Anne Frank – Párhuzamos történetek című rendhagyó dokumentumfilm január 27-től, a holokauszt nemzetközi emléknapjától látható országszerte a mozikban. Az Oscar-díjas Helen Mirren közreműködésével több síkon idézi meg az emberiség történelmének legsötétebb időszakát, és a vészkorszakban elhurcolt gyermekek tragikus sorsát.

anne frank

Anneliese Marie „Anne” Frank 1929-ben született, és tragikusan fiatalon elhunyt zsidó származású német lány. A második világháború alatt családjával két éven át rejtőzött a nácik által megszállt Amszterdamban, majd egy máig ismeretlen személy feljelentése után elfogták őket, és a fiatal lányt a bergen-belseni koncentrációs táborba szállították.

Itt halt meg tífuszban 15 éves korában, mindössze néhány héttel azelőtt, hogy az angol csapatok felszabadították a tábort. Apja, aki túlélte a háború borzalmait, megtalálta és kiadta Anne naplóját, amelyet azóta 65 nyelvre lefordítottak, milliók olvasták, és színdarabot, filmet, operát írtak belőle. Anne Frank a holokauszt során meggyilkolt gyermekek szimbólumává vált. Sabina Fedeli olasz rendezőnő rendhagyó dokumentumfilmjében az ő történetén keresztül rajzolódik ki a második világháborúban elhurcolt gyermekek tragikus sorsa.

A baseli Anne Frank Alapítvány közreműködésével készült mozifilm egyik síkján az Oscar-díjas Helen Mirren a naplója oldalain keresztül idézi fel a fiatal lány életének főbb mozzanatait, egykori titkos amszterdami szobájának teljeskörűen rekonstruált másában.

Anne Frank naplójának bejegyzéseire reflektálva öt holokauszt-túlélő osztja meg emlékeit a vészkorszakról. Öt nő, akiket gyerekként vagy serdülőkorban szintén koncentrációs táborokba deportáltak, és csodával határos módon megmenekültek.

A bensőséges hangvételű beszélgetéseken feltárul a magyar származású olasz írónő, Arianna Szörenyi, a lengyel származású, Franciaországban élő Sarah Lichtsztejn-Montard, a Prágából fiatal lányként a terezíni gettóba, majd Auschwitzba deportált, emlékeit szintén naplóba lejegyző Helga Weiss, valamint a legfiatalabb holokauszt-túlélők közt számon tartott, 4 és 6 éves kisgyerekként deportált Andra és Tatiana Bucci személyes története.

A filmben a túlélőkön kívül több neves szakértő is felszólal, köztük Michael Berenbaum amerikai egyetemi professzor, rabbi, író és filmrendező, aki a holokauszt tanulmányozására szakosodott.

A film másik, a rejteklakás díszletein kívül játszódó történetszálán egy fiatal tinilány, Katerina vezeti végig sajátos módon a nézőket Anne rövid életének állomásain, és a hozzájuk kötődő, naplójába lejegyzett érzésein. Katerina a mai fiataloknál megszokott módon képekben és bejegyzésekben, a közösségi média eszköztárával mutatja be diáktársainak, hogy miket tapasztalt Anne Frank síremlékénél az egykori bergen-belseni koncertrációs táborban, a párizsi Holokauszt Emlékmúzeumban, vagy a titkos amszterdami rejtekhelyen tett látogatásakor.

A film előzetese:

„Úgy érzem, Anne Frank naplója csodálatos lehetőség arra, hogy a múlt emberi tapasztalatait valóban megérthessük, azokat átvihessük a jelenünkbe és a jövőnkbe. Ezt rendkívül fontosnak tartom. Ezért akartam megcsinálni ezt a filmet” – Mondta Helen Mirren egy interjúban.

Az Anne Frank – Párhuzamos történetek című rendhagyó dokumentumfilm január 27-tól, a holokauszt nemzetközi emléknapjától látható országszerte a mozikban, eredeti nyelven, magyar felirattal. Budapesten a Cinema MOM, a Toldi, Puskin, Tabán moziban, az Art+ Cinemában és az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható.

Emellett országszerte számos további helyszínen, többek között Szegeden, Pécsett, Szolnokon, Szombathelyen, Miskolcon, Kecskeméten, Egerben, Zalaegerszegen, Mosonmagyaróváron és Cegléden is bemutatják a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

 

Forrás: Pannonia Entertaiment

 

Hasonló cikkünk:

Jean Seberg – Életrajzi dráma Kristen Stewart főszereplésével

 

Hozzászólások