Japán mind gazdasági, mind természeti kincsek vonatkozásában gazdag ország. A 6852 szigetből álló ország éghajlata jellemzően óceáni, a déli szigetek azonban szubtrópusi éghajlati övbe tartoznak, mely megfelelő élőhelyet biztosít sok orchideafajnak.

A japán szigetvilág – sok egyéb különleges és ritka növény mellett – 75 orchideanemzetség és 317 orchideafaj őshazája. Közéjük tartoznak egyebek mellett a szellőorchideák vagy szamurájorchideák, valamint a csónakorchideák néhány faja is, melyeket hazánkban is a legismertebb és legkedveltebb orchideák közt tartanak számon.

Japánban az orchideák a 17-19. században élték fénykorukat. Ebben az időszakban a növények és a természet szeretete még inkább előtérbe került, a gazdag nemesek kincseket fizettek egy-egy ritka orchideáért. Az orchideák a nemesség, a gazdagság és a szépség megtestesítői is voltak Európában és Ázsiában egyaránt.

A Magyar Orchidea Társaság által megrendezett őszi kiállításon a látogatók nemcsak az egzotikus, illatos orchideák látványában gyönyörködhetnek, de bepillantást nyerhetnek Japán négyezer éves kultúrájának egy kis szeletébe is, melyhez a Japán Alapítvány nyújtott önzetlen segítséget. Az Orchidea és bromélia kiállítás 2013. november 15-től 17-ig, 10-től 18 óráig várja a látogatókat a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A belépőjegyek – egy későbbi időpontban – levásárolhatók a Marczika Kertészetben. A levásárlás feltételeiről az érdeklődők a www.orchideacsodak.hu weboldalon tájékozódhatnak.

Bővebb információ a múzeum honlapján és az Orchidea Társaság oldalán olvasható.

(Magyar Mezőgazdasági Múzeum)

2013. november 11.

Hozzászólások