amikor a Covid-vizsgáló fotocellás ajtaja kinyílik, mert nem tudom, mi vár a másik oldalon. Bármi megtörténhet” – vallotta be az _Elviszlek magammal_ Extra epizódjában.

Vajon hogyan érzi magát, amikor megtapsolják őket a munkájukért, amit hosszú évek óta végeznek? És mi lesz azokkal a sürgőssségis betegekkel, aki a járvány miatt eddig inkább otthon maradtak?
Ez is kiderül az _Elviszlek magammal_ Extra első epizódjából, amelynek televíziós premierje május 9-én, szombaton 10,30-kor (ismétlés vasárnap 16,30-kor) lesz a Spektrum Home csatornán.

A műsor ezen a linken is megtekinthető

Forrás: AMC Networks International

Fotók: WMN.hu

 

Hozzászólások